Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 31/03/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: CLEARAUDIO INNOVATION/UNIVERSAL/DA VINCI...

SITE MAP


REVIEW

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Clearaudio Innovation/Universal/Da Vinci

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Το Innovation είναι σχεδιασμένο γύρω από το γνωστό (και κατά τη γνώμη μου άκρως επιτυχημένο) μαγνητικό έδρανο της Clearaudio, το οποίο ονομάζεται CMB (Ceramic Magnetic Bearing). Αυτό αποτελείται από έναν κεραμικό άξονα ο οποίος εξασφαλίζει την στήριξη κατά το οριζόντιο επίπεδο και από ένα σύστημα μαγνητών οι οποίοι εξασφαλίζουν την στήριξη στον κατακόρυφο άξονα, κάνοντας την πράξη το πλατό να επιπλέει στο μαγνητικό πεδίο που σχηματίζεται μεταξύ τους. Το ίδιο το πλατό χρησιμοποιεί την παλιά-καλή αρχιτεκτονική του πλατό/υποπλατό, ή καλύτερα μια εξέλιξή της, όπου το υποπλατό των 15 χιλιοστών από ανοξείδωτο χάλυβα έχει την ίδια διάμετρο με το πλατό (από συνθετικό υλικό πάχους 70 χιλιοστών, επεξεργασμένο με πολύ μεγάλη ακρίβεια -σύμφωνα με την εταιρία) και δημιουργεί μαζί του ένα ακουστικώς αδρανές και με μεγάλη μάζα περιστρεφόμενο σύστημα. Στην περίπτωση του Innovation, η Clearaudio εγκατέλειψε την καλή και δοκιμασμένη λύση του σύγχρονου κινητήρα (ο οποίος, ως γνωστόν τροφοδοτείται με εναλλασσόμενη τάση και συγχρονίζεται με την συχνότητα της τάσης αυτής) υπέρ ενός κλειστού συστήματος ελέγχου που περιλαμβάνει κινητήρα συνεχούς, ηλεκτρονική οδήγηση και βρόχο ελέγχου μέσω αισθητήρα υπερύθρων ο οποίος είναι τοποθετημένος κάτω από το υποπλατό και “διαβάζει” ένα ειδικά διαμορφωμένο ίχνος. Γνωρίζω ότι, καθώς διαβάζουν τις γραμμές αυτές, κάποιοι παλιοί θα θυμηθούν μια από τις γνωστές “μάχες” του παρελθόντος μεταξύ των θιασωτών των “σύγχρονων” και των “σερβοελεγχόμενων” πλατό και θα χαμογελάσουν με νόημα... Έχουν δίκιο, αλλά εν μέρει: Το Innovation χρησιμοποιεί έναν ειδικά σχεδιασμένο κινητήρα μεγάλης ροπής, μετάδοση με ιμάντα από σιλικόνη και τα ηλεκτρονικά έχουν εξελιχθεί πολύ από “τότε”! Η ακρίβεια που δίνει στα χαρτιά η εταιρία είναι +/-0.05%, επίδοση που δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις, από την στιγμή μάλιστα που το σύστημα επιτρέπει και μικρομετρική ρύθμιση με την χρήση δίσκου-τεστ o οποίος μάλιστα περιλαμβάνεται στην συσκευασία! Η τελική πινελιά στο πλατό είναι ο διαιρούμενος άξονάς του, ο οποίος επιτρέπει την χρήση ενός προαιρετικού κέντρου με μικρότερη διάμετρο έτσι ώστε να είναι δυνατό η σωστή τοποθέτηση έκκεντρων δίσκων.
Οι βασικές γραμμές του Innovation είναι οι γνωστές της Clearaudio: Μια βάση τριών ακτίνων από συνδυασμό ανοξείδωτου χάλυβα και συνθετικού υλικού, η οποία στηρίζεται σε τρία σημεία.
Η κίνηση παράγεται από έναν κινητήρα συνεχούς, ειδικά σχεδιασμένου για την Clearaudio, ο οποίος έχει υψηλή ροπή. Η μετάδοση γίνεται από έναν ιμάντα σιλικόνης.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Το έδρανο, ο κινητήρας και το arm-board στηρίζονται σε ένα κλασικό για την Clearaudio “τριάκτινο” σασί του οποίου τα σκέλη έχουν κατασκευαστεί ως σάντουιτς χαλύβδινων φύλλων και συνθετικού υλικού με δομή η οποία είναι “βελτιστοποιημένη ως προς τους συντονισμούς” για να χρησιμοποιήσω ακριβώς την φράση των Γερμανών. Το όλο σύστημα εδράζεται σε τρία σημεία στήριξης με ρυθμιζόμενες ακίδες που κάνουν την οριζοντίωσή του απλή υπόθεση.
Ο βραχίονας Universal χρησιμοποιεί ευθύγραμμο στέλεχος από ανθρακονήματα το οποίο έχει τηλεσκοπική μορφή με σταδιακή μείωση της διαμέτρου σε συνάρτηση με την απόσταση από το σημείο περιστροφής. Η εταιρία προτίμησε την δομή αυτή έναντι της συνεχώς μειούμενης διαμέτρου θεωρώντας ότι αυτή προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα. Τα έδρανα του βραχίονα είναι υψηλής ακρίβειας και η βάση του είναι τύπου Linn (αν και όπως θα δούμε υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή). Ο Universal είναι 9ιντσος, έχοντας για την ακρίβεια ενεργό μήκος 9.4 ίντσες, μήκος υπερκρέμμασης 17.3mm και γωνία εκτροπής 23 μοίρες. Αν θέλετε να τον τοποθετήσετε σε άλλο πλατό θα πρέπει να γνωρίζετε ότι απαιτεί απόσταση μεταξύ κέντρων περιστροφής (βραχίονα και πλατό) 222mm. Ο βραχίονας διαθέτει μαγνητική ρύθμιση της δύναμης αντιολίσθησης, προσφέρει δυνατότητα ρύθμισης του αζιμουθίου (με περιστροφή του headshell) και -το κυριότερο- δυνατότητα ρύθμισης του VTA σε πραγματικό χρόνο και με το σύστημα σε λειτουργία! Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει τοποθετηθεί το VTA Lifter, ένας απλός αλλά ιδιαίτερα καλοκατασκευασμένος μηχανισμός μετακίνησης του βραχίονα καθ' ύψος ο οποίος προσφέρεται προαιρετικά. Με το VTA Lifter τοποθετημένο, το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να περιστρέψει έναν μοχλό και να αλλάξει την γωνία κατά το δοκούν, χρησιμοποιώντας μάλιστα και μια κλίμακα βαθμονόμησης ώστε να γνωρίζει που βρίσκεται.
Κάθε σημείο στήριξης είναι ρυθμιζόμενο ώστε να εξασφαλίζεται η εύκολη οριζοντίωση του πλατό.
Το πακέτο συμπληρώθηκε από μια Da Vinci η οποία χρησιμοποιεί γεννήτρια με συμμετρία σε όλα τα επίπεδα (μηχανικό, ηλεκτρικό και μαγνητικό), διαθέτει ακίδα Micro-HD με πολύ χαμηλή μάζα (0.00016g), μαγνητικό σύστημα από Νεοδύμιο (η Clearaudio αναφέρει ότι έχει επιλέξει το ισχυρότερο μαγνητικό υλικό με την ονομασία Super Neodym) και αυξημένη ευαισθησία, η οποία οδηγεί σε στάθμη εξόδου που φθάνει τα 0.8mV σε ταχύτητες 5cm/sec. Το κέλυφος είναι ειδικά διαμορφωμένο στο σημείο επαφής με τον βραχίονα (με τις χαρακτηριστικές δώδεκα προεξοχές) ώστε να ελαχιστοποιούνται οι συντονισμοί. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η κορυφαία  δυναμική περιοχή (η Clearaudio αναφέρει 100dB) και η εκτεταμένη απόκριση συχνότητας από τα 10Hz έως τα 100kHz. Η μάζα της είναι 7gr και η ενδοτικότητά της 15cu. Η μεταφορά του σήματος από την κεφαλή στον προενισχυτή phono γίνεται με αγωγούς Sixstream οι οποίοι καταλήγουν σε βύσματα RCA πολύ καλής ποιότητας.
Το ατσάλινο υποπλατό χρησιμοποιείται για να στηρίζει ένα πλατό από συνθετικό υλικό, πάχους 70 χιλιοστών.
Το κεραμικό έδρανο βασίζεται στην γνωστή τεχνολογία CMB της Clearaudio της οποίας ο αχρωμάτιστος χαρακτήρας είναι σαφής κατά τις ακροάσεις. Κάτω αριστερά, φαίνεται ο αισθητήρας του βρόχου ελέγχου του κινητήρα
Ο άξονας είναι διαιρούμενος. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει (προαιρετικά) έναν μικρότερης διαμέτρου που επιτρέπει την σωστή τοποθέτηση των έκκεντρων δίσκων.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr