Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 28/11/2006


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: McINTOSH LABORATORIES MA6300...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

McIntosh Laboratories MA6300
Αν σας αρέσουν τα επιβλητικά μηχανήματα, τότε ο MA6300 θα μπεί άνετα στον κατάλογο των αγαπημένων σας συσκευών: Το πρώτο πράγμα που σέβεται κανείς στην McIntosh είναι η επιμονή της στην παραδοσιακή αισθητική η οποία αγγίζει και ίσως σε ορισμένα σημεία ξεπερνά το όριο του κλασικού: Δεν είναι μόνο τα δύο μεγάλα μετρητικά ισχύος (βαθμονομημένα κατάλληλα για φορτία 8Ω και 4Ω) ή τα εντελώς απλά ρυθμιστικά (ένα για την στάθμη κι ένα για την ισορροπία των καναλιών. Είναι η γενικότερη αίσθηση που αποπνέει η συσκευή αυτή που σε παρασύρει και σε ευθυγραμμίζει με την λογική της εταιρίας. Η φυσική παρουσία ενός McIntosh έχει κάτι το εμβληματικό, όπως το ανθοδοχείο στο ταμπλό του σκαραβαίου της Volkswagen ή το οβάλ ρολόι της Maserati. Μπορείς να διαφωνείς μεν, αλλά όχι να μην τα σέβεσαι...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Παρεμπιπτόντως, η κλασική σχεδίαση σημαίνει -επίσης- ότι δεν λείπει τίποτε από αυτά που θα ήθελε ένα συνειδητοποιημένος χρήστης: μια σειρά διακοπτών (με πολύ θετική αίσθηση) επιτρέπει την επιλογή των εισόδων oι οποίες είναι συνολικά έξι περιλαμβανόμενων μιας balanced και μιας για φωνογραφικές κεφαλές κινητού μαγνήτη,  υπάρχουν διακόπτες για την φίμωση και την μονοφωνική λειτουργία καθώς και μια υποδοχή για ακουστικά, ενώ το user interface συμπληρώνουν δύο ενδεικτικά της λειτουργίας Power Guard (στην οποία θα αναφερθούμε παρακάτω). Στην πίσω πλευρά υπάρχουν όλα τα απαραίτητα βύσματα για την σύνδεση των πηγών και των ηχείων καθώς επίσης και οι αντίστοιχες υποδοχές που επιτρέπουν την μεταφορά σημάτων αυτοματισμού. Μέσα από τα σήματα αυτά ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιεί και να χειρίζεται άλλες συσκευές της εταιρίας από ένα μόνο τηλεχειριστήριο, αυτό του ολοκληρωμένου, το οποίο είναι καλοφτιαγμένο, φωτιζόμενο και εύχρηστο. Από τον εξοπλισμό της συσκευής μας έλειψε ένας βρόχος tape monitor (με αντίστοιχο διακόπτη στην πρόσοψη, κάτι που υπάρχει σε μεγαλύτερα μοντέλα) καθώς και ένα δεύτερο ζεύγος υποδοχών για την σύνδεση ηχείων. Σαφώς, η ισχύς του ΜΑ6300 δεν αφήνει περιθώρια για οδήγηση περισσότερων των δύο ηχείων παράλληλα, αλλά αν θέλει κανείς να εφαρμόσει διπλοκαλωδίωση είναι πάντα πιο εύκολο αν υπάρχουν οι αντίστοιχες έξοδοι. Σε αντιστάθμισμα αυτών, θα βρείτε ξεχωριστή έξοδο προενισχυτή και είσοδο τελικού ενισχυτή οι οποίες στην κανονική λειτουργία είναι βραχυκυκλωμένες εξωτερικά. Η αρχιτεκτονική αυτή αφήνει σοβαρά περιθώρια αναβάθμισης είτε του προενισχυτή με έναν ισχυρότερο τελικό ενισχυτή, είτε του τελικού ενισχυτή με έναν καλύτερο προενισχυτή ή ακόμη και την παρεμβολή ενός εξωτερικού επεξεργαστή σήματος.
Η σχεδίαση του MA6300 ακολουθεί την διαχρονική γραμμή της εταιρίας η οποία σαφώς έχει δημιουργήσει την δική της σχολή. Εκτός των άλλων, βεβαίως, προσφέρει και μεγάλη ευκολία στους χειρισμούς. Το εσωτερικό του ενισχυτή είναι μια ενδιαφέρουσα (εως και διδακτική θα έλεγα) μείξη συντηρητικής και προοδευτικής προσέγγισης.  Η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή.
Αντίθετα με ό,τι ίσως θα περίμενε κανείς, το εσωτερικό του ενισχυτή είναι αρκετά ενδιαφέρον: ένας ογκώδης μετασχηματιστής με πυρήνα R της Kitamura (από τους πρωτοπόρους των μετασχηματιστών R-core) και δύο custom πυκνωτές των 22.000 μF αποτελούν το βασικό τροφοδοτικό του ενισχυτή, το οποίο συμπληρώνεται με τοπικές σταθεροποιήσεις όπου χρησιμοποιούνται ολοκληρωμένα 78/79. Τα προενισχυτικά στάδια είναι υλοποιημένα γύρω από τελεστικούς ενισχυτές NE 5532, όπως επίσης και το πρώτο στάδιο που ακολουθεί την balanced είσοδο, ενώ ο προενισχυτής phono χρησιμοποιεί έναν NE 5534.  Η McIntosh είναι θιασώτης των επιλογέων με ηλεκτρονόμους, κι έτσι η επιλογή της εισόδου γίνεται με αυτόν τον τρόπο, κοντά στα βύσματα, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι καλωδιώσεις (μάλιστα η εταιρία έχει δώσει όνομα στην μέθοδο: την ονομάζει Silent Electromagnetic Switching). Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με ένα ηλεκτροκίνητο ποτενσιόμετρο της Alps.
Ολα τα απαραίτητα είναι εδώ: Θα βρείτε και είσοδο phono, και balanced και εξωτερικό loop για την σύνδεση άλλου προενισχυτή ή τελικού. Οι υποδοχές για την σύνδεση των ηχείων είναι πολύ καλές αλλά θα τις θέλαμε τέσσερεις... Χρησιμοποιώντας αυτές τις υποδοχές μπορείτε να ελέγξετε άλλες συσκευές της McIntosh με το τηλεχειριστήριο του ολοκληρωμένου. Το bus της McIntosh μεταφέρει εντολές τόσο για το άναμμα και το σβήσιμο όσο και για άλλους χειρισμούς.
Oποιος θεωρεί την τοπολογία προενίσχυσης του MA6300 συντηρητική θα ανταμειφθεί στο κομμάτι του τελικού. Η McIntosh είναι γνωστή για τα ιδιαίτερα στάδια με ημιαγωγούς τα οποία κατασκευάζει και στα οποία χρησιμοποιεί μετασχηματιστές εξόδου αλλά εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά: Στην έξοδο του ενισχυτή χρησιμοποιούνται διπολικοί ημιαγωγοί της On Semiconductor, σε μια κλασική τοπολογία ΑΒ η οποία ωστόσο διαφοροποιήται ως προς τον έλεγχο της πόλωσης αφού τα τρανζίστορς χρησιμοποιούν την τεχνολογία ΤhermalTrack. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί μια επαφή p-n (στην ουσία, δηλαδή, μια δίοδο) ενσωματωμένη στο κάθε τρανζίστορ ως αισθητήρα θερμότητας με αποτέλεσμα να υπάρχει έλεγχος της πόλωσης σε πραγματικό χρόνο και να μην απαιτείται ξεχωριστό τρανζίστορ επάνω στην ψύκτρα για τον σκοπό αυτό. Σύμφωνα με την ίδια την On Semiconductor ένα στάδιο ισχύος ThermalTrack μπορεί να λειτουργήσει σε υψηλότερα ρεύματα ηρεμίας, με την πόλωση πιό κοντά στην "επικίνδυνη περιοχή" (πέρα από την οποία παρατηρείται το φαινόμενο της θερμικής φυγής και η καταστροφή των ημιαγωγών) επομένως η παραμόρφωση διάβασης μειώνεται καθώς ο σχεδιαστής μπορεί να επιλέξει μία πόλωση πιο κοντά στην τάξη Α, χωρίς σημαντικές απώλειες θερμότητας και περιττούς κινδύνους.

Μετασχηματιστής τροφοδοσίας R-Core της Kitamura για χαμηλές διαρροές μαγνητικού πεδίου. Η ιαπωνική εταιρία είναι από τους πρωτοπόρους στους R-Core.

Το πυκνωτικό φίλτρο αποτελείται από δύο πυκνωτές των 22μF.

To στάδιο ισχύος χρησιμοποιεί τέσσερεις διπολικούς ημιαγωγούς ανα κανάλι, της On Semiconductor, τεχνολογίας ThermaTrack. Ετσι εξηγούνται και οι πέντε ακροδέκτες κάθε transistor.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2006
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr