Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/05/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: PHILIPS MCi500H STREAMIUM WIRELESS MICRO HIFI...

SITE MAP


REVIEW

ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑ MICRO

Philips MCi500H

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Το αρχικό στήσιμο του MCi500H είναι απλή υπόθεση καθώς το μόνο που χρειάζεται να συνδέσεις είναι τα ηχεία τα οποία διαθέτουν τα δικά τους, ενσωματωμένα καλώδια με ειδικά χρωματικώς κωδικοποιημένα βύσματα. Θέλει μεγάλη προσπάθεια για να κάνεις λάθος στο σημείο αυτό. Ο χρήστης θα πρέπει ακόμη να συνδέσει την κεραία των FM καθώς και το δίκτυο. Η σύνδεση της συσκευής με το οικιακό δίκτυο απαιτεί την κλασική διαδικασία, δηλαδή την ενεργοποίηση του ενσύρματου ή του ασύρματου mode, την επιλογή του τρόπου με τον οποίο αποδίδεται διεύθυνση IP (αυτόματα ή με στατική τιμή) και την δήλωση του WPA στον ρούτερ ώστε αυτός να “αφήσει” το MCi500H να δει το WAN. Αν το έχετε ξανακάνει δεν θα έχετε πρόβλημα και αν δεν το έχετε ξανακάνει οι οδηγίες είναι αρκετά σαφείς ώστε να μην δυσκολευτείτε ιδιαίτερα.
Τα ηχεία είναι καλοκατασκευασμένα, με πολύ καλό φινίρισμα. Δεν παρουσιάζουν χρωματισμούς ακόμη και σε υψηλές στάθμες.
Ένα από τα πράγματα που δεν μου άρεσαν στην περίπτωση του MCi500H ήταν ο κλειστός χαρακτήρας του σε επίπεδο σημάτων audio. Δεν υπάρχει αναλογική ή ψηφιακή έξοδος ήχου (εκτός αυτής των ακουστικών), επομένως δεν είναι δυνατή η σύνδεσή του με ένα μεγαλύτερο σύστημα, επιλογή η οποία είναι εντελώς ακατανόητη αφού το κόστος μιας εξόδου S/PDIF είναι μηδαμινό ενώ η ευελιξία που προσφέρει ανεκτίμητη. Επίσης, μια σχετική “κρυάδα” παίρνεις όταν συνειδητοποιήσεις ότι για να έχεις πρόσβαση στο streaming των ραδιοφωνικών σταθμών θα πρέπει να κάνεις  registration κάτι που αναφέρεται με ψηλά γράμματα στο εγχειρίδιο χρήσης χωρίς να εξηγείται ο λόγος. Αυτή η επιλογή είναι καθαρά “Ευρωπαϊκή” υπό την έννοια ότι μόνο μια εταιρία από αυτή την ήπειρο θα επέλεγε να κάνει μια πολύ καλή (όπως αποδείχθηκε) ιδέα να φαίνεται ως περιττή γραφειοκρατία και εξηγούμαι: Το “registration” δεν είναι τίποτε άλλο από την δημιουργία ενός απλού λογαριασμού σε κάποιο subdomain της Philips μέσω του οποίου ο χρήστης έχει πρόσβαση σε κάποιες δυνατότητες του ίδιου του MCi500H. Μέσω του web μπορεί να επιλέξει έναν αριθμό ραδιοφωνικών σταθμών (από τις πολλές εκατοντάδες που είναι διαθέσιμοι) και να τους τοποθετήσει στα “Favourites” ή ακόμη και να εισάγει τα URLs και τα φορμά σταθμών που δεν υπάρχουν στην βάση της Philips αλλά και να πραγματοποιήσει αναβαθμίσεις του λογισμικού. Οι επιλογές που γίνονται εδώ περνούν αμέσως στο MCi500H και, όσον αφορά στο δικτυακό ραδιόφωνο, είναι η καλύτερη λύση στην αρχική εξεύρεση σταθμών αφού ο αριθμός τους κάνει το browsing στην μικρή οθόνη της συσκευής μια επίπονη διαδικασία. Η ιδέα είναι πολύ καλή αλλά δεν εξηγείται επαρκώς και αρχικώς δημιουργεί μάλλον αρνητικές εντυπώσεις.
Το τουίτερ είναι θόλου, 1.5 ίντσας από Mylar...
... και το γούφερ 5.25 ιντσών με κώνο από πλαστικό.
Το τηλεχειριστήριο είναι μικρό σε μέγεθος αλλά καλό σε αίσθηση.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Στα θετικά σημεία, τώρα, το MCi500H είναι ένα από τα πλέον εύχρηστα συστήματα του είδους που έχω συναντήσει και θα το τοποθετούσα στην ίδια κατηγορία με τα Sonos και το Naim HDX. Τα μενού είναι προφανή και σπανίως χρειάζεται να καταφύγει κανείς στο εγχειρίδιο χρήσης. Η πρόσβαση στα διαφορετικά media γίνεται άμεσα και οι βασικές επιλογές είναι το πολύ 2 ή τρία κλικ μακρυά από το κυρίως μενού.
Κατά την διάρκεια της δοκιμής χρησιμοποίησα την διαδικασία του CD ripping για να περάσω στον σκληρό δίσκο υλικό αναφοράς, επιλέγοντας την πιο αργή ταχύτητα (η οποία είναι x1 με ταυτόχρονο playback) και το υψηλότερο bitrate (320kbps). Το MCi500H δεν μπόρεσε να δει το NAS που χρησιμοποιώ (SS-4000 της Intel) πιθανότατα επειδή “τρέχει” Linux και όχι Windows media player. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι κάτι που θα πρέπει να διορθωθεί σε κάποια από τις επόμενες εκδόσεις λογισμικού. Το encoding σε mp3 που κάνει το σύστημα είναι καλό και τα αρχεία διατηρούν μεγάλο ποσοστό από τις λεπτομέρειες και την αίσθηση που έχει ο πρωτότυπος δίσκος. Γενικά μιλώντας και χρησιμοποιώντας το cd player ως πηγή, ο ήχος του MCi500H είναι πολύ καλός στα όρια -θα έλεγα- της έκπληξης. H Philips έχει επιλέξει να σχεδιάσει ένα σύστημα με ζωντανό χαρακτήρα που επιβάλλεται εύκολα χάρις στις δυνατότητές του για αρκετά υψηλές στάθμες χωρίς σημαντικά προβλήματα χρωματισμών ή συμπίεσης. Τα ηχεία δεν είναι εμφατικά στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων (έχοντας, στα χαρτιά, μια “τίμια” κάτω αποκοπή στα 70Hz/-6dB) με αποτέλεσμα να παίρνεις αρκετή λεπτομέρεια και ατάκα. Για όσους θα ήθελαν το κάτι παραπάνω εδώ, υπάρχουν ρυθμιστικά τόνου (μέσω μενού), έτοιμες ισοσταθμίσεις και -ακόμη- οι αλγόριθμοι Dynamic Bass Boost και Incredible Surround, επιλογές που μπορούν να προσαρμόσουν τον ήχο του συστήματος σε συγκεκριμένες προτιμήσεις ή και είδη μουσικής. Κατά την διάρκεια των ακροάσεων κατέληξα σε μια ρύθμιση με μικρή ενίσχυση των άκρων του φάσματος μέσω του ρυθμιστικού τονικότητας. Η στερεοφωνική εικόνα που δημιουργούν τα ηχεία είναι καλή με αρκετές λεπτομέρειες και αέρα μεταξύ των μεμονωμένων οργάνων, υπό την προϋπόθεση ότι θα απομακρύνετε τα ηχεία σε μια απόσταση άνω του 1.5 μέτρου. Η μεσαία περιοχή είναι ευχάριστη δεν προβάλλεται και δεν κουράζει ενώ οι υψηλές συχνότητες είναι, επίσης, ξεκούραστες, με μια ροπή προς την μαλακή πλευρά η οποία πάντως δεν είναι τόσο έντονη ώστε να ενοχλεί.
Έξυπνα και ευδιάκριτα σύμβολα, λογική δομή στο μενού, ευκρινείς ενδείξεις. Το user interface του MCi500H είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει.
Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τους αγαπημένους του σταθμούς και να τους καταχωρήσει στα Favourites μέσω ενός λογαριασμού στο web. Πολύ καλή ιδέα που απλοποιεί τα πράγματα.
Δεν θα δυσκολευτείτε με τις ρυθμίσεις. Αν, πάντως, δεν το έχετε ξανακάνει, καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στο εγχειρίδιο χρήσης επειδή μερικά πράγματα δεν είναι προφανή.
Η ποιότητα κατά το streaming των ραδιοφωνικών σταθμών είναι πολύ καλή υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι το επιτρέπει και ο ίδιος ο σταθμός. Ο ήχος που πήρα από streams του Radio IO, και του Soma (τους οποίος ακούω συστηματικά στα 128kbps μέσω του συστήματος αναφοράς) με ικανοποίησαν απόλυτα ενώ η ποιότητα των ελληνικών streams παρέμεινε στο γνωστό μετριότατο επίπεδο με σαφή τεχνουργήματα που κάποιες φορές αγγίζουν το όριο του χονδροειδούς κάτι για το οποίο φυσικά δεν ευθύνεται το MCi500H! Καλός αποδείχθηκε -τέλος- και ο συμβατικός δέκτης των FM με άφθονες μνήμες (60) και όλες τις απαραίτητες λειτουργίες (αυτόματη και χειροκίνητη αναζήτησης καθώς επίσης και autostore). Η εγγραφή του προγράμματος του σταθμού γίνεται πολύ εύκολα (πατώντας απλώς το REC) αλλά η αποθήκευση γίνεται με ένα πολύ απλό filename (του τύπου radio_n) που δεν δίνει πολλές πληροφορίες. Νομίζω ότι πολλοί χρήστες θα ήθελαν την ίδια δυνατότητα και από την έξοδο του streaming, δυνατότητα που δεν έχει ενσωματωθεί, προφανώς λόγω προβλημάτων στην απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων.
Τελικώς...
... με το MCi500H η Philips φαίνεται να δρέπει τους καρπούς μιας μακρόχρονης διαδικασίας ανάπτυξης συστημάτων ήχου που μπορούν να ενσωματωθούν στην υποδομή του οικιακού δικτύου και να διαχειριστούν μια μεγάλη ποικιλία ψηφιακών media. Πρόκειται για ένα ώριμο προϊόν, πολύ καλοσχεδιασμένο όσον αφορά το user interface, όμορφο και με καλό ήχο που μπορεί να αποτελέσει μια πρώτης τάξης πηγή ήχου στο σπίτι. Εξαιρετική ιδέα η διαχείριση μέσω ενός λογαριασμού στο web (αν και αυτή η δυνατότητα δεν εξηγείται επαρκώς), μοναδικό μειονέκτημα η απουσία εξόδων. Προτείνεται ανεπιφύλακτα!

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr