Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 04/11/2014

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΟ SUPER-TWEETER

Enigmacoustics Sopranino

Φωτό_Ανοίγματος

Η Enigmacoustics είναι μια νέα εταιρία που ιδρύθηκε το 2011 από τον Marcus Solomon και τα προϊόντα της ξεκίνησαν να εισάγονται στην ελληνική αγορά σχετικώς πρόσφατα. Ο Solomon, ιδρυτής και ιθύνων νους πίσω από την εταιρία είναι άνθρωπος του design, μια ιδιότητα που συχνά λείπει από τον χώρο των συσκευών ήχου και, πιθανότατα, εξηγεί την πολύ προσεγμένη αισθητική των προϊόντων της.
Μη φανταστείτε κανέναν μακρύ κατάλογο, πάντως. Η Enigmacoustics προσφέρει την στιγμή αυτή, εκτός από το Sopranino, ένα μικρό σε όγκο μόνιτορ βάσης, το Mythology M1 και το Finale, ένα ηχείο δαπέδου το οποίο αποτέλεσε την πλατφόρμα επάνω στην οποία αναπτύχθηκε αρχικώς και εξελίχθηκε στη συνέχεια το σούπερ τουίτερ που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της εταιρίας και είναι το αντικείμενο της δοκιμής αυτής.

Ως προϊόν, το Sopranino χαρακτηρίζεται από δύο ιδιότητες: Καταρχήν, είναι το πρώτο (από όσο γνωρίζουμε) ηλεκτροστατικό μεγάφωνο χωρίς την ανάγκη πόλωσης (λεπτομέρειες για αυτό το σημείο αργότερα) και, στη συνέχεια, ανήκει σε μια κατηγορία αμφιλεγόμενων συσκευών καθώς η σκοπιμότητα αναπαραγωγής πολύ υψηλών συχνοτήτων, πάνω από το θεωρητικό όριο της ακοής είναι κάτι που συζητείται τα τελευταία χρόνια, με τα συμπεράσματα προς το παρόν να είναι μάλλον ανάμεικτα (δηλαδή, στην ουσία, άνευ πρακτικής χρησιμότητας...). Με το άνω όριο της ακοής ενός ενήλικα να μην ξεπερνά τα 15-16kHz (σε μια καλή περίπτωση), έχει άραγε νόημα να δημοσιεύει κανείς απόκριση μέχρι τα 40kHz (±3dB); Ο Solomon φαίνεται να πιστεύει πως, όντως, υπάρχει νόημα και το Sopranino, δομικό μέρος τόσο του Mythology M1 όσο και του Finale, πωλείται ξεχωριστά ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα περισσότερα συστήματα. Ας δούμε τις λεπτομέρειες...