Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 10/11/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: McINTOSH AUDIO LABORATORIES MXA60 60 YEARS ANNIVERSARY...

SITE MAP


REVIEW

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑ

McIntosh MXA60 60th Anniversary

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Υποθέτω ότι μέσα στις βασικές προδιαγραφές του σχεδίου θα ήταν ότι το MXA60 έπρεπε να φαίνεται McIntosh, διατηρώντας στο έπακρο την αισθητική της εταιρίας. Στην άσκηση αυτή, βάζω στους ανθρώπους που το σχεδίαζαν ένα ξεκάθαρο άριστα: Παρά την διαφορετική λογική που διακρίνει, εγγενώς, ένα μίνι σύστημα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί της καταγωγής του: Η υπερβολικά φωτισμένη λυχνία, οι φωτιζόμενοι λογότυποι, τα '70s κουμπιά και η ευδιάκριτη οθόνη είναι παρόντα. Παρών και ο χαρακτηριστικός μετασχηματιστής (μόνο που εδώ μιλάμε για τον μετασχηματιστή τροφοδοσίας και όχι για κάποιον Autoformer της εταιρίας)  όπως παρόν είναι και το χαρακτηριστικό μεταλλικό πλαίσιο. Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα κοινό σασί για τον ενισχυτή και το player αν και από αισθητικής πλευράς φαίνεται ότι αποτελείται από δύο μέρη. Τα ηχεία του ακολουθούν την επικλινή φόρμα όλης της συσκευής, είναι δύο δρόμων bass reflex και η καμπίνα τους είναι κατασκευασμένη από χυτό αλουμίνιο, διαθέτει μπάφλα από συνθετικό υλικό και είναι φινιρισμένη με λάκα πιάνου.
To ΜΧΑ60 είναι το πρώτο μίνι σύστημα της McIntosh και κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της επετείου των 60 ετών από την ίδρυση της εταιρίας. Διατηρεί πλήρως την φιλοσοφία και την αισθητική της εταιρίας.
Όσοι έχουν ξαναδεί McIntosh δεν θα δυσκολευθούν καθόλου: Επιλογέας εισόδου και πλοήγηση στο μενού αριστερά, και ρύθμιση στάθμης μαζί με διακόπτη on/off στα δεξιά. Η αίσθηση κατά τους χειρισμούς είναι πολύ θετική.
Το σύστημα παρέχει ένα πλήρες πακέτο εισόδων/εξόδων σε συμβατικό, αναλογικό επίπεδο. Δεν θα λέγαμε όχι για σύνδεση με το διαδίκτυο ή, τουλάχιστον, μια θύρα USB. Η McIntosh γνωρίζει καλά αυτές τις τεχνολογίες.
Η κεντρική μονάδα περιλαμβάνει ένα CD/SA-CD player με δυνατότητα αναπαραγωγής δίσκων με αρχεία MP3, έναν ραδιοφωνικό δέκτη με δυνατότητα λήψης AM/FM και έναν υβριδικό ολοκληρωμένο ενισχυτή. Ο ενισχυτής βασίζεται σε ένα προενισχυτικό στάδιο με μια διπλοτρίοδο (12AT7) στο οποίο έχει ενσωματωθεί ένα κύκλωμα ρύθμισης της τονικότητας και περιλαμβάνει έναν τελικό ενισχυτή ο οποίος αποδίδει 75W ανά κανάλι. Αν η λυχνία στην προενίσχυση αποτελεί φόρο τιμής του επετειακού αυτού συστήματος προς την McIntosh και τα όργανα μέτρησης της ισχύος στην πρόσοψη απαραίτητο αισθητικό συμπλήρωμα, το στάδιο εξόδου του ενισχυτή δείχνει, κατά την άποψή μου, ότι οι άνθρωποι δεν πήραν καθόλου αψήφιστα το συγκεκριμένο προϊόν. Εδώ συναντάμε ένα ζεύγος συμπληρωματικών τρανζίστορς της On Semiconductors (NJL3281/NJL1302) με δυνατότητα ελέγχου 15Α και αντοχή 200W τα οποία βασίζονται στην τεχνολογία ThermalTrak. Τα τρανζίστορς ThermalTrak δεν είναι κάτι διαστημικό, βεβαίως: Περιλαμβάνουν, απλώς, μια δίοδο ενσωματωμένη στο υπόστρωμα του κυρίως ημιαγωγού η οποία παρακολουθεί την θερμοκρασία και επομένως παρέχει ένα εξαιρετικό σήμα ελέγχου προς το κύκλωμα πόλωσης του σταδίου εξόδου ώστε να υπάρχει αντιστάθμιση καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και οι παράμετροι ισορροπίας του κυκλώματος αλλάζουν. Έτσι εξηγούνται και οι πέντε ακροδέκτες του ημιαγωγού. Από την άλλη, το γεγονός ότι οι της McIntosh μπήκαν στον κόπο να χρησιμοποιήσουν ένα κύκλωμα τέτοιων προδιαγραφών σε ένα σύστημα που θα μπορούσε να “περάσει” (έστω και με λίγη γκρίνια) ακόμη και αν χρησιμοποιούσε υβριδικά TDA, δεν κρύβω ότι με χαροποίησε. Το κύκλωμα που προηγείται χρησιμοποιεί διακριτούς ημιαγωγούς και τροφοδοτείται από ένα φίλτρο με δύο πυκνωτές των 10.000μF.
Όμορφα ηχεία με καμπίνα από χυτό αλουμίνιο και συνθετική μπάφλα, φινιρισμένα με λάκα πιάνου.
Οι μονάδες είναι ένα τουίτερ θόλου από τιτάνιο και ένα γούφερ 4 ιντσών με μεγάλη διαδρομή.
Η οπή του bass reflex βρίσκεται στο πίσω μέρος. Οι ακροδέκτες είναι καλής ποιότητας.
Η όλη κατασκευή δείχνει πολύ φροντισμένη (έλκοντας, μάλλον, την προέλευσή της από κυκλώματα που η McIntosh χρησιμοποιεί σε άλλες συσκευές της). To κομμάτι του προενισχυτή και του player είναι εξαιρετικά δυσπρόσιτα. Έτσι θα πρέπει να αρκεστούμε στη δήλωση της εταιρίας ότι χρησιμοποιεί DACs 24bit/192kHz και, επίσης, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι ο έλεγχος του συστήματος (στάθμη, κ.λπ) έχει ανατεθεί σε κάποιον ειδικό επεξεργαστή ο οποίος προσφέρει (όπως θα δούμε) αρκετές δυνατότητες που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά.
Τα ηχεία βασίζονται σε ένα τουίτερ με θόλο τιτανίου το οποίο ανεβαίνει μέχρι τα 45kHz και σε ένα μιντ/γούφερ 4 ιντσών με μεγάλη διαδρομή. Η καμπίνα προσφέρει δυνατότητα αλλαγής της γωνίας κλίσης επιτρέποντας στον χρήστη να φέρει την μπάφλα σε κάθετη θέση, σε περίπτωση που η θέση ακρόασης το απαιτεί.
Από πλευράς δυνατοτήτων σύνδεσης το MXA60 προσφέρει δύο εισόδους για εξωτερικές πηγές, από τις οποίες η μια είναι balanced, μια έξοδο line για οδήγηση εξωτερικού τελικού ενισχυτή ή ενεργού  υπογούφερ καθώς και τις απαραίτητες υποδοχές σύνδεσης για τα ηχεία. Οι τελευταίες είναι αρκετά καλής ποιότητας και ταιριάζουν άψογα με το σετ  των καλωδίων που προσφέρει η εταιρία μαζί με το σύστημα. Στην πίσω πλευρά υπάρχουν ακόμη και οι υποδοχές σύνδεσης των κεραιών του δέκτη (η κεραία FM διαθέτει, μάλιστα, βύσμα τύπου F). Όλα τα προηγούμενα υπάρχουν. Ας δούμε λίγο και αυτά που δεν υπάρχουν... Με δεδομένη την τιμή και τις δυνατότητες του κατασκευαστή, προσωπικά θα ήθελα και ορισμένα ακόμη πράγματα: Για παράδειγμα μια θύρα USB για media players ή μια είσοδο για λήψη streams δικτυακού ραδιοφώνου. Θυμίζω ότι η McIntosh έχει παρουσιάσει εδώ και χρόνια (υπήρξε από τις πρώτες εταιρίες, μάλιστα) audio server και αυτές οι τεχνολογίες δεν της είναι άγνωστες. Τον εξοπλισμό του συστήματος συμπληρώνουν μια έξοδος ακουστικών (τέταρτου της ίντσας) καθώς και ένα πλήρες τηλεχειριστήριο.
Ο τελικός ενισχυτής του MXA60 βασίζεται σε ένα τροφοδοτικό που ξεκινά από έναν ογκώδη μετασχηματιστή (που εδώ έχει βγει από τη θέση του) και ένα πυκνωτικό φίλτρο 2x10000μF.
Το κύκλωμα χρησιμοποιεί διακριτούς ημιαγωγούς στα πρώτα στάδια και ένα ζευγάρι συμπληρωματικών τρανζίστορς τεχνολογίας ΤhermalTrack στο στάδιο ισχύος. Αρκετά προχωρημένο για μίνι σύστημα...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr