Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/09/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Perpetuum Ebner PE 4040/Thorens TP 92/Ortofon 2M Bronze

Perpetuum Ebner PE 4040/Thorens TP 92/Ortofon 2M Bronze

Για τους περισσότερους, είναι εντελώς δικαιολογημένο να μην γνωρίζουν το όνομα. Σε τελική ανάλυση, η Perpetuum Ebner είναι μια εταιρία της οποίας η επίσημη ιστορία σταματά με την διακοπή της λειτουργίας της, κάπου στις αρχές 1970 και η παρουσία της στην αγορά είναι συνδεδεμένη με μια μεγάλη ποικιλία γραμμοφώνων τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 (αν και μοντέλα της όπως το PE 2040 του 1970, δείχνουν ξεκάθαρα ότι είχε όλες τις δυνατότητες να ακολουθήσει το κύμα της χρυσής εποχής που πλησίαζε).
Η PE (όπως είναι γνωστή στους φίλους της) είναι μια πραγματικά παλιά εταιρία, με έτος ίδρυσης το 1911. Η ιστορία της είναι άρρηκτα δεμένη με αυτήν της Dual, καθώς οι ιδρυτές των δύο εταιριών ήταν αδέλφια. Ο Christian Steidinger έκανε το πρώτο βήμα το 1907, δημιουργώντας την Dual και μόλις τέσσερα χρόνια μετά, ο δεύτερος αδελφός, Joseph, ακολούθησε με την δική του εταιρία που έμελλε να γίνει η Perpetuum Ebner.
Σήμερα, το brand name της Perpetuum Ebner το διαχειρίζεται η Γερμανική εταιρία WE Audio Systems η οποία -κατά πάσα πιθανότητα όχι τυχαία- έχει την έδρα της στην ίδια περιοχή του Μέλανα Δρυμού, στο St. Georgen, όπου τα δύο αδέλφια ξεκίνησαν. H εταιρία φαίνεται να κινείται σε μια ανώτερη κατηγορία προϊόντων από πλευράς τιμής, σε σχέση με την Dual και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τα πλατό θα πρέπει να περιμένουμε, σύντομα και κάποια ηλεκτρονικά (ανάμεσά τους και έναν προενισχυτή phono). Την στιγμή αυτή είναι διαθέσιμα στην αγορά τρία μοντέλα, το PE 1010, το PE 4040 και το PE 2525.
Η αρχιτεκτονική που χρησιμοποιείται στα πλατό της PE είναι μια από τις πλέον κλασικές, με σασί/υποσασί και πλατό/υποπλατό, οδήγηση με ιμάντα και κινητήρες με ηλεκτρονικό έλεγχο. Οι Γερμανοί δείχνουν να αγαπούν το αλουμίνιο για τα περισσότερα μεταλλικά μέρη ενώ για τα έδρανα τους χρησιμοποιούν ανοξείδωτο χάλυβα και μαγνητική άπωση.
Το PE 4040 που δοκιμάζουμε στις σελίδες που ακολουθούν είναι μια κατασκευή βασισμένη σε αυτές ακριβώς τις αρχές αλλά χρησιμοποιεί πλατό με μεγαλύτερη μάζα και μεγαλύτερο ύψος. Βασίζεται στον βραχίονα TP92 της Thorens και παραδίδεται με την κεφαλή 2M Bronze της Ortofon. Ας δούμε τις λεπτομέρειες...