Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/02/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: CHORD ELECTRONICS CHORDETTE GEM USB/BLUETOOTH DAC...

SITE MAP


REVIEW

USB/BLUETOOTH DAC

Chord Chordette Gem

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η χρήση του Gem είναι πραγματικά πολύ απλή. Αυτό φαίνεται και από τις “οδηγίες χρήσης” οι οποίες περιορίζονται σε μια απλή κάρτα με μερικές παραγράφους. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται ούτε αυτή! Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τοποθετήσετε την κεραία και το καλώδιο USB και να συνδέσετε τον μετατροπέα σε μια είσοδο line. Για να δει η συσκευή που παίζει τον ρόλο της πηγής Bluetooth το Gem, θα πρέπει να κάνετε μια ανίχνευση και εν συνεχεία bonding (χρησιμοποιώντας τον κωδικό που δίνει η Chord). Ο δέκτης του Gem τίθεται εκτός λειτουργίας όταν επιλέξετε την είσοδο USB, επομένως κάθε φορά που “γυρίζετε” σε ασύρματη μετάδοση θα πρέπει να επιλέγετε “επανασύνδεση” από το τηλέφωνο/PDA σας. Δεν είναι και τόσο δύσκολο.
Χρησιμοποίησα το Gem στην θέση του Trends Αudio UD-10 το οποίο χρησιμοποιώ τακτικά μεταξύ του laptop και του μετατροπέα αναφοράς (Teac Esoteric D-70). Αυτό δεν σημαίνει “σύγκριση” φυσικά, γιατί το UD-10 είναι DCC (Digital to Digital Converter και όχι DAC)! Το υπόλοιπα σύστημα παρέμεινε το γνωστό (Melos Plus Series Line, Parasound HCA-3500, ATC SCM50-PSL). H αναλογική σύνδεση του Gem με τον προενισχυτή έγινε με Nirvana S-X Limited. “Στα χαρτιά”, το Gem αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με το Trends αφού επιτρέπει το streaming μέχρι τα 96kHz. Η δυνατότητα αυτή μου επέτρεψε να ρυθμίσω το upsampling plug-in του Foobar2000 (Secret Rabbit) στα 96kHz.
Η σύνδεση με το κινητό τηλέφωνο είναι απλή. Αν το έχετε κάνει με κάποιο ασύρματο ακουστικό, δεν θα συναντήσετε καμία δυσκολία.
Οι ακροάσεις του Gem έγιναν σε δύο στάδια. Αρχικώς, πραγματοποίησα playback αρχείων από τον υπολογιστή (wav, flac και mp3 στα 320kb/s), ώστε να αποκτήσω μια ιδέα για τις δυνατότητες της συσκευής χωρίς κανέναν περιορισμό, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησα streaming αρχείων mp3 από ένα κινητό τηλέφωνο P990i της Sony/Ericsson. Τα ίδια αρχεία υπήρχαν και στο laptop ώστε να είναι δυνατή μια σύγκριση των δύο εισόδων.
Χρησιμοποιώντας την είσοδο USB, το Gem αποδείχθηκε μια μικρή έκπληξη: Πρόκειται για έναν εξαιρετικά ευχάριστο DAC, με καλή ανάλυση, ξεκούραστο ήχο και ουδετερότητα που ξαφνιάζει και τραβά αμέσως την προσοχή. Ο ακροατής βρίσκεται απέναντι από μια πολύ δεμένη, σαφή στερεοφωνική εικόνα με καλή κίνηση και βάθος και μπορεί να εστιάσει με μεγάλη άνεση σε λεπτομέρειες της ηχογράφησης είτε αυτές είναι ξεχωριστές μελωδικές/ρυθμικές γραμμές είτε η θέση συγκεκριμένων ηχητικών πηγών. Ο μετατροπέας μου φάνηκε επαρκώς ουδέτερος με μικρές αποκλίσεις στα άκρα του φάσματος: Ευχάριστα εμφατικός χαμηλά, προσέδωσε λίγο περισσότερο όγκο από όσο έχω συνηθίσει αλλά χωρίς να γίνεται ενοχλητικός και χωρίς να επηρεάζει την περιοχή των χαμηλομεσαίων, διαθέτει, ακόμη, φωτεινές υψηλές συχνότητες με πολύ καλό χρονισμό και λεπτομέρεια που παραμένουν ξεκούραστες ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Ο φανατικός μουσικόφιλος μπορεί να συνεχίσει τις ακροάσεις επί μακρόν (και στην περίπτωση μιας δισκοθήκης σε υπολογιστή, αυτό το “επί μακρόν” αποκτά γιγαντιαίες διαστάσεις) χωρίς να αισθανθεί την ανάγκη να μειώσει την στάθμη. Οι φωνές εστιάζονται εξαιρετικά, οι χορωδίες έχουν λεπτομέρεια και σαφήνεια και τα έγχορδα της μεγάλης ορχήστρας τηρούν τις δέουσες αποστάσεις από τον ακροατή χωρίς να του φορτώνονται. Σίγουρα, πρόκειται για ένα πραγματικό επίτευγμα σε αυτή την κατηγορία τιμής!

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Το στήσιμο του Gem είναι πολύ απλό: Απλώς τοποθετείτε την κεραία στην είσοδο της...
... και (αν έχετε) το καλώδιο USB. Η επιλογή της εισόδου γίνεται με έναν απλό διακόπτη στο πίσω μέρος ενώ δεν υπάρχει on-off.
Σε ρυθμό ασύρματης μετάδοσης/λήψης τώρα, το Gem αποδίδει με ανάλογο τρόπο: Για τους περισσότερους χρήστες mobile συσκευών που έχουν μπει στον κόπο να τις φορτώσουν με μουσικά αρχεία, η απόδοση που επιτυγχάνεται μέσω του μικρού DAC της Chord από ένα σύστημα αξιώσεων είναι απίστευτη: Το γεγονός ότι υπάρχει ευελιξία όσον αφορά το front-end (με άλλα λόγια όποιος έμπαινε στον χώρο της δοκιμής με το κατάλληλο τηλέφωνο/PDA μπορούσε να ακούσει το σύστημα με την δική του μουσική) μου επέτρεψε να πραγματοποιήσω μια πρόχειρη, in situ, έρευνα η οποία απέδειξε (ή μάλλον, επιβεβαίωσε) αυτό που πολλοί δεν γνώριζαν: Ότι δηλαδή ένα αρχείο mp3 μπορεί να ακουστεί πολύ καλύτερα από όσο νομίζει κανείς, ιδιαίτερα αν η εμπειρία του περιορίζεται σε άθλια ακουστικά και τρισάθλια ηχεία multimedia...  Ταυτοχρόνως, σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής δεν υπήρξαν κάποια από τα γνωστά “παραστρατήματα”: Η εμβέλεια του συστήματος είναι απολύτως επαρκής, η χρονική καθυστέρηση (latency) ελάχιστη και τα dropouts ανύπαρκτα. Ελάχιστες φορές, εμφανίστηκε κάποιο “κλικ” περνώντας από Pause σε Play, αλλά αυτό κάλλιστα μπορεί να οφείλεται στο P990i.
Με βάση την προσέγγιση αυτή, το Gem αποδείχθηκε από την αρχή της δοκιμής μια μεγάλη επιτυχία. Αν ο αντικειμενικός στόχος της Chord ήταν να συνδέσει τον σύγχρονο χρήστη φορητών συσκευών με τις audiophile αξίες, τον πετυχαίνει και με το παραπάνω!
Σε πιο σοβαρό επίπεδο τώρα, η σύγκριση της θύρας USB με την ασύρματη μετάδοση, σύγκριση όχι εύκολη καθώς απαιτήται χρόνος για την σύνδεση του κινητού κάθε φορά και οι στάθμες είναι διαφορετικές, ανέδειξε το γεγονός ότι το A2DP είναι μεν “υψηλής πιστότητας” αλλά, σαφώς όχι εντελώς διαφανές (για να είμαστε δίκαιοι, κανείς δεν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, ούτε η Chord ούτε και η επίσημη προδιαγραφή του profile). Κατά τις ακροάσεις, άκουσα κάποια τεχνουργήματα, τόσο στις πολύ χαμηλές συχνότητες όσο και στην ανώτερη περιοχή. Το πρόγραμμα εμφανίστηκε ελαφρώς “στενό” ψηλά (κάτι που διορθώθηκε με τον ισοσταθμιστή του P990i) και με ελαφρώς πιο ρηχή εικόνα, αλλά τα χαρακτηριστικά αυτά εξαρτήθηκαν, σαφώς, από το ίδιο το περιεχόμενο. Υπήρξαν κομμάτια που ακούστηκαν πολύ πιο κοντά στην ποιότητα της θύρας USB και άλλα που έφεραν το σύστημα σε πιο δύσκολη θέση. Όλα αυτά, θέτουν εν αμφιβόλω την γενικότητα των ευρημάτων και των εντυπώσεων μου. Κατά την διάρκεια της δοκιμής δεν υπήρξε τρόπος να αποσαφηνίσω τον ακριβή τρόπο μεταφοράς του σήματος από το P990i στο Gem. Η Chord δεν αναφέρει αν ο δέκτης της υποστηρίζει άμεσα streams mp3/ATRAC και η Sony Ericsson δεν αναφέρει αν (για παράδειγμα) γίνεται transcoding από το φορμά mp3 και -αν γίνεται- σε πιο φορμά, ούτε και υπάρχουν κάποιες σχετικές επιλογές. Όλα γίνονται αυτόματα και αδιαφανώς... Εν ολίγοις, ίσως με άλλο τηλέφωνο/PDA ή/και άλλα αρχεία, το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό! H τεχνολογία ωριμάζει σταδιακά και αυτά είναι κάποιες από τις παρενέργειες, κρατήστε όμως ως συμπέρασμα ότι, στην περίπτωση του Gem, το A2DP στάθηκε σε πολύ καλό επίπεδο και προσωπικά δεν μου έμεινε αμφιβολία για την σκοπιμότητα χρήσης του. Αν έχετε ένα “μεγάλο” τηλέφωνο και μια καλά οργανωμένη δισκοθήκη σε αυτό, τότε το streaming σε ένα καλό οικιακό σύστημα θα σας ικανοποιήσει πλήρως και θα το διασκεδάσετε!
Τελικώς...
... η Chord κάνει μια σαφή επίδειξη των δυνατοτήτων της μέσα από μια χαμηλού κόστους συσκευή η οποία απευθύνεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό. Δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κανείς, με βάση τις επιδόσεις του Gem μέσω της θύρας USB, ποιες δυνατότητες ανοίγονται για έναν ακριβό DAC της εταιρίας! Επιπροσθέτως, αν η ασύρματη μετάδοση είναι από τους βασικούς λόγους ύπαρξης του μικρού μετατροπέα, έχουμε κι εδώ επιτυχία. Το A2DP αποδείχθηκε ότι είναι κάτι παραπάνω από επαρκές, για όσους θέλουν να συνδέσουν την κινητή τους συσκευή σε ένα καλό σύστημα και να πάρουν όλη την ποιότητα της συλλογής τους, χωρίς την ανάγκη καλωδίων!

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr