Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/07/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

MEDIA SERVER/STREAMER, DAC

Auralic Aries Mini

Auralic Aries Mini

Για την διαδικασία της ακουστικής αξιολόγησης, ο Aries Mini συνδέθηκε σε μια από τις εισόδους line του προενισχυτή αναφοράς (Melos Plus Series Line) και αντικατέστησε τον συνδυασμό των συσκευών που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση για streaming (netbook Win10/foobar2000, dCS Puccini U-Clock, Teac Esoteric D70). Το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων βασίστηκε σε ασύρματο streaming αρχείων από NAS, ενώ ένα μικρότερο σε αρχεία αποθηκευμένα σε σκληρό δίσκο που συνδέθηκε σε μια από τις θύρες USB της συσκευής. Μέρος των ακροάσεων έγινε με το στάνταρντ τροφοδοτικό που περιλαμβάνεται στη συσκευασία ενώ ξεχωριστή αξιολόγηση έγινε με το Aries Mini να τροφοδοτείται από το “μεγάλο” εξωτερικό τροφοδοτικό της εταιρίας. Μικρό μέρος των ακροάσεων, τέλος, έγινε και μέσω της ομοαξονικής ψηφιακής εξόδου (οπότε τον ρόλο του DAC έπαιξε ο Teac Esoteric D70).
Πριν χρησιμοποιηθεί, το Aries Mini απαιτεί μια διαδικασία εγκατάστασης και αρχικών ρυθμίσεων η οποία απαιτεί κάποιο χρόνο και μια επαρκή γνώση του οικιακού δικτύου, των συσκευών που το αποτελούν και κάποιων από τις παραμέτρους τους. Αφού ο χρήστης κατεβάσει την εφαρμογή Lightning DS, ακολουθεί μια σειρά από απλά βήματα με την καθοδήγηση της ίδιας της εφαρμογής ώστε το Aries Mini να εγκατασταθεί στο οικιακό δίκτυο, να “βγει” στο διαδίκτυο και να αναγνωρίσει τους διαθέσιμους πόρους όπου υπάρχουν αποθηκευμένα μουσικά αρχεία. Αν οι οδηγίες ακολουθηθούν, η διαδικασία δεν είναι δύσκολη και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα συναντήσει κάποιος προβλήματα. Η συσκευή, πάντως, δεν διαθέτει παρά ένα εντελώς στοιχειώδες εγχειρίδιο χρήσης και για περισσότερες λεπτομέρειες ο χρήστης θα πρέπει να ανατρέξει σε μια online υπηρεσία υποστήριξης όπου, πράγματι, καλύπτονται τα σημαντικότερα θέματα. Κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν είναι επαρκές. Στην πραγματικότητα, η Auralic εξαναγκάζει τον χρήστη να χρησιμοποιήσει δύο συσκευές (το iPad/iPhone όπου τρέχει το LDS και μια άλλη από την οποία θα διαβάζει αυτό που χρειάζεται, ή -ακόμη χειρότερα- να ανατρέχει ταυτοχρόνως στην εφαρμογή και τις οδηγίες από μια συσκευή που δεν είναι σχεδιασμένη για τέτοια χρήση. Ένα ηλεκτρονικό έστω, αλλά σε εκτυπώσιμη μορφή, πλήρες και λεπτομερές εγχειρίδιο είναι το λιγότερο που θα περίμενε κανείς.

Από την στιγμή, πάντως, που όλα πάνε καλά και το Aries Mini συνδεθεί με το οικιακό δίκτυο και δει το NAS (ή όποια μέσα αποθήκευσης είναι διαθέσιμα), το μόνο που απομένει είναι να δημιουργηθεί η μουσική βιβλιοθήκη. Η διαδικασία αυτή έγινε αρκετά γρήγορα και χωρίς προβλήματα στη δική μας περίπτωση, παρά το γεγονός ότι το NAS είναι αρκετά παλαιό (από το 2008) και η συλλογή ξεπερνά τα 15.000 τρακ. H περιήγηση στις δυνατότητες της εφαρμογής είναι απλή και προφανής, η απόκριση στις επιλογές γρήγορη και ο έλεγχος που προσφέρεται, επίσης, πολύ καλός. Ο χρήστης μπορεί να δει την βιβλιοθήκη σε δύο μορφές, είτε ως απλή λίστα, είτε με βάση το artwork που αντιστοιχεί σε κάθε τρακ και να δημιουργήσει/διαχειριστεί playlists εύκολα. Καθώς το iPad (και κάθε υπολογιστής τύπου ταμπλέτας) είναι κομμένο και ραμμένο για τέτοιες δουλειές, πολύ γρήγορα το user interface περνά σε δεύτερο πλάνο (καθώς το συνηθίζεις) και ο χειρισμός γίνεται δεύτερη φύση. Βοηθούν σε αυτό ο ελάχιστος χρόνος καθυστέρησης στην εκτέλεση των εντολών, η δυνατότητα αναπαραγωγής χωρίς κενά (gapless playback) και το γεγονός ότι η εμφάνιση διακοπών κατά το streaming είναι πολύ σπάνια. Αν και ακούσαμε αρκετές ώρες, τα dropouts ήταν ελάχιστα (παρά το γεγονός ότι η δικτύωση ήταν ασύρματη και συχνά τα αρχεία υψηλής ανάλυσης) ενώ η ίδια η εφαρμογή εμφάνισε ελάχιστα προβλήματα (ένα-δύο restarts μόνο, χωρίς κάποιο προφανή λόγο).

Auralic Aries Mini Auralic Aries Mini

Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κανείς ακούγοντας το Aries Mini είναι αυτή μιας συσκευής που είναι ευχάριστη, με σαφές soundstage και καλά ρυθμικά μέρη και διαθέτει καλές δυνατότητες μεταφοράς των λεπτομερειών που περιλαμβάνονται στην ηχογράφηση (η οποία, πολύ συχνά, θα είναι υψηλής ανάλυσης). Αυτός ο χαρακτήρας, σε συνδυασμό με την πολύ καλή αίσθηση που προσφέρει κατά την χρήση το Lightning DS, κάνουν την συνολική εμπειρία ευχάριστη και για κάποιο λόγο σαφώς προτιμότερη από αυτή που προσφέρει η χρήση ενός συμβατικού υπολογιστή σε ρόλο media player/streamer, ακόμη και αν κάποιος έχει σοβαρή εμπειρία και άνεση με τους υπολογιστές. Είναι σαφές ότι συσκευές και user interfaces όπως ο συνδυασμός Aries Mini/LDS είναι ο σωστός δρόμος προς την ενσωμάτωση του streaming σε ένα σύστημα απαιτήσεων.
Στις λεπτομέρειες, τώρα, το μικρό streamer της Auralic φάνηκε να διαθέτει καλή έκταση χαμηλά με σωστή ισορροπία όγκου και λεπτομέρειας, όντας ελάχιστα πιο συντηρητικό σε σχέση με το σύστημα αναφοράς, χωρίς να στερείται, πάντως, της δυνατότητας να δημιουργεί μια επιβλητική παρουσία στον χώρο όταν η ηχογράφηση το προστάζει. Το μεσοχαμηλό και τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν σωστά, με καλή ταχύτητα και γεμάτο χαρακτήρα και το σύστημα με τον Aries Mini στη θέση της πηγής ακούστηκε αρκετά λεπτομερές και με καλό παλμό. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο ακροατής να έχει καλή αίσθηση του μεγέθους των οργάνων και της ορχήστρας και να μην αισθάνεται ότι του λείπει η ανάλυση.
Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε, επίσης, με ακρίβεια, θετική παρουσία και καλές δυνατότητες περιγραφής τόσο των μουσικών οργάνων όσο και των φωνών, με τις τελευταίες να έχουν πολύ καλή άρθρωση και ζωντανή παρουσία. O ακροατής μπορεί να παρακολουθήσει με άνεση σύνθετα έργα χωρίς να νοιώσει κόπωση και, ακόμη και σε υψηλές στάθμες, το σύστημα διατήρησε την διαυγή και ευχάριστη ταυτότητά του χωρίς να καταπιέσει ποτέ. Σε σχέση με την αναφορά, το Aries Mini ακούστηκε ίσως λίγο αδρό στις περιγραφές του χωρίς την κοφτερή λεπτομέρεια που διακρίνει τον (πολύ) συνδυασμό U-Clock/D70, ωστόσο σε αυτή τη συμπεριφορά οφείλεται, κατά πάσα πιθανότητα, η ευχάριστη πλευρά του χαρακτήρα του η οποία είναι και από τα πρώτα στοιχεία που παρατηρεί κανείς.
Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, υπάρχει η αίσθηση της έκτασης και το Aries Mini ακούστηκε διαφανές, ελάχιστα αποκλίνον προς την φωτεινή/ευχάριστη πλευρά, με καλή ταχύτητα και σώμα και χαρακτηριστικά απόσβεσης λίγο ταχύτερα από αυτά που έχω συνηθίσει, ενώ η περιγραφή του αρμονικού πλούτου κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Η στερεοφωνική εικόνα εμφανίστηκε ιδιαίτερα σαφής, ίσως ελάχιστα περιορισμένη σε διαστάσεις, με καλές δυνατότητες εστιασμού μεμονωμένων ηχητικών αντικειμένων, καλή αίσθηση αέρα και κίνησης και φάνηκε να ακολουθεί άνετα τις απαιτήσεις σύνθετων έργων ή/και ηχογραφήσεων υψηλής ανάλυσης που περιλαμβάνουν πολλά στοιχεία για τον χώρο και τις θέσεις των οργάνων.

Στον ηχητικό χαρακτήρα όπως περιγράφεται στις παραγράφους που προηγήθηκαν, ο χρήστης μπορεί να επιδράσει, εν μέρει, επιλέγοντας μέσα από μια σειρά τεσσάρων ψηφιακών φίλτρων (τα οποία επιλέγονται μέσα από την εφαρμογή LDS). Η ίδια η Auralic κάνει σαφείς συστάσεις για το ποια επιλογή ταιριάζει ανάλογα με το είδος της μουσικής, αλλά αυτό είναι, τελικώς, κάτι που θα πρέπει να το αποφασίσει ο χρήστης με βάση την εμπειρία του. Κατά την διάρκεια των ακροάσεων προτίμησα την επιλογή “Precise” και αυτή χρησιμοποίησα στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν και δεν γίνεται ρητή αναφορά στο θέμα αυτό, με βάση τις περιγραφές που δίνει η ίδια η Auralic, φαίνεται ότι τα τέσσερα φίλτρα που χρησιμοποιούνται στην οικογένεια Aries (και από ότι φαίνεται και στον νέο DAC Altaιr βασίζονται, αν δεν είναι ακριβώς όμοια, στα αντίστοιχα του Vega. Αν πράγματι αυτό ισχύει, τις αποκρίσεις τους, στην περιοχή αποκοπής, μπορείτε να τις δείτε εδώ.
Πιο ουσιαστική κατά τη γνώμη μου, υπό την έννοια ότι δεν εξαρτάται από το είδος της μουσικής ή τις διαθέσεις του ακροατή, είναι η βελτίωση του Aries Mini με την χρήση του μεγάλου τροφοδοτικού της εταιρίας. Με κόστος που υπερβαίνει το 60% του ίδιου του Aries Mini, είναι ένα αξεσουάρ που δεν μπορεί να θεωρηθεί φθηνό, τηρουμένων των αναλογιών, η πράξη ωστόσο έδειξε ότι βελτιώνει σημαντικά την απόδοση της συσκευής, προσφέροντας μεγαλύτερη διαφάνεια γενικώς, εικόνα με μεγαλύτερες διαστάσεις και περισσότερο αέρα, καλύτερα χρονικά χαρακτηριστικά στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων και πιο σαφές και “παρόν” χαμηλό, αλλάζοντας, επί τα βελτίω, τον χαρακτήρα της συσκευής. Με βάση αυτά, αποτελεί μια σημαντική κίνηση αναβάθμισης.
Τέλος, οι ακροάσεις του Aries Mini μέσω της ψηφιακής εξόδου του (βγάζοντας δηλαδή, στην πράξη, το κομμάτι του DAC “εκτός”), είχαν το αποτέλεσμα που θα περίμενε κανείς: Χωρίς το αναλογικό κομμάτι, αυτό που επικρατεί στον τελικό ήχο του συστήματος είναι ο χαρακτήρας του Esoteric D70, με το streamer της Auralic να είναι, στην πράξη, διαφανές και χωρίς συμμετοχή στα βασικά ηχητικά χαρακτηριστικά. Είναι βέβαιο ότι προσεκτική συγκριτική ακρόαση των διαφορετικών front-ends θα αναδείκνυε κάποιες διαφορές, ωστόσο τέτοια δοκιμή δεν έγινε. Αυτό που θα πρέπει να διατηρηθεί ως συμπέρασμα, εν προκειμένω, είναι ότι αν -κάποια στιγμή- ο χρήστης αποφασίσει να αναβαθμίσει το σύστημά του με έναν καλό DAC, το τελικό αποτέλεσμα θα καθοριστεί, πλέον, από την αναβάθμιση και όχι από το Aries Mini.

Τελικώς...

... αν ανήκετε σε όσους αποδέχονται το streaming αρχείων ως το “επόμενο βήμα” που θα πρέπει να κάνει ο απαιτητικός ακροατής και αναζητούν έναν τρόπο να το υλοποιήσουν αποφεύγοντας την χρήση υπολογιστή/media player, η Auralic κάνει, με τον Aries Mini, μια πραγματικά σοβαρή πρόταση. Έχει βασίσει το μικρό της streamer σε μια αποδεδειγμένα καλή ψηφιακή πλατφόρμα, έχει σχεδιάσει μια ποιοτική εφαρμογή για την διαχείριση της μουσικής βιβλιοθήκης (μικρό φάουλ εδώ, η υποστήριξη, προς το παρόν, μόνο iOS) ενώ, επιπροσθέτως, προσφέρει δυνατότητα τοποθέτησης εσωτερικού σκληρού δίσκου και διαθέτει ενσωματωμένο DAC, υπογραμμίζοντας την έννοια του “turnkey solution”, σε μια τιμή η οποία είναι εντελώς λογική για τα προσφερόμενα. Αν σε αυτά προσθέσετε τη δυνατότητα αναβάθμισης με το εξωτερικό τροφοδοτικό (με απτά αποτελέσματα) και την δυνατότητα, αργότερα, οδήγησης ενός εξωτερικού DAC μέσω ψηφιακής εξόδου ή (ακόμα καλύτερα) θύρας USB, είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με μια συσκευή η οποία θέτει το επίπεδο αναφοράς στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. Προτείνεται ανεπιφύλακτα!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Auralic Aries Mini, 16bit/44.1kHz, Wireless streaming, NAS, Precise Filter, Line out.
  2. Auralic Aries Mini, 24bit/96kHz, Wireless streaming, NAS, Precise Filter, Line ou.t
  3. Auralic Aries Mini, 16bit/44.1kHz, Wireless streaming, NAS, Smooth Filter, Line out.
  4. Πηγή αναφοράς (dCS Puccini u-Clock/Teac Esoteric D-70.