Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/04/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ CREEK AUDIO DESTINY...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Creek Audio Destiny

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ο Destiny αντικατέστησε τους ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line/Parasound HCA3500) και κλήθηκε να οδηγήσει το γνωστό σύστημα ηχείων της Audio Spectrum (Εros/παθητικό sub), έχοντας ως πηγές τον συνδυασμό Esoteric P70/D70 με τον DAC της Teac να αντικαθίσταται κατά διαστήματα από τον Musical Fidelity Χ-DACV8.
Το βασικό χαρακτηριστικό της ηχητικής συμπεριφοράς που επέδειξε ο Destiny είναι η διαφάνεια και μια εξαιρετική δυνατότητα αναπαραγωγής της δομής του προγράμματος, είτε αυτή αφορά τις επάλληλες μελωδικές και ρυθμικές γραμμές μιας πολύπλοκης σύνθεσης είτε τις μικρολεπτομέρειες της ακουστικής των οργάνων και του χώρου. Αυτές οι ιδιότητες δημιουργούν μια έντονη αίσθηση ακρίβειας που την συναντά κανείς σε αισθητά ακριβότερα ενισχυτικά, την εντύπωση ότι δεν χάνεται το παραμικρό από το πρόγραμμα και προσφέρουν στον ενισχυτή μια επιβλητική παρουσία στον χώρο. Έργα με μεγάλες ορχήστρες πείθουν με χαρακτηριστική άνεση και ο ακροατής απολαμβάνει πολύ συχνά (ανάλογα και με την ηχογράφηση βεβαίως) την αίσθηση της παρουσίας ενώ παράλληλα ο ενισχυτής φαίνεται να είναι πολύ ουδέτερος χωρίς αποκλίσεις στο φάσμα. Η βρετανική “σχολή” (αν υπάρχει ακόμη τέτοια) έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί ότι έχει μια τάση να αποδίδει το χαμηλό με περισσότερο έλεγχο από ότι θα ήθελε κανείς (μια παράδοση που πιθανόν έλκεται από τα ηχεία τους, τα οποία καλούνται συχνά να λειτουργήσουν σε χώρους με ιδιότητες που απαιτούν τέτοια συμπεριφορά) αλλά ο Destiny δεν ακολουθεί τέτοιες επιταγές, όντας όσο ογκώδης πρέπει, ώστε περάσματα με όργανα της περιοχής να εμφανίζονται επιβλητικά αλλά όχι εμφατικά. Η συμπεριφορά του θα ικανοποιήσει τόσο εκείνους που αναζητούν λεπτομέρεια στην αναπαραγωγή του σώματος των οργάνων, όσο και εκείνους που από πλευράς μουσικών προτιμήσεων κλίνουν μάλλον προς τα ρυθμικά είδη: Ο μεγάλος ολοκληρωμένος της Creek αισθάνεται άνετα με τον ρυθμό και μπορεί, επιπροσθέτως, να δημιουργήσει αρκετά υψηλές στάθμες, επιβεβαιώνοντας υποκειμενικά τους ισχυρισμούς του κατασκευαστή για τα 100W/8Ω και τα 160W/4Ω ανά κανάλι αντίστοιχα τα οποία αποδίδει στα χαρτιά ο ενισχυτής. Καθ' όλη την διάρκεια της δοκιμής το στάδιο εξόδου δεν έδειξε εμφανή σημεία υπερφόρτωσης, παρά το γεγονός ότι ζήτησα αρκετά υψηλές στάθμες. Καθώς πλησιάζεις το όριό του, ο ήχος σκληραίνει ελαφρώς και η εικόνα συμπιέζεται, αλλά δεν θα έχεις ποτέ την αίσθηση ότι τελειώνει. Προφανώς εδώ παίζει τον ρόλο του το σχετικώς βαρύ τροφοδοτικό.
Οι διακόπτες την πρόσοψη του ενισχυτή είναι διατεταγμένοι σε κυκλικά μοτίβα. Ενδιαφέρουσα επιλογή που, μαζί με το πολύ καλό φινίρισμα, κάνουν τον Destiny να ξεχωρίζει. Το τηλεχειριστήριο είναι πλήρες και επιτρέπει τον χειρισμό άλλων συσκευών της Creek. Μπορείτε ακόμη και να ενεργοποιήτε τον ενεργό προενισχυτή από μακρυά!

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η περιοχή των μεσαίων είναι, επίσης, πολύ καλή: Ο Destiny ακούγεται αέρινος, ευχάριστος χωρίς υπερβολές και χωρίς να κολακεύει το υλικό και παρά το γεγονός ότι δημιουργεί μια αίσθηση εγγύτητας δεν είναι προβολικός, επιτρέποντας μακρόχρονες και ξεκούραστες ακροάσεις επί μεγάλα χρονικά διαστήματα και σε αρκετά υψηλές στάθμες. Η ανθρώπινη φωνή είναι επιβλητική και γεμίζει τον χώρο, ενώ και οι χορωδίες εμφανίστηκαν πλήρεις λεπτομερειών τόσο σε φασματικό επίπεδο (δηλαδή ως προς τα ηχοχρώματα) όσο και στο επίπεδο της σκηνικής παρουσίας. Οι υψηλές συχνότητες του ενισχυτή έχουν έκταση και είναι ιδιαίτερα ευχάριστες αποδίδοντας με άνεση όργανα και ήχους με σημαντικό περιεχόμενο στην περιοχή, αποτελώντας ένα από τα δυνατά σημεία του ενισχυτή και, πιθανότατα, εξηγούν την διαύγεια που τον χαρακτηρίζει. Σε σχέση με τους ενισχυτές αναφοράς αποδείχθηκε λίγο πιο γρήγορος από ότι θα ήθελα στην απόσβεση των φθόγγων (κάτι που έγινε εμφανές σε αναπαραγωγή κομματιών με βιμπράφωνο) αλλά δεν δεν μπορεί να κατηγορηθεί για υπερβολικό έλεγχο, ούτε και ακούγεται ποτέ στεγνός ή κουραστικός. Οι καλές υψηλές συχνότητες, είναι μάλλον υπεύθυνες για την πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα του Destiny. Η υποθετική σκηνή έχει μεγάλο πλάτος και μπορείς να διακρίνεις με άνεση τις λεπτομέρειες, είτε αυτές αφορούν ομάδες οργάνων σε μια ηχογράφηση μεγάλης ορχήστρας είτε, ακόμη και επιμέρους μουσικούς σε μικρά σύνολα όπου τα όργανα απέχουν αρκετά μεταξύ τους στον χώρο. Ο Destiny αξιοποίησε με άνεση τις λεπτομέρειες που σηκώνει το Teac Esoteric από τους δίσκους και παρά το γεγονός ότι το βάθος της εικόνας δεν ήταν το ίδιο με αυτό που παίρνω συνήθως από τους ενισχυτές αναφοράς, ήταν εν τούτοις υπέρ-επαρκές και ρεαλιστικό. Το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων έγινε με τον προενισχυτή ρυθμισμένο σε παθητική λειτουργία. Η επιλογή “Active” με το κέρδος ρυθμισμένο στα 3dB δεν επέφερε σημαντικές διαφορές, γεγονός που σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον ότι η στάθμη της πηγής ήταν σωστή και το matching της πηγής με τον ολοκληρωμένο δεν είχε προβλήματα και δεύτερον ότι το ενεργό κομμάτι του προενισχυτή δεν αποτελεί μια πρόχειρη λύση ανάγκης αλλά συμβαδίζει με την λογική της συσκευής. Με πολύ προσοχή και υπό προϋποθέσεις όσον αφορά το πρόγραμμα, ίσως παρατηρήσει κανείς μια αλλαγή στην συμπεριφορά, η οποία έχει ως γνώρισμα έναν πιο επιθετικό χαρακτήρα, αλλά πρόκειται πραγματικά για μια ανεπαίσθητη αλλαγή. Εκτός και αν υπάρχει πρόβλημα στάθμης στην έξοδο της πηγής σας, οπότε η επιλογή “Αctive” είναι μονόδρομος, θα πρότεινα να αποφασίσετε για την θέση του διακόπτη αυτού αφού ακούσετε τον ενισχυτή για αρκετές ώρες.
Τελικώς...
...φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με έναν από τους καλύτερους ολοκληρωμένους ενισχυτές στην μεσαία και άνω κατηγορία τιμής! Ο Destiny είναι μια σχεδίαση που δεν θα την χαρακτήριζα απλώς προσεγμένη αλλά, περισσότερο, εμπνευσμένη: Στηρίζεται σε εμπειρία ετών και έχει πίσω της μια σειρά από επιτυχημένους προγόνους, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα χωρίς περιττές οικονομίες και απευθύνεται -προφανώς- σε σοβαρούς χρήστες που θέλουν να επενδύσουν σε μια συσκευή που θα χρησιμοποιούν για χρόνια και θα την ευχαριστηθούν. Τελικώς, ο Michael Creek είχε δίκιο: είναι χωρίς αμφιβολία ο κορυφαίος ολοκληρωμένος της εταιρίας και αυτό σημαίνει -βεβαίως- πολλά!

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr