Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 26/09/2006


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: PATHOS ACOUSTICS ENDORPHIN...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

CD PLAYER

Pathos Acoustics Endorphin

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Κατά την διάρκεια της δοκιμής χρησιμοποιήσαμε τόσο τις balanced όσο και τις single ended συνδέσεις του με προενισχυτές τον λαμπάτο Melos (στην περίπτωση των single ended) και τον M902 της Grace (στην περίπτωση των balanced).  Και στις δύο περιπτώσεις ο τελικός ενισχυτής ήταν ο Parasound HCA-3500 με ηχεία τα Αudio Spectrum Eros (και το παθητικό υπογούφερ της εταιρίας).  Το Endorphin αντικατέστησε τα δύο player αναφοράς μας, Esoteric P70/D70 και Esoteric Χ-01 και για μικρό χρονικό διάστημα κλήθηκε να οδηγήσει ως απλό τρανσπορτ τον DAC του M902.
Tο αρχικό στήσιμο του player δεν αναμένεται να δημιουργήσει καμμία δυσκολία (δεν υπάρχουν ούτε ασφάλειες για την σχετικώς σκληρή ανάρτησή του) και το μόνο που τελικώς προδίδει την ιταλική εμ... ανεμελιά είναι το τηλεχειριστήριο, στο οποίο τα πλήτρα κίνησης από τράκ σε τράκ είναι τοποθετημένα ανάποδα σε σχέση με την θέση τους στην ίδια την συσκευή!  Το Endorphin θα απαιτήσει μερικά δευτερόλεπτα τυπικής προθέρμανσης (για να ξεκινήσουν να λειτουργούν οι λυχνίες του, οπότε και ενεργοποιούνται οι ηλεκτρονόμοι που μέχρι εκείνη την στιγμή φιμώνουν τις εξόδους) αλλά ανακαλύψαμε ότι θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του μερικά λεπτά μετά.
Ο δίσκος απλώς τοποθετείται στην υποδοχή του τρανσπόρτ και ασφαλίζεται με ένα μεταλλικό καπάκι που διαθέτει μαγνητικό σφιγγτήρα. Πιο απλά, δεν γίνεται... Η συσκευή έχει δύο τηλεχειριστήρια. Εδώ το μίνιμαλ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η γενική εντύπωση που αποκομίζει κανείς από τις πρώτες στιγμές της ακρόασης είναι ότι το Endorphin είναι μία ουδέτερη και λεπτομερής ψηφιακή πηγή η οποία μεταφέρει πολλές λεπτομέρειες της ηχογράφησης, είναι αρκούντως ξεκούραστη και δεν πέφτει στην παγίδα της "λαμπάτης" ταυτότητας (φαινόμενο για το οποίο οφείλει να ανησυχεί κανείς πάντοτε όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με ανάλογες συσκευές).  Στα ιδιαίτερα θετικά γνωρίσματα του player θα πρέπει να περιληφθεί η πολύ καλή απόδοση στις χαμηλές συχνότητες η οποία συνδυάζει την λεπτομέρεια και το όγκο σε εξαιρετικό βαθμό. Αν αναζητάτε το εντυπωσιακό -με την καλή έννοια- χαμηλό (και ο συνδυασμός χώρου και του υπόλοιπου συστήματος μπορεί να το αντέξει) το Endorphin θα σας εκπλήξει ευχάριστα: Αχρωμάτιστο στις ακραίες χαμηλές συχνότητες και πολύ λεπτομερές στις μεσοχαμηλές, διαθέτει ταυτόχρονα την ταχύτητα και το "ειδικό βάρος" που απαιτείται για να περιγράψει το ρυθμικό μέρος ακόμη και αν αυτό είναι, ενίοτε, ακραίο, ως επιλογή του παραγωγού της ηχογράφησης. Ο όγκος της μεγάλης συμφωνικής ορχήστρας είναι παρών, το μέγεθος του πιάνου σαφές και το μπάσο (με δοξάρι ή όχι) σχεδόν χειροπιαστό.  Επιπρόσθετα, η επίδοση αυτή δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την χαμηλομεσαία περιοχή, ούτε -πολύ περισσότερο- την αναπαραγωγή των φωνών και των οργάνων που βρίσκονται λίγο πιο πάνω στην σχετική κλίμακα.  Η χορωδίες περιγράφηκαν πολύ καλά, με λεπτομέρεια τόσο στην θέση των ομάδων των χορωδών όσο και στην άρθρωση και οι μεμονωμένες φωνές είχαν χαρακτήρα και μια αυθεντική παρουσία, χωρίς να γίνονται καταπιεστικές.
Η στερεοφωνική εικόνα που δημιουργεί το Endorphin είναι σαφώς καθορισμένη στον οριζόντιο άξονα, με πολύ καλό βάθος και εστιασμένη σχετικά "πίσω", τοποθετώντας τον ακροατή σε κάποια απόσταση από τα δρώμενα. Παρ' όλα αυτά οι λεπτομέρειες είναι παρούσες και -με δεδομένη μία καλή ηχογράφηση- δεν θα λείψει τίποτε.  Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων το player δημιουργεί την αίσθηση μίας ζωντανής παρουσίας, δεν είναι στρογγυλευμένο ή θαμπό, είναι αρκετά γρήγορο και δεν θα κουράσει καθόλου ακόμη και σε μακρόχρονες ακροάσεις σε ιδιαίτερα υψηλές στάθμες.  Η διατήρηση της χρονικής ακρίβειας στην απόδοση των μεταλλικών κρουστών μας ικανοποίησε απόλυτα όπως και ο αρμονικός πλούτος με τον οποίο αυτά περιγράφηκαν.
Γενικά μιλώντας, η συνολική εντύπωση είναι αυτή μίας καλοσχεδιασμένης πηγής που δίνει σημασία στις κλασικές αξίες της ακρίβειας και της ισορροπίας, γεγονός που έρχεται σε ευχάριστη αντίθεση με την πολύ προχωρημένη εξωτερική σχεδίαση της συσκευής κάνοντας το Endorphin ένα ιδιαίτερο κράμα όπου η δημιουργική πρωτοτυπία συγκατοικεί με τον ορθολογισμό όπου αυτός χρειάζεται, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα που δικαιώνει απόλυτα την Pathos.
Τελικώς...
...οσο κι αν είχα προετοιμαστεί, αποδείχθηκε τελικώς ιδιαίτερα δύσκολο να αφήσω "έξω από την εξίσωση" τον ίδιο τον σχεδιασμό του Endorphin. Θα το ξέρετε ήδη, υπάρχουν συσκευές που τις εκτιμάς, τις θαυμάζεις και τις σέβεσαι και υπάρχουν συσκευές που απλώς τις ερωτεύεσαι χωρίς να δίνεις δεκάρα για τα περεταίρω... Το cd player της Pathos ανήκει προφανώς στην δεύτερη κατηγορία και είναι προς τιμήν των Ιταλών το ότι δεν εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός αδιαφορώντας για την πραγματική λειτουργία της συσκευής που είναι, φυσικά, η μουσική.  Το Endorphin έχει όλες τις αξίες ενός ακριβού audiophile player και επιπροσθέτως είναι μία επιτυχημένη μελέτη αισθητικής, μία συσκευή που μπορεί να σταθεί επάξια σε ένα "μεγάλο" σύστημα ή σε έναν άρτιο χώρο ή και στα δύο ταυτόχρονα! 

Δημήτρης Σταματάκος

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2005
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr