Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/04/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Cayin A-100T

Thumbnail_φωτο

Ο A-100T αντικατέστησε, κατά τα γνωστά, τους ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line/Parasound HCA3500) και κλήθηκε να οδηγήσει τα ATC SCM-50PSL, με πηγή τα Teac Esoteric P70/D70 (ρυθμισμένα σε upsampling 176.4kHz και σύνδεση μέσω διπλού AES/EBU με καλώδια DC-110 της Nirvana). Πριν τον χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά και προκειμένου να επιβεβαιώσουμε ότι το στάδιο εξόδου λειτουργεί άψογα, ακολουθήσαμε την διαδικασία μέτρησης των ρευμάτων πόλωσης των ΚΤ-88, η οποία αποδείχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, απλή, χάρις στο πολύ ευανάγνωστο όργανο και τις θέσεις των ρυθμιστικών. Το γεγονός ότι οι επιλογείς του οργάνου μέτρησης βρίσκονται στην πίσω πλευρά του ενισχυτή, κάτι που τους κάνει ελαφρώς δυσπρόσιτους, αντισταθμίζεται από το ότι υπάρχει ένα ενδεικτικό LED δίπλα σε κάθε λυχνία το οποίο επιβεβαιώνει ότι έχει γίνει, κάθε φορά, η σωστή επιλογή και ότι ο χρήστης ρυθμίζει, πράγματι, την λυχνία της οποίας το ρεύμα απεικονίζεται. Στην πραγματικότητα, ο ενισχυτής δεν χρειάστηκε ρύθμιση ούτε στην αρχή ούτε κατά τη διάρκεια των (αρκετών) ωρών χρήσης και μετρήσεων που του επιφυλάξαμε, δείγμα ενός σωστού ελέγχου κατά το στάδιο της παραγωγής και της καλής ποιότητας των λυχνιών.
Με δεδομένο ότι τα SCM-50 έχουν μάλλον χαμηλή ευαισθησία, επιλέξαμε το μεγαλύτερο μέρος της ακουστικής δοκιμής να γίνει με τον ενισχυτή ρυθμισμένο σε συνδεσμολογία ultralinear. Εννοείται, ότι έγινε συγκριτική ακρόαση των δύο συνδεσμολογιών και τα αποτελέσματα αναφέρονται στην σχετική παράγραφο.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας τον A-100T είναι ότι έχει να κάνει με έναν ενισχυτή που διαθέτει καλές δυνατότητες οδήγησης και είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα ηχητικό πεδίο που θα κερδίσει το ενδιαφέρον του ακροατή χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Η ηχητική σκηνή εστιάζεται σε κάποια απόσταση από τον οριζόντιο άξονα των ηχείων και χαρακτηρίζεται από καλή (αλλά όχι “υπερβολική”) λεπτομέρεια, αέρα μεταξύ των πηγών και καλή περιγραφή της κίνησης. Ο ακροατής έχει την αίσθηση ότι κάθεται λίγο πίσω (σε σχέση με αυτό που αποκομίζει με τους ενισχυτές αναφοράς) αλλά έχει μια γενικότερη και πιο σφαιρική εικόνα των πραγμάτων. Σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από το σύστημα αναφοράς, πήρα ίσως λιγότερη λεπτομέρεια αλλά το συνολικό άκουσμα ήταν ξεκούραστο και ευχάριστο.
Ο ενισχυτής αξιοποίησε με πολύ καλό τρόπο τις δυνατότητες του συστήματος να κατεβαίνει χαμηλά και φάνηκε ότι δεν θα έχει πρόβλημα να καλύψει έναν μικρό/μέτριο χώρο με ηχεία μέσης ευαισθησίας. Ισορρόπησε χωρίς πρόβλημα μεταξύ όγκου και ταχύτητας και απέδωσε τις ανώτερες χαμηλές συχνότητες χωρίς περιορισμούς των δυναμικών ή της αίσθησης της ταχύτητας. Με βάση τα όσα άκουσα, ο A-100T θα ικανοποιήσει με άνεση τόσο τους φίλους της συμφωνικής μουσικής που θα δώσουν σημασία στον επιβλητικό όγκο της ορχήστρας όσο και εκείνους που αναζητούν το γρήγορο, καθαρό και γεμάτο, ρυθμικό μέρος ενός περισσότερο ηλεκτρικού ακούσματος. Στα θετικά, επίσης, του ενισχυτή θα πρέπει να καταλογιστεί η πολύ ευγενική συμπεριφορά του όταν πλησιάζει το όριο της υπερφόρτωσης, όπου δεν γίνεται ποτέ ιδιαίτερα σκληρός ή δυσάρεστος. Το clipping θα έλθει κάποια στιγμή, αλλά θα γίνει απλώς αντιληπτό, τόσο ώστε απλώς να προειδοποιηθεί ο χρήστης ότι έχουν ξεπεραστεί τα όρια.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε ευχάριστα με αρκετή διαφάνεια και δύναμη περιγραφής, πλήρεις λεπτομερειών τόσο σε θέματα χροιάς όσο και σε θέματα θέσης στον χώρο. Η απόδοση του ενισχυτή σε θέματα δυναμικής περιοχής φάνηκε να είναι, επίσης πολύ καλή και αποδείχθηκε απόλυτα ικανός να περάσει στον χώρο ακρόασης τις μικρές εκείνες λεπτομέρειες που υπάρχουν σε κάποιες ηχογραφήσεις και κάνουν, πραγματικά, τη διαφορά, χωρίς ο θόρυβος του συστήματος να γίνεται αντιληπτός.
Ψηλά, ο ενισχυτής ακούστηκε διαφανής, αέρινος και με καλή έκταση, δημιουργώντας τη εντύπωση ότι μπορεί να διαχειριστεί άνετα τον αρμονικό πλούτο πολλών οργάνων που έχουν περιεχόμενο στη συγκεκριμένη περιοχή. Καλός σε θέματα ταχύτητας, ακούστηκε ελάχιστα πιο λεπτός στο σώμα σε σχέση με την αναφορά, αλλά παρέμεινε φωτεινός και ευχάριστος σε κάθε περίπτωση. Εν προκειμένω, ο A-100T ανήκει στην κατηγορία εκείνη των ενισχυτών με λυχνίες των οποίων οι σχεδιαστές έχουν επιλέξει, επί της αρχής, την ισορροπία. Αν και το τελικό αποτέλεσμα είναι ευγενικό και ευχάριστο, ανεκτικό ίσως έναντι κάποιων σκληρών ακουσμάτων, εν τούτοις δεν μπορείς να του προσάψεις πραγματική “άποψη”, εκτροπή δηλαδή από την ουδετερότητα. Ο ενισχυτής είναι ακριβής, απλώς, σποραδικά θα “ακούσεις” λίγο τον χαρακτήρα της λυχνίας στην έξοδο, πιθανότατα όσο χρειάζεται ώστε να χαρείς για την επιλογή σου!

Οι ακροάσεις σε συνδεσμολογία τριόδου ανέδειξαν, τέλος, μια ελαφρώς διαφορετική προσωπικότητα, η οποία ωστόσο είναι -χωρίς δυσκολία- εμφανής: Το τελικό αποτέλεσμα ακούγεται πιο συνεκτικό και πιο σαφές σε θέματα εικόνας και ο ενισχυτής φαίνεται να γίνεται ακόμη καλύτερος στην αναπαραγωγή των λεπτομερειών της ηχογράφησης, δημιουργώντας την εντύπωση ότι μεταφέρει στον ακροατή μια πληρέστερη εικόνα του ηχητικού γεγονότος. Ο ευχάριστος χαρακτήρας παραμένει, ασφαλώς, ενώ τα περιθώρια οδήγησης μειώνονται κάπως. Στον σχετικώς μικρό χώρο ακρόασης και με απόσταση από τα ηχεία λίγο μεγαλύτερη των δύο μέτρων, δεν είχα πρόβλημα να ακούσω σε αρκετά υψηλές στάθμες, ωστόσο είναι σαφές ότι αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον ενισχυτή σε αυτό το mode συστηματικά θα πρέπει να επιλέξετε ένα ευαίσθητο (άνω των 90dBSPL/w/m) ηχείο.

Τελικώς...

... θα πρέπει να προκύπτει και ως αίσθηση από το ίδιο το κείμενο, αλλά ας αναφερθεί και ρητώς: Ο Α-100Τ είναι από τους λαμπάτους ενισχυτές με τους οποίους η συγκατοίκηση ήταν κάτι παραπάνω από μια ευχάριστη εμπειρία. Ιδιαίτερα προσεγμένος σε θέματα κατασκευής (με βάση και την τιμή του), εύχρηστος και με ισορροπημένη ηχητική ταυτότητα είναι πραγματικά μια επιτυχημένη μελέτη για το πώς θα πρέπει να είναι ένας ενισχυτής με λυχνίες που απευθύνεται στον σύγχρονο φίλο της υψηλής πιστότητας. Πρόκειται για μια εξαιρετική πρόταση.