Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/01/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: iQ - ΕΝΕΡΓΟ MULTIMEDIA MONITOR ΑΠΟ ΤΗΝ ROISTER...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΕΝΕΡΓΟ MULTIMEDIA MONITOR

Roister iQ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Τί είναι, τελικώς, ένα καλό ηχείο multimedia; Στην πραγματικότητα το ερώτημα αυτό, μας έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα: Δεν υπάρχουν “ηχεία multimedia” αλλά μόνον ηχεία. Επομένως ένα καλό ηχείο για περιβάλλον πολυμέσων θα πρέπει να είναι απλώς ένα καλό ηχείο! Βεβαίως, ορισμένες συγκεκριμένες ανάγκες υπάρχουν: Θα πρέπει να είναι σχετικά μικρό γιατί προορίζεται, τις περισσότερες φορές για desktop εφαρμογές, θα πρέπει να είναι θωρακισμένο, επειδή υπάρχουν ακόμη CRT σε κάποια γραφεία και θα πρέπει να είναι ενεργό, επειδή όλες οι κάρτες ήχου έχουν line out και ο χρήστης θα ήθελε να αποφύγει έναν ενισχυτή επάνω στο γραφείο του. Τούτων δοθέντων, απαιτούμε και όλα τα... υπόλοιπα. Δηλαδή μια αξιοπρεπή απόκριση συχνότητας  (και μάλιστα με ιδιότητες near field επειδή κάποιοι θα το ακούνε “από κοντά”), επαρκείς στάθμες χωρίς τριγμούς και ένα σωστό φινίρισμα. Ολα τα παραπάνω αποτελούν την βασική συνταγή για το iQ, οπότε ας δούμε τις λεπτομέρειες.
Η Roister φαίνεται να ξεκίνησε έχοντας στο μυαλό της ένα μικρό, αλλά όχι μικροσκοπικό, ηχείο δύο δρόμων. Το iQ χρησιμοποιεί ένα μιντ/γούφερ με κώνο από πλαστικοποιημένο χαρτί με ειδικά διομορφωμένο σασί ώστε να χωρά σε μια καμπίνα της οποίας το πλάτος ξεπερνά ελάχιστα τα 130 χιλιοστά, και ένα τουίτερ με μεταλλικό θόλο μίας ίντσας και μαγνητικό σύστημα νεοδυμίου. Η φόρτιση του γούφερ γίνεται με bass reflex και η οπή εκτόνωσης βρίσκεται στην πίσω πλευρά του ηχείου. Η καμπίνα έχει καμπυλωμένες πλευρές και με τον ίδιο τρόπο είναι διαμορφωμένη και η επάνω επιφάνεια του ηχείου, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν τα ηχητικά της χαρακτηριστικά, αλλά -έχω την υποψία- βασικώς για λόγους αισθητικής. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορείτε να τοποθετήσετε τίποτε επάνω στο ηχείο (δηλάδή, πρέπει να βρείτε άλλη θέση για τον καφέ...).
Η Roister διαθέτει μια ενδιαφέρουσα ποικιλία από χρωματισμούς καμπίνας, πέρα από το συνηθισμένο μαύρο χρώμα. Η καμπίνα του ηχείου είναι bass reflex. Αυτό, σε συνδυασμό με το σχετικώς μεγάλο γούφερ, οδηγούν σε ένα σύστημα που δεν χρειάζεται υπογούφερ.
Τα iQ θα τα βρείτε σε διάφορα χρώματα εκτός του κλασικού μαύρου, μια σοφή επιλογή για ένα σχετικώς μεγάλο αντικείμενο που το έχεις συνέχεια μπροστά σου. Το μέγεθος της καμπίνας, η ύπαρξη ενός “καθώς πρέπει” γούφερ και το bass reflex κάνουν την ύπαρξη του υπογούφερ περιττή, αφού με κάτω όριο τα 54Hz δύσκολα θα το χρειαστείτε σε εφαρμογές πολυμέσων. Αυτό είναι θετικό, επειδή στις περισσότερες desktop εφαρμογές το υπογούφερ τοποθετείται σχεδόν πάντα λάθος και αναπαράγει αρκετά υψηλές συχνότητες ώστε η παρουσία του να γίνεται αντιληπτή, καταστρέφοντας την στερεοφωνική εικόνα.
Το σημαντικότερο κομμάτι του iQ είναι ο ενισχυτής του. Το ηχείο είναι ένεργό και χρησιμοποιεί ένα διακοπτικό στάδιο στο εσωτερικό της καμπίνας. Οι ενισχυτές σχεδιάστηκαν και κατασκευάζονται στην Ελλάδα και αποδίδουν 60Wrms, ισχύς η οποία είναι μάλλον υπεραρκετή για το είδος της εφαρμογής. Το κύκλωμα διαθέτει δύο εισόδους, μια με υψηλή και μια με χαμηλή ευαισθησία, ώστε να μπορούν να συνδεθούν πηγές με χαμηλές και υψηλές εξόδους αντίστοιχα χωρίς να υπερφορτώνεται το στάδιο εισόδου (το οποίο είναι υλοποιημένο με ένα TL082). Ενδιαφέρον έχει και το τροφοδοτικό, το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί αυτόματα σε μια ποικιλία τάσεων, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, αρκεί αυτή να παρέχει πάνω από 10Vdc και μέχρι 24Vdc. Το διακοπτικό στάδιο βασίζεται σε ένα IRS20124 της International Rectifier το οποίο οδηγεί δύο Mosfets ισχύος. Το κύκλωμα χρησιμοποιεί SMD και έτσι είνα αρκετά μαζεμένο ώστε να μην καταναλώνει πολύτιμο χώρο στην μικρή καμπίνα του ηχείου.
Το iQ είναι ένα τυπικό ηχείο δύο δρόμων με δύο μεγαφώνων, με ένα κανονικότατο τουίτερ θόλου μία ίντσας.

Ο ενισχυτής του iQ είναι διακοπτικός, σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται στην Ελλάδα και αποδίδει 60Wrns.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr