Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/12/2006


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS:ΥΠΟΓΟΥΦΕΡ REL STORM 5...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

EΝΕΡΓΟ ΥΠΟΓΟΥΦΕΡ

REL Storm 5

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ενα από τα χαρακτηριστικά του Storm 5 είναι η απουσία οπής ανάκλασης των χαμηλών συχνοτήτων.  Η REL δεν δείχνει να πολυπιστεύει στην ιδέα της ανοικτής καμπίνας και για τον λόγο αυτό το Storm 5 χρησιμοποιεί μία μονάδα 10 ιντσών με μεγάλη διαδρομή και χυτό σασί που φορτίζεται από μια καμπίνα κλειστού τύπου ο όγκος της οποίας υλοποιεί αυτό που η εταιρία ονομάζει Zero Q. Η προσέγγιση ττης τεχνικής αυτής, θέλει το σύστημα μεγαφώνου-καμπίνας να λειτουργεί αποτελεσματικά και κάτω από την συχνότητα συντονισμού του αλλά αυτό δεν το πετυχαίνει με κάποιο ηλεκτρονικό κύκλωμα ισοστάθμισης. Αντιθέτως, ο ενισχυτής υπολογίζεται έτσι ώστε να μπορεί να οδηγήσει την μονάδα στα όρια της διαδρομής της για σήματα κοντά στην κάτω συχνότητα αποκοπής και εν συνεχεία η απόκριση περιορίζεται ψηλά με κλίση 12dB/oct. Κατά την REL αυτό εξασφαλίζει καλύτερη μεταβατική απόκριση και μικρότερους χρωματισμούς. Το μεγάφωνο του Storm 5 ακτινοβολεί προς το δάπεδο και η στήλη αέρα που δημιουργείται μεταξύ του δαπέδου και του μεγαφώνου εξασφαλίζει μια σχετικώς σταθερή ακουστική φόρτιση. Στην συσκευασία βρήκαμε ακίδες, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς αν -για κάποιο λόγο- θέλει να αλλάξει αυτή την παράμετρο λειτουργίας, αλλά η εταιρία προτείνει να μην τοποθετηθούν εκτός αν είναι απαραίτητο.
Το Storm 5 είναι καλοκατασκευασμένο με πολύ καλό φινίρισμα και, με ύψος που ξεπερνά ελάχιστα το μισό μέτρο, δεν "γεμίζει" δυσάρεστα τον χώρο. Στην πίσω πλευρά δεν θα συναντήσετε ρυθμιστικά, παρά μόνον τα βύσματα εισόδου και τον διακόπτη On-Off.
Η ξυλοκατασκευή της καμπίνας είναι πολύ καλή, με φινίρισμα από φυσικό ξύλο. Το  υλικό που χρησιμοποιήται είναι MDF με πάχος 30 χιλιοστών και ο όγκος του Storm 5 είναι μεν σημαντικός αλλά όχι ενοχλητικός: με διαστάσεις 345x520x370 χιλιοστά (πxυxβ), δηλαδή με ύψος κάτι παραπάνω από μισό μέτρο, είναι ένα συμπαθητικό αντικείμενο στον χώρο σας και μάλιστα ένα αντικείμενο κατασκευασμένο από την Οakwood, ένα ξυλουργείο με παράδοση δύο αιώνων που ανήκει πλέον στην REL. Ο ενισχυτής που οδηγεί το γούφερ είναι γραμμικός, χρησιμοποιεί mosfets στην έξοδο, τα οποία αποδίδουν 200W rms και η σύζευξη των διαφόρων σταδίων γίνεται χωρίς πυκνωτές. Γενικώς τα ηλεκτρονικά που συνοδεύουν το Storm 5 είναι φροντισμένα και τα ενεργά φίλτρα χρησιμοποιούν υλικά ακριβείας (1%) και τοπικές σταθεροποιήσεις ώστε να εξασφαλίζονται οι σωστές συνθήκες τροφοδοσίας ακόμη και όταν το τελικό στάδιο τραβάει πολύ ρεύμα.
Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει σύνδεση μέσω των εισόδων υψηλής στάθμης οι οποίες υλοποιούνται με τα επαγγελματικά βύσματα Speakon. Εχει προβλεφθεί ειδική είσοδος για ενισχυτές των οποίων τα στάδια εξόδου είναι γεφυρωμένα.

Καλής ποιότητας βύσματα RCA υλοποιούν τις εισόδους στάθμης line: Υπάρχουν ξεχωριστές είσοδοι L/R και LFE καθώς επίσης και έξοδος για σύνδεση δεύτερου υπογούφερ. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την είσοδο από το τηλεχειριστήριο.

Ο έλεγχος του υπογούφερ, η επιλογή δηλαδή των παραμέτρων λειτουργίας του, γίνεται ψηφιακά μέσω μικροεπεξεργαστή αλλά βεβαίως το σήμα παραμένει στο αναλογικό πεδίο συνεχώς! Οι συνηθισμένοι με τους διακόπτες στο πίσω μέρος θα εκπλαγούν όταν στο σημείο αυτό θα βρούν μόνο βύσματα σύνδεσης. Τα πάντα ρυθμίζονται είτε από έναν συνδυασμό οθόνης/dial στην πρόσοψη είτε από το τηλεχειριστήριο που συνοδεύει το υπογούφερ. Οσον αφορά τις δυνατότητες σύνδεσης αυτές κααθ' αυτές, η REL έχει προβλέψει τα πάντα: Μπορείτε να συνδέσετε το Storm 5 απ' ευθείας στις εξόδους ισχύος του ενισχυτή σας με την βοήθεια καλωδίων με βύσμα Speakon που περιλαμβάνονται στην συσκευασία, σε εξόδους στάθμης line (προενισχυτή ή επεξεργαστή) και -βεβαίως- σε έξοδο LFE αν στήνετε ένα σύστημα πολυκαναλικού κινηματογράφου. Εχει προβλεφθεί, επίσης, ειδική είσοδος υψηλής στάθμης για την περίπτωση που ο ενισχυτής χρησιμοποιεί γεφυρωμένα στάδια ισχύος και έξοδος του LFE για την συνδεση δεύτερου υπογούφερ (daisy-chaining). Εννοείται, ότι τίποτε δεν σας εμποδίζει να χρησιμοποιήσετε το Storm σε δύο συστήματα: Μπορείτε να επιλέξετε την είσοδο από το τηλεχειριστήριο (μεταξύ High/Line Level και LFE) και να χρησιμοποιήσετε μέχρι  τέσσερεις διαφορετικές ρυθμίσεις που έχετε αποθηκεύσει σε αντίστοιχες θέσεις μνήμης.

H καμπίνα είναι κλειστού τύπου και στηρίζεται σε τέσσερεις αποστάτες οι οποίοι μπορούν να δεχτούν και ακίδες αν είναι απαραίτητο (αριστερά).  Ενα δεκάιντσο γούφερ με ανάρτηση μεγάλης διαδρομής που ακτινοβολεί προς το δάπεδο είναι η μονάδα που χρησιμοποιήται στo Storm 5.  Ο προσανατολισμός του γούφερ προς το δάπεδο εξασφαλίζει μια σχετικώς σταθερή φόρτιση του μεγαφώνου από την στήλη αέρα που σχηματίζεται μεταξύ της μπάφλας και του δαπέδου.(επάνω).

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2006
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr