Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 19/02/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ MFA...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Music First Audio Passive Magnetic Preamplifier

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η Music First Audio είναι μια βρετανική εταιρία με πολύ μικρή λίστα προϊόντων: Μέχρι πριν από λίγο καιρό, αυτή περιελάμβανε έναν step-up προ-προενισχυτή για κεφαλές κινητού πηνίου και τον περί ου ο λόγος παθητικό εξασθενητή, ενώ το φθινόπωρο του 2007 παρουσίασε ένα μεγαλύτερο μοντέλο της ίδιας λογικής που το ονομάζει Reference.  Μια προσεκτική ματιά, φέρνει στην επιφάνεια το γεγονός ότι η MFA συνεργάζεται πολύ στενά με έναν από τους πλέον γνωστούς κατασκευαστές μετασχηματιστών για χρήση σε ακουστικά σήματα, την Stevens & Billington της οποίας επιλεγμένα προϊόντα χρησιμοποιεί στις συσκευές της.
Αν το καλοσκεφτεί κανείς, ένας καλοσχεδιασμένος και κατάλληλος μετασχηματιστής είναι μια καλή ιδέα για να ρυθμίσεις την στάθμη σε ένα σύστημα: Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα δευτερεύον με πολλές (αλλά πολλές!) λήψεις, μέσω του οποίου θα επιλέγεις διαφορετικούς λόγους μετασχηματισμού και ιδού: Έχεις ένα ρυθμιστικό στάθμης χωρίς μεταβλητή αντίσταση! Το κέρδος μας στην περίπτωση αυτή δεν οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει γαλβανική απομόνωση μεταξύ πρωτεύοντος και δευτερεύοντος του μετασχηματιστή (κάτι που πολλοί εκλαμβάνουν συχνά και εσφαλμένα ως πλήρη απομόνωση...) αλλά από το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ καλύτερες επιλογές σε ένα από τα δυσκολότερα διλήμματα των παθητικών προενισχυτών, στην επιλογή δηλαδή της συνολικής αντίστασης του διαιρέτη τάσης η οποία πρέπει να είναι ταυτοχρόνως μεγάλη (για να μην αποτελεί δύσκολο φορτίο για την έξοδο της πηγής) και μικρή (ώστε να μην δημιουργεί φίλτρα αποκοπής υψηλών συχνοτήτων στην έξοδο και να αισθάνεται άνετα με τις χωρητικότητες των καλωδίων).
Η απλότητα του παθητικού της Music First Audio περνάει και στην εξωτερική του εμφάνιση...
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, όπως και στους ωμικούς εξασθενητές, έτσι και στην περίπτωση του μαγνητικού εξασθενητή, οι τιμές της αντίστασης εισόδου και εξόδου αλλάζουν ανάλογα με την ρύθμιση στάθμης που κάνουμε (ο μόνο τρόπος να μην αλλάζουν είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα διαιρέτη τάσης ανάμεσα σε δύο κυκλώματα ενίσχυσης τάσης -αλλά αυτό είναι ένας ενεργός προενισχυτής...). Ωστόσο, μια ματιά στα δεδομένα της Stevens & Billington για τον μετασχηματιστή TX102, o οποίος χρησιμοποιήται στον προενισχυτή της MFA δείχνει τιμές πολύ φιλικές: Στην χειρότερη θέση (χωρίς εξασθένηση) η αντίσταση εισόδου είναι 10.4kΩ (στο 1kHz) και η αντίσταση εξόδου 1.4kΩ. Οι τιμές αυτές δεν μπορεί να είναι τυχαίες: Τα 10.4kΩ είναι λίγο μεγαλύτερη τιμή από αυτήν που απαιτεί το IHF ως ελάχιστο φορτίο στην έξοδο των πηγών στο οποίο αυτές πρέπει να παραμένουν μέσα στις προδιαγραφές τους, τα δε 1.4kΩ είναι μια καλή τιμή η οποία επιτρέπει την οδήγηση καλωδίων μέχρι τα 500 pF περίπου (σύμφωνα με την MFA). Στην μεσαία περιοχή της διαδρομής του εξασθενητή, οι τιμές των αντιστάσεων είναι της τάξης των εκατοντάδων kΩ και των δεκάδων Ω για την είσοδο και την έξοδο αντιστοίχως.
Το εσωτερικό της συσκευής καταλαμβάνεται ουσιαστικώς από τους δύο μετασχηματιστές της S&B των οποίων η στήριξη είναι ελαστική, την άφθονη καλωδίωση από καλώδια αργύρου και τους δύο επιλογείς της ELMA.
Η συσκευή προσφέρει έξι εισόδους από τις οποίες οι δύο είναι balanced (το πρωτεύον του μετασχηματιστή είναι διπλό, επομένως μπορεί να διαχειριστεί απ' ευθείας τέτοιου είδους σήματα) και οι τέσσερις single ended. Προς τον τελικό ενισχυτή, προσφέρεται μία single ended και μια balanced έξοδος. Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του δύο διακόπτες από τους οποίους ο ένας ρυθμίζει το κέρδος (ελέγχοντας την συνδεσμολογία του δευτερεύοντος το οποίο είναι επίσης διπλό, αλλά αλλάζοντας ταυτόχρονα και την αντίσταση εισόδου και εξόδου και μάλιστα με έναν πολύπλοκο και εκθετικό τρόπο -επομένως πρέπει να χρησιμοποιήται με προσοχή) και ο δεύτερος διαχειρίζεται την γείωση του συστήματος, έχοντας τρεις θέσεις από τις οποίες η μια αποσυνδέει την γείωση της εξόδου από την γείωση αναφοράς του προενισχυτή και οι δύο άλλες  συνδέουν αντιστοίχως τις γειώσεις της balanced και της single ended εξόδου με αυτή την εσωτερική γείωση. Ο προενισχυτής χρησιμοποιεί αντιστάσεις διαρροής προς την γη, ώστε να μην ακούγονται θόρυβοι από την χρήση των μεταγωγών, αλλά προβλέπεται και μία είσοδος χωρίς τέτοια αντίσταση, για την χρήση με πηγές που είναι πολύ θορυβώδεις.  Η πρόσοψη είναι, βεβαίως, λιτή περιλαμβάνοντας έναν επιλογέα εισόδου και το βηματικό ρυθμιστικό στάθμης (24 θέσεων). Αναλόγως λιτό είναι και το εσωτερικό της συσκευής, όπου τα μοναδικά εξαρτήματα είναι οι δύο μετασχηματιστές Stevens & Billington TX102, οι δύο μεταγωγοί της Ελβετικής ELMA και άφθονη καλωδίωση η οποία γίνεται με αγωγούς από άργυρο (άργυρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα τυλίγματα των μετασχηματιστών, με την ανάλογη επιβάρυνση). Η συναρμολόγηση της συσκευής γίνεται με το χέρι και η περιέλιξη των μετασχηματιστών είναι τόσο σύνθετη που απαιτεί (σύμφωνα με την εταιρία) μια εβδομάδα! Το σασί του προενισχυτή είναι απλό αλλά καλοφτιαγμένο και τα επίχρυσα βύσματα που χρησιμοποιούνται για τις single ended συνδέσεις καλής ποιότητας.
Αριστερά φαίνεται ο επιλογέας των μεσαίων λήψεων, ο οποίος καθορίζει το κέρδος του προενισχυτή, ενώ δεξιά είναι ο επιλογέας εισόδων. Ο ένας από τους δύο μετασχηματιστές της S&B.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr