Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 23/11/2010

flag
english
abstract

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΧΩΡΩΝ

McIntosh Labs ΜΕΝ220

Φωτό_Ανοίγματος

Πριν από μερικά χρόνια η ψηφιακή διόρθωση της ακουστικής ενός χώρου ήταν κάτι σπάνιο και μάλλον αξιοπερίεργο. Θα μπορούσα να πω ότι το πραγματικά αξιοπερίεργο είναι ότι ακόμη και σήμερα, η διαδικασία αυτή παραμένει... ένα αξιοπερίεργο, με λίγους μόνο σοβαρούς κατασκευαστές να έχουν μπει στην αγορά με σοβαρά συστήματα και λίγους audiophiles να έχουν πάρει χαμπάρι τι χάνουν. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει πέσει θύμα της αποτελεσματικότητάς της. Λίγοι μπορούν να πειστούν εύκολα για το γεγονός ότι προβλήματα ακουστικής που λύνονται εξαιρετικά δύσκολα με συμβατικές μεθόδους μπορούν να προσεγγιστούν με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο στο ψηφιακό πεδίο και ακόμη περισσότεροι δεν αισθάνονται άνετα με λύσεις που δεν περιλαμβάνουν υλικά με μυστηριώδη σχήματα, δύσκολα ονόματα και εξωτικές τιμές. Άτιμη ψυχολογία. Από την άλλη πλευρά τώρα, η ψηφιακή ισοστάθμιση δείχνει να ωριμάζει αργά αλλά σταθερά. Εφαρμόζεται όλο και πιο συχνά σε πολυκαναλικά συστήματα (με αλγόριθμους όπως αυτούς της Audyssey), αποτελεί θέμα εντατικής μελέτης στον επαγγελματικό χώρο (με συστήματα όπως αυτά της Trinnov) και προσελκύει λίγους αλλά σημαντικούς κατασκευαστές audiophile συστημάτων.
Ο MEN220 της McIntosh ανήκει σε αυτή την τελευταία κατηγορία συσκευών. Η McIntosh είναι ένας κατασκευαστής που φαίνεται να ισορροπεί με μεγάλη ικανότητα ανάμεσα στην παράδοση (που την επιβάλλει το όνομα και η ιστορία της) και την πρωτοπορία (που επιβάλλεται εκ των πραγμάτων ως προϋπόθεση επιβίωσης) και η ανακοίνωση -πριν από αρκετό καιρό- ενός επεξεργαστή διόρθωσης της ακουστικής δεν εξέπληξε ιδιαίτερα. Οι Αμερικανοί, μάλιστα, αποδείχθηκαν κάτι παραπάνω από διαβασμένοι: Απέφυγαν την παγίδα να αναπτύξουν κάτι οι ίδιοι (και να λουστούν τα αναπόφευκτα bugs) ή να επιλέξουν κάτι που αναπτύχθηκε από συμπατριώτες τους και επέλεξαν έναν αλγόριθμο και το σχετικό hardware που μπορούν να θεωρηθούν ως τα καλύτερα στην consumer αγορά, τουλάχιστον με βάση αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Το RoomPerfect του Abildgard Pedersen έχει πίσω του αρκετή θεωρητική δουλειά και χαίρει της αποδοχής του ίδιου του Peter Lyngdorf ο οποίος είναι και ο πρώτος που το χρησιμοποίησε σε συσκευές του, όπως ο DPA-1 που έχει δοκιμαστεί πριν από τρία σχεδόν χρόνια.
Το πακέτο της Lyngdorf φυσικά δεν αποτελεί το 100% του MEN220. H ΜcIntosh έχει βάλει το χέρι της και μάλιστα έντονα, κάτι που φαίνεται στην εργονομία και τις δυνατότητες του επεξεργαστή. Έτσι, αν και η δοκιμή δεν αναμενόταν να φέρει στο φως συνταρακτικές αποκαλύψεις (γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι το RoomPerfect λειτουργεί και λειτουργεί καλά) είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πήγαν οι Αμερικανοί ένα βήμα παρακάτω ή άφησαν τα πράγματα στην ησυχία τους;