Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/07/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: MANGER ZEROBOX ZB109...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΗΧΕΙΟ

Manger Zerobox 109

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Kατ' αρχήν αυτό που θα πρέπει να αναλυθεί είναι το τι ακριβώς είναι μια μονάδα Manger. Πρόκειται για έναν μηχανισμό ο οποίος σε αντίθεση με αυτό που θεωρούμε ιδανικό, δεν δουλεύει ως ένα άκαμπτο έμβολο αλλά επιτρέπει την δημιουργία κυμάτων στην επιφάνειά του, όντας αυτό που ονομάζουμε “bending wave transducer”. H ύπαρξη μιας επίπεδης επιφάνειας μπορεί να δημιουργήσει συνειρμούς σχετικούς με τα ηχεία planar, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι: Σε αντίθεση με τα ηχεία planar, η οδήγηση του διαφράγματος σε μια μονάδα Manger γίνεται “κεντρικά” από ένα διπλό πηνίο φωνής και όχι σε ολόκληρη την επιφάνεια με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός εγκάρσιου κύματος το οποίο οδεύει από το κέντρο της επιφάνειας αυτής προς τα άκρα. Η ιδέα του Manger βρίσκεται στην ειδική κατασκευή του διαφράγματος του οποίου τα χαρακτηριστικά διάδοσης μεταβάλλονται σε συνάρτηση με την συχνότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η επιφάνεια που ακτινοβολεί να είναι αντιστρόφως ανάλογη της συχνότητας (ή ανάλογη του μήκους κύματος), επομένως, στην πράξη, ένα μεγάφωνο Manger είναι, από κυματικής άποψης, μεταβλητής διαμέτρου, μεγαλώνοντας όσο οι συχνότητες χαμηλώνουν και μικραίνοντας καθώς οι συχνότητες γίνονται υψηλότερες. Το αποτέλεσμα είναι ότι η απόκριση συχνότητας κινείται, από την άποψη του εύρους, σε εντυπωσιακά επίπεδα καλύπτοντας μια περιοχή από τα 80Ηz μέχρι πάνω από τα 30kHz. Επιπροσθέτως, η κατασκευή του διαφράγματος (από επάλληλες στρώσεις τριών διαφορετικών υλικών) προσφέρει στο μεγάφωνο χαρακτηριστικά σημειακής πηγής, με άλλα λόγια η εκπομπή από τα άκρα του διαφράγματος είναι σε φάση με την εκπομπή από το κέντρο του, συμπεριφορά που παραπέμπει σε κλασικό ομοαξονικό μεγάφωνο ή, ακόμη σωστότερα, στα κλασικά ηλεκτροστατικά ESL 63 της Quad, ενώ το γεγονός ότι το πηνίο βλέπει κάθε φορά ως φορτίο μόνο το μέρος του διαφράγματος που αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη συχνότητα, του επιτρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα. Το μειονέκτημα αυτού του τρόπου λειτουργίας βρίσκεται, ακριβώς, στην ύπαρξη ενός κύματος το οποίο οδεύει στην επιφάνεια της μονάδας. Επειδή αυτή δεν είναι άπειρη αλλά έχει όρια, η διαχείριση της ανάκλασης του κύματος στα όρια αυτά, η απόσβεσή του δηλαδή πριν δημιουργήσει ανεπιθύμητες ακυρώσεις επιστρέφοντας προς το κέντρο, είναι εξαιρετικής σημασίας (αυτόν το ρόλο παίζει η αστεροειδής κατασκευή που περιβάλλει το μεγάφωνο) και, φυσικά, δεν μπορούμε να έχουμε απόλυτη απόσβεση.
Το Zerobox 109 είναι ένα μικρό ηχείο δύο δρόμων το οποίο χρησιμοποιεί μια μονάδα Manger και ένα συμβατικό γούφερ χάρτινου κώνου 200mm της Scanspeak. Η μονάδα Manger βασίζεται σε ένα διάφραγμα το οποίο επιτρέπει την διάδοση εγκάρσιων κυμάτων. Η επιφάνεια που ακτινοβολεί είναι ανάλογη του μήκους κύματος, ενώ η αστεροειδής κατασκευή χρησιμοποιείται για την απόσβεση των κυμάτων που φθάνουν στα άκρα του μεγαφώνου.
Η εφαρμογή στην πράξη όλων των παραπάνω, σημαίνει, πολύ απλά, ότι ο σχεδιαστής ενός ηχείου μπορεί να χρησιμοποιήσει μια μονάδα Manger για το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος, αποφεύγοντας μια συχνότητα κρος μέσα στην ευαίσθητη μεσαία περιοχή. O κατασκευαστής προτείνει ως περιοχή αποκοπής την περιοχή 150-170Hz. Αυτή την συνταγή ακολουθεί και το Zerobox 109, το οποίο είναι μια κατασκευή δύο δρόμων, με συχνότητα αποκοπής 140Hz (λίγο χαμηλότερη από την προτεινόμενη δηλαδή), η οποία χρησιμοποιεί ένα γούφερ 200 χιλιοστών της Scanspeak με κώνο από χαρτί κατασκευασμένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Manger. Η καμπίνα είναι κλειστού τύπου και ο όγκος της σε συνάρτηση με το γούφερ “κόβει” στα 40Ηz (-3dB). Τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται έχουν κλίσεις 6dB για τον κλάδο των υψηλών συχνοτήτων και 18dB για τον κλάδο των χαμηλών συχνοτήτων. Η Μanger αποφεύγει να δώσει πολλά χαρακτηριστικά για το 109, τα διαγράμματα όμως που δημοσιεύει, δείχνουν ένα ηχείο αρκετά αναίσθητο (στην περιοχή των 80-85dB) με τυπική εμπέδηση 8Ω.
Το Zerobox 109 είναι ένα καλοκατασκευασμένο ηχείο με πολύ καλό φινίρισμα (υπάρχουν διάφορα είδη φινιρίσματος με διαφορετικές τιμές, οι οποίες κυμαίνονται από τα 4.270 ευρώ μέχρι τα 6.270 ευρώ). H καμπίνα έχει διατομή τραπεζίου με κεκλιμένες τις πλευρές, και “φάλτσα” στις ακμές για την μείωση των περιθλάσεων. Υποστηρίζει διπλοκαλωδίωση και οι υποδοχές σύνδεσης με τον ενισχυτή είναι πολύ καλής ποιότητας.
Ο παρατηρητικός θα δει ότι υπάρχουν δύο πηνία φωνής (όπως φαίνεται από τους τέσσερις αγωγούς μεταφοράς του σήματος). Είναι συνδεδεμένα παράλληλα και εξασφαλίζουν μεγαλύτερη γραμμικότητα στην κίνηση του διαφράγματος.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr