Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 10/10/2006


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: GRACE DESIGN m902...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ-ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ-DAC

Grace Design m902

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ο m902 είναι μία συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ εύκολα: Το μόνο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να τοποθετήσει τα σημεία στήριξής της (βιδώνοντάς τα με το χέρι) και να τον συνδέσει με το σύστημά του. Ωστόσο, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός παραμέτρων που μπορεί να ρυθμιστεί, αν θέλει κανείς. Οι ρυθμίσεις γίνονται μέσω ενός απλού μενού που ενεργοποιήται από το ρυθμιστικό στάθμης και περιλαμβάνει την ρύθμιση του κέρδους (σε δύο θέσεις, η μία 10dB υψηλότερα), την ρύθμιση της ισσοροπίας, την ρύθμιση της φωτεινότητας του display, την ενεργοποίηση του xFeed, και τον τρόπο επιλογής της εξόδου (μεταξύ line και ακουστικών) ο οποίος καθορίζει την συμπεριφορά της συσκευής όταν ο χρήστης επιλέγει να μεταφερθεί από τα ακουστικά στα ηχεία και το αντίθετο. Ολες αυτές οι επιλογές γίνονται εύκολα και δεν θα προβληματίσουν τον χρήστη, αρκεί να ρίξει μία ματιά στο (καλογραμμένο και λεπτομερές) εγχειρίδιο χρήσης.
Κατά την διαδικασία των ακροάσεων, χρησιμοποιήσαμε τον m902 σε όλες τις πιθανές θέσεις: Οδηγήθηκε από διαφορετικά ψηφιακά συστήματα στα οποία περιλάβαμε το transport Esoteric P70 (με έξοδο στα 88.2kHz), και τα Esoteric Χ-01, Pathos Εndorphin (μέσω των αναλογικών τους εξόδων). Μικρό μέρος των ακροάσεων έγινε με το m902 σε ρόλο προενισχυτή (σε αντικατάσταση του λαμπάτου Melos και σε συνεργασία με τον Parasound HCA-35000) ενώ δαπανήσαμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της δοκιμής ακούγοντας την συσκευή στην φυσική της θέση, δηλαδή ως ενισχυτή ακουστικών, οπότε και οδηγούσε τα Grado RS2 (με αντίσταση 32Ω).
Η ακρόαση μέσω ακουστικών έχει, όπως ίσως γνωρίζετε, τις ιδιαιτερότητές της.  Η σημαντικότερη είναι, ίσως, το ότι αποφεύγονται οι χρωματισμοί που εισάγει ο ίδιος ο χώρος, όταν χρησιμοποιούνται ηχεία. Το γεγονός αυτό συνέτεινε ασφαλώς στην εξαιρετική αίσθηση διαύγειας που είχαμε με τον m902 αλλά δεν μειώνει στο ελάχιστο την συμπεριφορά της ίδιας της συσκευής, η οποία αποδείχθηκε μακράν η πιο λεπτομερής, αναλυτική και αχρωμάτιστη που έχουμε ακούσει στο είδος της.  Χωρίς καμμία δυσκολία, τα Grado μετατράπηκαν σε ένα πραγματικό εργαλείο, αποδίδοντας με μοναδική άνεση όλες τις κρυφές λεπτομέρειες της ηχογράφησης κυρίως σε θέματα τονικότητας, μελωδικών γραμμών και ισορροπίας. Ο ενισχυτής της Grace σου επιτρέπει να αφοσιωθείς στο πρόγραμμα και στις ιδιαίτερες λεπτομέρειές του χωρίς να κουράζει, ακόμη και σε σχετικώς υψηλές στάθμες (τις οποίες πάντως πρέπει να προσεγγίζετε με προσοχή γιατί τα ακουσικά μπορούν να δημιουργήσουν μόνιμες βλάβες!). Με τα RS2 να κατεβαίνουν μέχρι τα 14Hz το χαμηλό δεν μας έλλειψε, βεβαίως, αλλά η απουσία του χώρου από την εξίσωση, έφερε στην επιφάνεια ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και μέσα από το m902 ανακαλύψαμε πτυχές σε διάφορες συνθέσεις που είναι δύσκολο να αποκαλυφθούν διαφορετικά.  Η μεσαία περιοχή αποδίδεται με ευγένεια μεν, αλλά είναι, επίσης, άκρως αποκαλυπτική ιδιαίτερα στις φωνές οι οποίες περιγράφονται εξαιρετικά με μια παρουσία που καθηλώνει. Τα έγχορδα της περιοχής, σε ομάδες ή σόλο, ρέουν ευχάριστα υπό την προυπόθεση, πάντως, ότι η ηχογράφηση τα έχει σεβαστεί, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να γίνουν και ανυπόφορα... Παρόμοιες παρατηρήσεις ισχύουν και στις υψηλές συχνότητες.  Ο m902 αισθάνεται πραγματικά άνετα στην περιοχή αυτή (οι τυπικές επιδόσεις του, άλλωστε, είναι εξαιρετικές, με ένα εύρος 4Hz-600kHz στο όριο των -3dB) όντας ταχύτατος και ταυτόχρονα ακριβής, ξεκούραστος και χωρίς να αποκλίνει προς κάποια ευφωνική πλευρά. Οσοι έχουν συνηθίσει τον κλινικό ή λαμπρό ήχο κάποιων ενισχυτών στην περιοχή αυτή, με τον m902 θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στον "τρίτο δρόμο" προς τις υψηλές συχνότητες, δηλαδή αυτόν της monitor-ακρίβειας η οποία βασίζεται εκτός της τονικής ακρίβειας και της έλλειψης χρωματισμών και στην εξαιρετική ισορροπία του κυκλώματος.
Η χρήση του m902 είναι πολύ απλή: Ολα ελέγχονται από τον περιστρεφόμενο επιλογέα εισόδων (δεξιά) και το ρυθμιστικό της στάθμης (αριστερά) το οποίο επιτρέπει και την πλοήγηση στο μενού. Η Grace προσφέρει προαιρετικά ένα καλαίσθητο τηλεχειριστήριο για τον έλεγχο των βασικών λειτουργιών του m902. Ο έλληνας αντιπρόσωπος το περιλαμβάνει στην τιμή της συσκευής.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η ακρόαση με ακουστικά δημιουργεί μία ιδιόμορφη και εν πολλοίς ασυνήθιστη για τους χρήστες ηχείων εικόνα, της οποίας ο οριζόντιος άξονας συμπίπτει με αυτόν που ενώνει τα αυτιά του ακροατή. Ο ενισχυτής δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να απομακρύνει την εικόνα από την θέση αυτή, ωστόσο είναι εξαιρετικός σε θέματα ανάλυσης και μπορεί να μεταφέρει τις επιλογές της μείξης άριστα. Στο σημείο αυτό εμπλέκεται και το xFeed.  Οπως το περιγράφει ο Jan Meier, το κύκλωμα αυτό αποτελεί μία προσπάθεια εξομοίωσης της επίδρασης της μορφής του ανθρώπινου κεφαλιού στην ακρόαση στον ελεύθερο χώρο (αυτό που ονομάζουμε αμφιωτική ακοή, στην οποία μία πηγή επιδρά και στα δύο αυτιά) κατά την ακρόαση με ακουστικά (αυτό που ονομάζουμε διωτική ακοή, στην οποία κάθε αυτί τροφοδοτείται με ένα μόνο κανάλι και είναι απομονωμένο από το άλλο). Το xFeed τροφοδοτεί κάθε αυτί με ένα μικρό ποσοστό σήματος από το αντίθετο κανάλι χρησιμοποιώντας μία συνάρτηση μεταφοράς που βασίζεται στην μορφολογία του ανθρώπινου κεφαλιού (ένα μοντέλο που είναι γνωστό γενικώς ως HRTF -Head Related Transfer Function, ή συναρτηση μεταφοράς σχετιζόμενη με την κεφαλή). Το αποτέλεσμα του xFeed στην πράξη είναι προσεκτικά ζυγισμένο: Η Grace επέλεξε έναν δύσκολο δρόμο εδώ, και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα ακούσετε το κύκλωμα να κάνει κάτι σαφές, ιδιαίτερα σε θορυβώδεις, χωρίς λεπτομέρεια μείξεις Αν ψάχνετε για διοφορές τύπου "μέρα-νύχτα" θα απογοητευτείτε. Δουλεύει; Σαφώς και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, πλην όμως μακροπρόθεσμα: Με το κύκλωμα ενεργοποιημένο αισθάνεσαι καλύτερα, και η εικόνα γίνεται, υπό προυποθέσεις περισσότερο σαφής. Για να "ακούσουμε" το xFeed να δουλεύει, επιστρατεύσαμε έναν δίσκο-τεστ (τον πρώτο του David Chesky, και ειδικά το τρακ 10). Η κίνηση του εκφωνητή στον χώρο αποδόθηκε πολύ καλύτερα με το κύκλωμα ενεργοποιημένο.
Πώς συμπεριφέρεται ο m902 ως "σκέτος" αναλογικός προενισχυτής γραμμής και ως DAC; Η απάντηση και στα δύο αυτά ερωτήματα είναι "πολύ καλά", αλλά αξίζει να δούμε και μερικές λεπτομέρειες: Ο πολύ χαμηλός θόρυβος και η εξαιρετική ισορροπία καναλιών σηματοδοτούν ασφαλώς τις βασικές αρετές του Grace σε ρόλο συμβατικής προενίσχυσης. Το κέρδος επαρκεί και με το παραπάνω για να οδηγήσει οποιονδήποτε τελικό και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό από την πλευρά των δυναμικών, της έκτασης και της λεπτομέρειας, με την εικόνα να περιγράφεται άψογα. Παρόμοια αίσθηση αποκομίσαμε και με την χρήση των ψηφιακών εισόδων: Σαφώς, ο m902 δεν φθάνει στα επίπεδα του DAC αναφοράς μας (Esoteric D70) με τον δεύτερο να είναι περισσότερο αποκαλυπτικός σε θέματα μικρολεπτομερειών και ακόμη πιο σαφής στο staging, αλλά απέχει ελάχιστα από το X-01 (κάτι το οποίο είναι επίτευγμα, δεδομένης της τιμής των δύο συσκευών και των πολύ καλών επιδόσεων του X-01) και αποτελεί μια ισότιμη (αν και διαφορετική σε αίσθηση) λύση σε σύγκριση με το προσεγμένο, καθαρά audiophile, στάδιο εξόδου του Endorphin (μετατροπείς σε balanced τοπολογία και τρίοδοι σε τάξη Α, θυμίζω). Οσον αφορά, τέλος, το USB, εδώ τα σχόλια είναι μάλλον λίγα: Είναι τόσο μέτριες οι επιδόσεις του μέσου υπολογιστή σε θέματα ήχου (με ακριβή αλλά mainstream κάρτα) ώστε η εισαγωγή του m902 μόνο πολιτισμικό σοκ μπορεί να προκαλέσει... Το διαπιστώσαμε με τον DAC της April Music, και βεβαίως το ίδιο συνέβει και στην περίπτωση του Grace.
Τελικώς...
...με τον m902 η Grace προσφέρει ένα πραγματικό εργαλείο για κριτικές ακροάσεις με ακουστικά, όπου η λεπτομέρεια, ο αέρας και η τονική ισορροπία παίζουν τον πρώτο ρόλο. Σαφώς, αυτοί είναι στόχοι που υπαγορεύονται από το κοινό στο οποίο το εν λόγω προιόν απευθύνεται: Οι απαιτητικοί μηχανικοί ήχου δεν έχουν, υπό κανονικές συνθήκες, λόγο να συμβιβαστούν με κάτι λιγότερο από αυτά. Ωστόσο η λαική ρήση "μαζί με το βασιλικό, ποτίζεται και η γλάστρα" βρίσκει εδώ μία ενδιαφέρουσα εφαρμογή: Αν ψάχνετε για έναν κορυφαίο ενισχυτή ακουστικών που μπορεί να παίξει και τον ρόλο ενός μικρού προενισχυτή γραμμής και του DAC με μεγάλη επιτυχία, τότε ο m902 είναι κάτι που σας ενδιαφέρει πολύ ακόμη κι αν δεν βγάζετε το ψωμί σας μέσα σε ένα στούντιο: Με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις και (πάνω από όλα) state-of-the-art σχεδιαστική προσέγγιση είναι μία πραγματική high-end συσκευή, με την καλύτερη δυνατή έννοια του όρου!

Δημήτρης Σταματάκος

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2005
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr