Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 16/07/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

USB DAC

M2Tech HiFace DAC

Thumbnail_φωτο

O HiFace DAC αντικατέστησε τον μετατροπέα αναφοράς (Teac Esoteric D70 σε συνδυασμό με το USB/SPDIF converter dCDS Puccini U-clock) και οδήγησε απευθείας τον προενισχυτή Melos Plus Series Line και το υπόλοιπο, γνωστό, σύστημα αναφοράς (Parasound HCA-3500, ATC SCM-50PSL). Το media player που χρησιμοποιήθηκε ήταν η τελευταία έκδοση του foobar2000 εγκατεστημένο σε ένα netbook που έτρεχε Win7. Η εγκατάσταση του σχετικού οδηγού έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα και η λειτουργία του συστήματος ήταν η αναμενόμενη χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας τον μετατροπέα της M2Tech είναι ότι έχει να κάνει με μια συσκευή αρκετά υψηλότερης κατηγορίας τιμής. Από μια άλλη οπτική, αυτό που μάλλον συμβαίνει είναι ότι η διαθέσιμη, αυτή τη στιγμή, τεχνολογία, σωστά υλοποιημένη μπορεί να δώσει πραγματικά εξαιρετικά αποτελέσματα σε πολύ λογικές τιμές. Σε κάθε περίπτωση, το HiFace DAC αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη αποδεικνύοντας ότι έχει πολύ λίγα πράγματα να ζηλέψει από ακριβότερες προτάσεις της αγοράς και ότι οι όποιοι συμβιβασμοί έχουν γίνει με προσοχή και περίσκεψη. Ο ακροατής βρίσκεται απέναντι από έναν μετατροπέα d/a ο οποίος είναι σε θέση να δημιουργήσει μια πολύ λεπτομερή εικόνα, να περάσει στον χώρο ακρόασης την αίσθηση των αρχείων υψηλής ανάλυσης με χαρακτηριστική άνεση και ταυτόχρονα παραμένει σαφώς στην πλευρά της ουδετερότητας και της διαφάνειας.
Με τον HiFace DAC στην θέση του μετατροπέα, το σύστημα αναφοράς διατήρησε ένα μεγάλο μέρος της δυνατότητάς του να δημιουργεί μια μεγάλη σε πλάτος, αρκετά κοντινή στον ακροατή ηχητική σκηνή, πλήρη σε λεπτομέρειες και με μεγάλη ακρίβεια στον εστιασμό των μεμονωμένων ηχητικών πηγών, με αίσθηση των χώρων και του βάθους. Ο HiFace φέρνει τα πράγματα ίσως λίγο πιο κοντά στη θέση ακρόασης, δημιουργώντας μια αίσθηση εγγύτητας χωρίς να το παρακάνει και να γίνεται κουραστικός ενώ ταυτόχρονα παραμένει επιβλητικός στις περιγραφές του και με πολύ καλές δυνατότητες στην μεταφορά της δυναμικής αντίθεσης. Η απλή πραγματικότητα είναι ότι πολύ γρήγορα ξεχνάς το θέμα της τιμής και αυτό, φυσικά, είναι μια επιτυχία της M2Tech.

Φωτογραφία Φωτογραφία

O μετατροπέας αποδείχθηκε εξαιρετικός χαμηλά με πολύ καλή έκταση και λεπτομέρεια και ο ακροατής μπορεί να απολαύσει τα ρυθμικά μέρη τα οποία είναι γρήγορα και σαφή (ίσως με μια ελάχιστη αίσθηση αύξησης του όγκου, που δεν ενοχλεί), κερδίζοντας αμέσως τις εντυπώσεις. Ακόμη και ακραία ακούσματα, από την άποψη του περιεχομένου σε πολύ χαμηλές συχνότητες δεν φαίνεται να φέρνουν σε δύσκολη θέση το εντελώς μίνιμαλ αναλογικό στάδιο του HiFace και συνεισφέρουν στη δημιουργία μιας εντυπωσιακής συνολικής εικόνας σε αυτό το κομμάτι του φάσματος.
Η μεσαία περιοχή βρέθηκε, ίσως, ένα “κλικ” πιο μπροστά από αυτό που έχω συνηθίσει αλλά σε καμία φάση δεν είχα την αίσθηση ότι πραγματικά υπερβάλλει. Τα όργανα της περιοχής περιγράφονται με πολύ καλή λεπτομέρεια, φωτεινά και ευχάριστα και οι φωνές φάνηκαν να διαθέτουν λεπτομέρεια στην άρθρωση και πολύ καλό εστιασμό, στην περίπτωση των σολίστ,ενώ τα έργα με μεγάλες χορωδίες εμφανίστηκαν αρκούντως επιβλητικά και με αίσθηση πληρότητας.

Ψηλά ο HiFace έδειξε να διαθέτει όλα τα απαραίτητα: Αίσθηση έκτασης και διαφάνειας, καλή συμπεριφορά σε θέματα ταχύτητας (σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από το σύστημα αναφοράς πήρα λίγο λεπτότερο σώμα και πιο βιαστική απόσβεση) και πλήρη απουσία κάθε ίχνους σκληρότητας. Γράφω “απαραίτητα” επειδή -λίγο-πολύ- αυτά τα πράγματα χαρακτηρίζουν πλέον κάθε σοβαρή σχεδίαση ανεξάρτητα με το κόστος της, με την εποχή του σκληρού ψηφιακού ήχου να έχει περάσει εδώ και πολύ καιρό και να αποτελεί, πλέον, ένα κλισέ που θα πρέπει να χρησιμοποιείται με περίσκεψη. Με βάση το κριτήριο αυτό, ο μετατροπέας της M2Tech δεν εκπλήσσει (ούτε δυσάρεστα ούτε και ευχάριστα) αλλά αυτό είναι η μισή αλήθεια. Η απόδοση του στικ διαφοροποιείται αρκετά στην περίπτωση των αρχείων υψηλής ανάλυσης δημιουργώντας την εντύπωση ότι έχει βελτιστοποιηθεί για ακροάσεις με sample rates από τα 24/96 και πάνω. Αυτή είναι μια υπόθεση για την οποία δεν έχω κάποια εξήγηση, ούτε και είναι κάτι που μπορεί να αποδειχθεί προς το παρόν. Ο μετατροπέας όπως φαίνεται να είναι σχεδιασμένος δεν δίνει πολλές ευκαιρίες επέμβασης και το μόνο με το οποίο μπορεί να έχει παίξει η M2Tech είναι το ψηφιακό φίλτρο του ίδιου του τσιπ το οποίο προσφέρει δύο επιλογές FIR και IIR με τους Ιταλούς να έχουν επιλέξει το IIR η απόκριση, εκτός ακουστικής περιοχής, του οποίου φαίνεται (με βάση τη σχετική μέτρηση) να είναι ελάχιστα καλύτερη στα 96kHz από ότι στα 44.1. Είναι αυτό επαρκής αιτία; Δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα. Αυτό που ισχύει, πάντως, στην πράξη είναι ότι HiFace περνάει με εξαιρετική άνεση τις περισσότερες λεπτομέρειες και την αίσθηση του αέρα στις υψηλές συχνότητες που χαρακτηρίζουν μια καλή εγγραφή σε υψηλή ανάλυση, εντυπωσιάζει με την παρουσία του χαμηλά και ακούγεται ξεκούραστος και διαφανής. Εν κατακλείδι, αν κάποιος θέλει να ακούσει τις διαφορές μεταξύ συμβατικής και υψηλής ανάλυση και να τις αξιολογήσει, χωρίς να ξοδέψει πολλά χρήματα, ο HiFace είναι η κατάλληλη επιλογή.

Τελικώς...

... μπορεί κανείς να ακούσει σωστά την ψηφιακή του δισκοθήκη δαπανώντας λίγο πάνω από διακόσια ευρώ; Η M2Tech με το HiFace DAC αποδεικνύει πως η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι “ναι” και το αποδεικνύει ιδιαίτερα πειστικά. Αν δεν έχετε μπει ακόμη στον πειρασμό των αρχείων υψηλής ανάλυσης, είναι καιρός να ενδώσετε (αφού θα γίνει ούτως ή άλλως...) και αν δεν έχετε επενδύσει στο σχετικό hardware, ο μικρός αυτός μετατροπέας είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. M2Tech HiFace DAC/USB/foobar2000, 44.1kHz
  2. M2Tech HiFace DAC/USB/foobar2000, 96kHz
  3. Πηγή αναφοράς (dCS Puccini u-Clock/Teac Esoteric D-70