Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/04/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: MUSICAL FIDELITY X-DACv8 D/A CONVERTER...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/

Musical Fidelity X-DACv8

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η δομή του X-DACv8 ακολουθεί την επιτυχημένη συνταγή που θα την ονόμαζα... “by the book”. Όσον αφορά το ψηφιακό κομμάτι χρησιμοποιεί ένα interface SRC4392 της Burr Brown το οποίο μπορεί να εκτελέσει και χρέη ασύγχρονου sample rate converter, κάτι που η Musical Fidelity εκμεταλλεύεται ώστε να ανεβάσει τoν ρυθμό των δειγμάτων στα 192kHz, επιτυγχάνοντας έτσι το κλασσικότερο, ίσως, upsampling. Το DAC που χρησιμοποιήται είναι το DSD1792 ένα τσιπ που μπορεί να ανέβει μέχρι τα 24bit/192kHz και προσφέρει διαφορική έξοδο ρεύματος η οποία στην περίπτωση της συγκεκριμένης συσκευής μετατρέπεται σε τάση από ένα κύκλωμα με τρεις τελεστικούς ενισχυτές 5532. Κατά τα φαινόμενα, οι δύο από αυτούς χρησιμοποιούνται για την μετατροπή i/v και ο τρίτος μετατρέπει το balanced σήμα σε single ended (για προφανείς λόγους κόστους και πολυπλοκότητας η MF άφησε έξω από τις δυνατότητες του μετατροπέα την balanced έξοδο), ενώ παράλληλα επιτελεί και χρέη βαθυπερατού φίλτρου.
Η αισθητική του X-DACv8 είναι απλή αλλά χαρακτηριστική χάρις στα προφίλ αλουμινίου που χρησιμοποιούνται. Την μοιράζονται όλες οι συσκευές της σειράς “Χ”
Για όσους θα ήθελαν το κάτι παραπάνω, τώρα, ο X-DACv8 ενσωματώνει στο αναλογικό του στάδιο ένα buffer με λυχνίες. Οι γνώστες της ιστορίας, δεν θα πρέπει να εκπλήσσονται: Πριν από μερικά χρόνια η MF είχε ταράξει τα νερά του χώρου παρουσιάζοντας το X10-D, ένα λαμπάτο στάδιο χωρίς κέρδος που ως αποκλειστικό στόχο είχε να βελτιώνει τον ήχο των σκληρών cd players, κάτι που πετύχαινε με χαρακτηριστική ευκολία σε πολλές περιπτώσεις. Κατά την εταιρία, το buffer του X-DACv8 είναι στην ουσία ένα X-10D, το οποίο χρησιμοποιεί μια διπλοτρίοδο ανά κανάλι (Philips JAN6922). Η ενδιαφέρουσα επιλογή, εδώ, είναι ότι το “σκέτο” ημιαγωγικό στάδιο και το σύνθετο ημιαγωγικό/λαμπάτο στάδιο “βγαίνουν” στα ίδια βύσματα εξόδου μέσω ενός απλού επιλογέα. Έτσι, είναι πανεύκολη η αλλαγή με το πάτημα ενός απλού διακόπτη.
Προσφέρονται τρείς κλασικές ομοαξονικές ψηφιακές είσοδοι καθώς επίσης και είσοδος USB για την σύνδεση υπολογιστή. Δεν θα βρείτε οπτική είσοδο. Από πλευράς εξόδων, υπάρχει μια ψηφιακή ομοαξονική και το κλασικό ζεύγος single ended RCA.
Ο μετατροπέας μπορεί να λειτουργήσει και ως generic DAC μέσω διαύλου USB 1.1, δυνατότητα η οποία εξασφαλίζεται με την χρήση ενός PCM2705 της Burr Brown. Το συγκεκριμένο τσιπ υποστηρίζει και έξοδο σήματος σε φορμά S/PDIF, επομένως είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι αμέσως μετά το decoding του σήματος από τον υπολογιστή, αυτό οδεύει στο ψηφιακό interface για τα περαιτέρω...
Το ψηφιακό κομμάτι του X-DACv8 αποτελείται από το ασύγχρονο sample rate converter  SRC4392 που παίζει και τον ρόλο του interface/upsampler, τον μετατροπέα DSD1792 καθώς και το ειδικό ολοκληρωμένο USB/SPDIF PCM2705.
Η συσκευή βασίζεται σε έναν ευμεγέθη δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και σε χωρητικότητα  6800 μF για την τροφοδοσία της (η οποία επαρκεί και για την τροφοδοσία δύο άλλων συσκευών μέσω των αντίστοιχων εξόδων) καθώς επίσης και σε τοπικές σταθεροποιήσεις με ολοκληρωμένα της σειράς 78/79 για τα ψηφιακά και τα αναλογικά κυκλώματα. Η γενική ποιότητα κατασκευής είναι αυτή που θα περίμενε κανείς από μια ώριμη Μusical Fidelity: Έξυπνα σχεδιασμένο σασί από προφίλ αλουμινίου, ευχάριστοι στην αίσθηση διακόπτες και καλαίσθητα ενδεικτικά καθώς επίσης και καλής ποιότητας βύσματα στην πίσω πλευρά, συμπληρώνουν το πακέτο. Από πλευράς δυνατοτήτων σύνδεσης, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του, εκτός της θύρας USB, τρεις ομοαξονικές εισόδους (δεν θα βρείτε Toslink), μία ομοαξονική έξοδο για χρήση με συσκευές εγγραφής καθώς και ένα ζευγάρι εξόδων αναλογικού σήματος. Την πίσω πλευρά συμπληρώνουν οι υποδοχές για την τροφοδοσία ενός cd player Χ-Ray και ενός ραδιοφωνικού δέκτη X-Plora.
Τρεις τελεστικοί ενισχυτές έχουν αναλάβει το έργο του i/v conversion και του φίλτρου διέλευσης χαμηλών.
Το buffer αποτελεί στην πράξη ένα X-10D ενσωματωμένο στο σασί του X-DACv8. To Χ-10D, μάλλον, αποτέλεσε μια από τις πιο δημοφιλείς συσκευές της εταιρίας όταν κυκλοφόρησε.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr