Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 24/01/2006


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΔΙΣΚΩΝ ΒΙΝΥΛΙΟΥ ΜΕ LASER ELP LT-1XRC...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΔΙΣΚΩΝ ΒΙΝΥΛΙΟΥ ΜΕ LASER

ELP LT-1XRC

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η αλήθεια είναι πώς η βασική ιδέα είναι αρκετά απλή: Δύο δέσμες laser σαρώνουν τις δύο πλευρές του αυλακιού (στις οποίες αποθηκεύεται η πληροφορία για τα αντίστοιχα κανάλια ενός στερεοφωνικού δίσκου) ενώ τρείς ακόμη χρησιμοποιούνται για την σωστή ιχνιλάτηση: Δύο εξασφαλίζουν την ευθυγράμιση της κεφαλής επάνω από το αυλάκι ("φωτίζοντας" τις ακμές του) και μία ακόμη εξαφαλίζει την σωστή απόσταση/εστιασμό ως προς τον πυθμένα του αυλακιού. Για τον χρήστη δίσκων CD όλα αυτά δεν είναι άγνωστα. Τα χρησιμοποιεί η ψηφιακή τεχνολογία σε προιόντα που στοιχίζουν κάτω από 50 ευρώ.  Η δυσκολία έγκειται στις τεράστιες -συγκριτικά- ατέλειες των δίσκων, στις μεγάλες φθορές που παρουσιάζουν, στο ότι η προδιαγραφές κοπής είναι αρκετά ελεύθερες (ενώ το βήμα και η γεμετρία του ίχνους στα CD, αυστηρά καθορισμένο) και στο γεγονός ότι το σύστημα είναι πλήρως αναλογικό, δεν επιτρέπει δηλαδή την χρήση αλγορίθμων διόρθωσης.  Ωστόσο, αν τα προβλήματα αυτά λυθούν, ένα ολόκληρο οικοδόμημα μειονεκτημάτων σωριάζεται σε ερείπια: Η οπτική ανάγνωση, χωρίς μηχανική επαφή εξαφανίζει όλα τα μηχανικά προβλήματα (τριβές και συντονισμούς, την ανάγκη εφαρμογής δύναμης αντιολίσθησης και τις ιδιοτροπίες της κάθε κεφαλής), όλα τα γεωμετρικά προβλήματα (γωνία εκτροπής, κατακόρυφη γωνία ανάγνωσης, ανάγκη για υπερκρέμμαση και τα προβλήματα των παράλληλων βραχιόνων) καθώς και μία σειρά από άλυτα εγγενή προβλήματα όπως είναι ο μικρός διαχωρισμός καναλιών, η επίδραση της ακτίνας του αυλακιού στην απόδοση, η αλληλεπίδραση του περιεχομένου του δίσκου με την απόδοση του συστήματος ανάγνωσης (επειδή αυτό είναι μία κινούμενη μάζα) καθώς και η ακουστική ανάδραση.  Εννοείται, ότι η οπτική ανάγνωση μηδενίζει την φθορά ενώ παράλληλα προσφέρει και μία νέα, ενδιαφέρουσα ρύθμιση (επειδή οι βινυλιάδες είναι αδιόρθωτοι και θέλουν την δόση τους...), την VSO (Variable Scanner Offset) η οποία επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει το ύψος στο οποίο σαρώνονται οι πλευρές του αυλακιού, αποφεύγοντας έτσι τις φθαρμένες περιοχές και τον πυθμένα όπου συνήθως συγκεντρώνονται τα υποπροιόντα του καθαρισμού.
Η αρχή λειτουργίας του LT είναι απλή: Δύο δέσμες laser εστιάζονται στις πλευρές του αυλακιού (εδώ σε τομή) και η ανάκλασή τους αποτελεί την -αναλογική- πληροφορία.  Τυπικά οι δέσμες εστιάζονται σε βάθος 10μm από την επιφάνεια. Ο Sanju Chiba είναι ο άνθρωπος που εξέλιξε το LT σε λειτουργική και αξιόπιστη συσκευή.
Το μπλόκ των κεφαλών αποτελείται από έναν μεγάλο αριθμό τμημάτων των οποίων η ευθυγράμμιση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. H εμφάνιση της συσκευής είναι μάλλον αυστηρή και δεν έχει διαφοροποιηθεί αισθητά από το Finial των '80s. H χρήση του LT, πάντως, είναι πολύ απλή,
Πέρα από όλα αυτά, το LT διαθέτει μία σειρά από πρωτόγνωρες λειτουργίες: Την δυνατότητα τυχαίας προσπέλασης ενός τράκ, της επανάληψης, ακόμη και του προγραμματισμού, την παρουσία εν τέλει ενός τηλεχειριστηρίου! Οσοι έχουν προπονηθεί σκληρά στο να κάνουν τα 3 μέτρα σε 0.8 του δευτερολέπτου προκειμένου να προλάβουν να σηκώσουν τον (κατά τα άλλα πανάκριβο) βραχίονα πριν αυτός "καβαλήσει" την ετικέττα του δίσκου θα χαρούν να μάθουν ότι αυτά τα προβλήματα απλώς δεν ορίζονται εδώ.  Αντίθετα, θα λυπηθούν μαθαίνοντας ότι η λειτουργία του συστήματος είναι εντελώς... αδιαφανής.  Ο δίσκος φορτώνεται σε ένα κλασικό συρτάρι (που θυμίζει laser disc και περιλαμβάνει και το πλατό) και στην συνέχεια εξαφανίζεται στο εσωτερικό της συσκευής, όπου ακολουθεί μία διαδικασία αρχικής σάρωσης και ρύθμισης του συστήματος που συνοδεύεται από μεταλλικούς a-la-VRDS θορύβους.  Υπάρχει ακόμη και χρονόμετρο (με απεικόνιση του συνολικού, του τρέχοντως και του απομένοντως χρόνου), τέτοιες πολυτέλειες! Οι δυνατότητες ανάγνωσης του LT είναι μεγάλες: Τα συστήματα της ELP είναι συμβατά με όλους τους πιθανούς και απίθανους τύπους δίσκων εκτός αυτών που χρησιμοποιούν την τεχνική Edison με την κατακόρυφη διαμόρφωση (αλλά αν έχετε τέτοιους στην συλλογή σας είστε τόσο πλούσιος που μπορείτε να αγοράσετε και μία αντίστοιχη συσκευή για να τους διαβάζει...), όσων είναι διαφανείς,όσων είναι χρωματιστοί, και όσων είναι εξαιρετικά παραμορφωμένοι (ξεπερνούν τα 5 χιλιοστά ταλάντωσης από κορυφή σε κορυφή).  Η εταιρία ισχυρίζεται ότι -υπό προυποθέσεις- είναι δυνατή η ανάγνωση σπασμένων δίσκων οι οποίοι συναρμολογούνται επάνω στο ίδιο το πλατό, χωρίς να χρειαστεί να κολληθούν! Τυπικά, ανάλογα με το μοντέλο, υπάρχει δυνατότητα να αναγνωσθούν δίσκοι με διαμέτρους από 7 έως 12 ίντσες, με ταχύτητες από 30 έως 90 σαλ, των οποίων η ρύθμιση γίνεται με ακρίβεια 0.1-0.2rpm. Aνάλογα επίσης με την έκδοση της συσκευής, η έξοδος μπορεί να είναι υψηλής στάθμης (line) με ενσωματωμένο κύκλωμα αποέμφασης RIAA ή και χωρίς αυτό.  Η οδήγηση του πλατό γίνεται μέσω ιμάντα και το σήμα -θυμίζω, γιατί έχουμε την τάση να συνδυάζουμε το laser με το ψηφιακό- παραμένει αναλογικό σε όλη την διαδρομή του.
Ο δίσκος τοποθετείται σε ένα συρτάρι το οποίο περιλαμβάνει και το πλατό. Αυτό οδηγείται μέσω ιμάντα, αλλά συμπλέκεται με τον κινητήρα στο εσωτερικό της συσκευής. Αυτό δεν το έχουμε ξαναδεί: Για να είναι οι Ιάπωνες σίγουροι ότι κανείς δεν θα κακομεταχειριστεί την συσκευή πριν αυτή φτάσει στον προορισμό της, χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2006
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr