Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/06/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: PARASOUND HALO JC 2...

SITE MAP


REVIEW

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Parasound Halo JC 2

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Θα αντιπαρέλθω με μια και μόνη παράγραφο (αυτήν) την κάθετη διαφωνία μου με την αισθητική της σειράς Halo: Μπορεί να εκφράζει μια ποιότητα και μια νέα πνοή και να απευθύνεται (προφανώς) στους χρήστες που θέλουν “άποψη” στην φυσική παρουσία του συστήματός τους αλλά με κάποιο τρόπο, τον οποίο ομολογώ ότι δεν μπορώ να προσδιορίσω, κρύβει τον εσωτερικό κόσμο των συσκευών με τρόπο όχι καλό. Στην δοκιμή (πριν από 6 ολόκληρα χρόνια) του συστήματος C1/A51 δεν είχα διαμαρτυρηθεί: Ήταν ένα σύστημα μεικτής χρήσης (για audio και home cinema) και η μορφή του ταίριαζε με την χρήση του. Η περίπτωση ενός συστήματος JC 2/JC 1 είναι κατά τη γνώμη μου διαφορετική. Οι καμπύλες απλώς δεν ταιριάζουν. Το παραδέχομαι: Γερνώντας κανείς γίνεται όλο και πιο παράξενος.
Τούτων λεχθέντων και με δεδομένο ότι η αποτίμηση της εμφάνισης είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα, ας δούμε τα σημαντικά και ενδιαφέροντα:
Ο JC 2 είναι ένας προενισχυτής γραμμής (δηλαδή, μην ψάχνετε για phono γιατί δεν θα το βρείτε...) o οποίος προσφέρει έξι εισόδους από τις οποίες οι δύο μπορεί να είναι balanced ή single ended (επιλογή που γίνεται από αντίστοιχους διακόπτες στο πίσω μέρος), μια έξοδο εγγραφής και δύο ομάδες εξόδων: Μία στην οποία το σήμα εμφανίζεται ως συμφασικό με την είσοδο και μια στην οποία εμφανίζεται με αντιστροφή φάσης. Η πρώτη ομάδα προσφέρει επίσης την δυνατότητα χρήσης balanced ή single ended γραμμών μεταφοράς. Η ύπαρξη μιας εξόδου με αντιστροφή φάσης έχει το νόημά της: Θα την χρησιμοποιήσετε αν κάποια από τις συσκευές σας αντιστρέφει την φάση (υπάρχουν κάποιοι λόγοι για τους οποίους η διατήρηση της απόλυτης φάσης είναι καλή ιδέα, αλλά δεν θα τους αναλύσουμε εδώ) ή αν θέλετε να οδηγήσετε έναν συμβατικό δικαναλικό ενισχυτή σε γεφυρωμένη τοπολογία: Θα τροφοδοτήσετε το ένα κανάλι με το κανονικό σήμα, το δεύτερο κανάλι με το σήμα ανεστραμμένης φάσης και θα οδηγήσετε τα ηχείο σας από τις εξόδους “+” αφήνοντας τους ακροδέκτες “-” ασύνδετους. Τόσο απλά. Για όσους θα ήθελαν να πειραματιστούν με την απόλυτη φάση (επειδή σε κάποιες ηχογραφήσεις η αντιστροφή ακούγεται καλύτερα) υπάρχει ακόμη και διακόπτης invert που επιδρά στο σήμα μέσω ηλεκτρονόμων και μπορεί να ενεργοποιηθεί και μέσω του τηλεχειριστηρίου. Η επιλογή των εισόδων γίνεται, επίσης, μέσω κορυφαίων ηλεκτρονόμων με επαφές από άργυρο και χρυσό, ενώ η έξοδος εγγραφής είναι απομονωμένη με την βοήθεια ενός OPA134 ανά κανάλι.
Ο JC 2 ακολουθεί τις γνωστές γραμμές της κορυφαίας σειράς της Parasound, Halo. Η πρόσοψη είναι λιτή και το μόνο που τραβά την προσοχή είναι το ασυνήθιστο διπλό ρυθμιστικό της ευαισθησίας που παίζει τον ρόλο του balance.
Ο διακόπτης on-off είναι ένας από τους δύο διαθέσιμους στην πρόσοψη. Το ενδεικτικό LED ενημερώνει τον χρήστη ότι έχει επιλεγεί η αναστροφή φάσης από το τηλεχειριστήριο.
Ο δεύτερος διακόπτης είναι ο επιλογέας εισόδου. Επιτρέπει την διαδοχική επιλογή κάθε εισόδου. Το κόκκινο LED ενημερώνει για την ενεργοποίηση της φίμωσης. Η αίσθηση του ρυθμιστικού στάθμης είναι κάπως βαριά.
Η πρόσοψη της συσκευής είναι αρκούντως απλή: Εκτός του ρυθμιστικού στάθμης, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο μικρομετρικά ρυθμιστικά της ευαισθησίας εισόδου (ένα ανά κανάλι) που επιτρέπουν διορθώσεις μέχρι 10dB για την προσαρμογή του προενισχυτή σε έναν χώρο με ιδιόμορφη ακουστική ή την συνεργασία του με τελικούς ενισχυτές των οποίων το κέρδος διαφέρει από κανάλι σε κανάλι, έναν διακόπτη επιλογής εισόδου (ο οποίος επιλέγει την κάθε είσοδο διαδοχικά) και μια σειρά ενδεικτικών LEDs που αντιστοιχούν στην ενεργοποίηση της φίμωσης, της αναστροφής της φάσης και στην επιλεγμένη είσοδο. Όλοι οι χειρισμοί μπορούν να γίνουν από το τηλεχειριστήριο το οποίο είναι αρκετά κομψό και εύχρηστο (αν και κάποιοι ίσως το βρουν υπερβολικά “πλαστικό” σε αίσθηση με δεδομένη την τιμή της συσκευής). Το πακέτο συμπληρώνεται από μια σειρά εξόδων triggering και τηλεχειρισμού καθώς και από μια θύρα RS232 για την περίπτωση που ο χρήστης θα θέλει να ενσωματώσει τον JC 2 σε ένα σύστημα οικιακού αυτοματισμού/διασκέδασης.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ο προενισχυτής προσφέρει έξι συνολικά εισόδους. Τα βύσματα είναι πολύ καλής ποιότητας, Neutrik για τις balanced συνδέσεις και Vampire για τις single ended.
Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ balanced και single ended συνδεσμολογίας στις δύο πρώτες εισόδους. Η επιλογή γίνεται με ξεχωριστούς διακόπτες στην πίσω πλευρά.
Ο JC 2 προσφέρει τρεις ομάδες εξόδων. Μια απομονωμένη για εγγραφή (χωρίς δυνατότητα tape/source), μια non-inverted σε balanced και single ended εκδοχή και μια inverted single ended.
Όσο γνωστός είναι ο Curl για την σχεδιαστική του δεινότητα τόσο φειδωλός είναι (και η Parasound μαζί) όσον αφορά τις λεπτομέρειες του κυκλώματος. Το εσωτερικό του πάντως αποκαλύπτει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Καταρχήν φαίνεται να έχει δοθεί μεγάλη σημασία στην απομόνωση των επιμέρους κυκλωμάτων καθώς τόσο το τροφοδοτικό (με μετασχηματιστή R-Core της Tamura, αποπνικτικά πηνία και 2 πυκνωτές των 22.000μF) όσο και οι δύο πλακέτες που φιλοξενούν τα κυκλώματα του προενισχυτή, μια ανά κανάλι, διαχωρίζονται με θώρακες από αλουμίνιο μεγάλου πάχους. Το κύκλωμα ελέγχου της συσκευής μαζί με το τροφοδοτικό του βρίσκεται επίσης σε δικό του χώρο, ακριβώς πίσω από την πρόσοψη. Το σήμα από τα πολύ καλής ποιότητας βύσματα (Neutrik για τις balanced εισόδους και Vampire για τις single ended) μετά την επιλογή της εισόδου οδηγείται στους δύο εξασθενητές της TKD και στην συνέχεια σε ένα τετραπλό motorized ποτενσιόμετρο που είναι υπεύθυνο για την ρύθμιση της στάθμης. H μεταφορά του σήματος προς τα ρυθμιστικά αυτά και, στην συνέχεια, προς το κυρίως κύκλωμα γίνεται με θωρακισμένα καλώδια της Canare. Η επιλογή των δύο ρυθμιστικών αντί του κλασικού balance είναι ενδιαφέρουσα: Πρώτον ελαχιστοποιούν τα φαινόμενα διαφωνίας και δεύτερον στην φυσική τους θέση (δηλαδή στην μηδενική εξασθένιση) είναι βραχυκυκλωμένα και εκτός κυκλώματος. Οι παρατηρητικοί θα έχουν ήδη διαπιστώσει ότι όλα τα ρυθμιστικά είναι διπλά: Χρησιμοποιείται ένα στερεοφωνικό TKD ανά κανάλι και το master volume έχει τέσσερις δρομείς. Αυτό οφείλεται στο ότι το κύκλωμα του JC 2 είναι πλήρως ισορροπημένο, αρχιτεκτονική η οποία διατηρείται μέχρι την έξοδό του. Αν χρησιμοποιήσετε τις single ended εξόδους, περνάτε το σήμα μέσα από έναν μετατροπέα υλοποιημένο (κατά πάσα πιθανότητα) από ένα OPA 2134 και ένα OPA 134 της Burr Brown που βρίσκονται μετά το κυρίως κύκλωμα του προενισχυτή. Αυτό είναι υλοποιημένο, κατά την προσφιλή πρακτική του Curl με FETs τα οποία είναι ταιριασμένα, ως προς την ομοιότητα των χαρακτηριστικών τους, με το χέρι (τόσο τα διπλά μονολιθικά που χρησιμοποιούνται στην είσοδο όσο και τα υπόλοιπα του κυκλώματος). Η επιλογή αυτή, εκτός της βελτιστοποίησης των χαρακτηριστικών του κυκλώματος, έχει -σύμφωνα με τον θρύλο- και μια ακόμη αιτία: Τα κυκλώματα του Curl απαιτούν απόλυτη ομοιότητα στους ημιαγωγούς για να λειτουργήσουν! Η τάξη λειτουργίας είναι Α, κάτι που εξηγεί και την σχετικά υψηλή θερμοκρασία που αποκτά ο προενισχυτής ύστερα από λίγη ώρα λειτουργίας. Ενδιαφέρον είναι, τέλος, και το γεγονός ότι το κύκλωμα δεν χρησιμοποιεί πυκνωτές σύζευξης αλλά βασίζεται σε ένα κύκλωμα servo για την ρύθμιση του dc.
Το κύκλωμα του προενισχυτή έχει μοιραστεί σε τρία τυπωμένα κυκλώματα. Δύο πανομοιότυπα, ένα για κάθε κανάλι που περιλαμβάνουν το κύκλωμα του προενισχυτή και το κύκλωμα διαχείρισης των εισόδων/εξόδων και ένα, κοινό και για τα δύο κανάλια, για την ρύθμιση της στάθμης.
Το τροφοδοτικό ξεκινά από έναν μετασχηματιστή R-Core και δύο πυκνωτές των 22.000μF. Είναι απομονωμένο πίσω από μια πλάκα από αλουμίνιο μεγάλου πάχους.
Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται μέσω ενός ποτενσιόμετρου με τέσσερις δρομείς του οποίου προηγούνται τα δύο ρυθμιστικά ευαισθησίας. Τα θωρακισμένα καλώδια είναι της Canare.
Η ουσία του πράγματος: Fully balanced κύκλωμα προενίσχυσης, με FETs σε τάξη Α. Στο κέντρο της πλακέτας (εκατέρωθεν του βύσματος) βρίσκονται τα ταιριασμένα διπλά FETs της εισόδου. Όλοι οι ημιαγωγοί είναι ταιριασμένοι με το χέρι. Στο αριστερό μέρος φαίνονται οι τρεις τελεστικοί (ένας διπλός και ένας μονός) που οδηγούν τις εξόδους single ended.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr