Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 21/07/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ROISTER STATUS 8.2...

SITE MAP


REVIEW

ΗΧΕΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

Roister Status 8.2

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Το Status 8.2 αντικατέστησε το ηχείο αναφοράς που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση (ATC SCM50 PSL) και οδηγήθηκε τόσο από τον τελικό αναφοράς (Parasound HCA3500), ενώ δεν μπόρεσα να αντισταθώ και στον πειρασμό να το ακούσω και με το κορυφαίο σύστημα της Lamm.  Για να αποκτήσω μια αναφορά πιο κοντά στην κατηγορία τιμής του Status 8.2, επιστράτευσα για μια μικρή περίοδο και το παλιό-καλό σύστημα της Audio Spectrum (Eros/παθητικό sub).
Η Roister δικαιώθηκε για την επιλογή να τοποθετήσει το τουίτερ σε δικό του θάλαμο, στην πράξη χωρίς μπάφλα δηλαδή, από τις πρώτες στιγμές της ακρόασης: Το Status 8.2 δημιουργεί, πραγματικά, μια πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα, εξαφανίζεται πανεύκολα από τον χώρο, παρά το σεβαστό του μέγεθος και δίνει την θέση του σε ένα τρισδιάστατο είδωλο της ηχογράφησης με πολύ καλή περιγραφή τόσο στον οριζόντιο άξονα όσο και σε αυτόν του βάθους. Οπλισμένος με μια αξιόλογη ηχογράφηση μπορείς, πραγματικά να απολαύσεις “δράση” με τα συγκεκριμένα ηχεία, τα οποία σε τοποθετούν αρκετά κοντά χωρίς, πάντως, να χάνεις την αίσθηση του αμφιθεατρικού που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε ατμοσφαιρικές εγγραφές με μεγάλες ορχήστρες. Η πολύ καλή συμπεριφορά σε θέματα εικόνας συνδυάζεται με καλή ουδετερότητα. Η Roister έχει αποφύγει την οδό του εντυπωσιασμού όσον αφορά στην απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων: Οι μεσοχαμηλές περιγράφονται με καλό όγκο, λεπτομέρεια και παλμό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ηχείο να ανταποκρίνεται σωστά σε έργα με μεγάλα έγχορδα (κόντρα μπάσο με δοξάρι ή χωρίς, για παράδειγμα) αλλά και σε κομμάτια με έντονα ρυθμική βάση, καθώς γεμίζει το δωμάτιο με χαρακτηριστική άνεση. Όντας ευαίσθητο και με τυπική εμπέδηση στα 6Ω, δεν πρέπει να συναντήσετε δυσκολία στο να το οδηγήσετε σε υψηλές στάθμες με έναν τυπικό ενισχυτή που να ταιριάζει στην κατηγορία τιμής του ηχείου και το καλό είναι ότι τις στάθμες αυτές το ηχείο τις αντέχει αρκετά καλά χωρίς σημαντικά προβλήματα συμπίεσης.
Κλασικές, καλής ποιότητες υποδοχές σύνδεσης με τον ενισχυτή που επιτρέπουν την διπλοκαλωδίωση. Έχουμε μικρά παράπονα από την βάση, η οποία δεν έχει σημεία στήριξης και, σε κάποια πατώματα, δεν θα “κάτσει” καλά.
Ο καλός έλεγχος στην περιοχή των μεσοχαμηλών, πάντως, οριοθετεί προς τα κάτω τις δυνατότητες του ηχείου το οποίο μου φάνηκε κάπως υποτονικό πολύ χαμηλά (στην τελευταία οκτάβα θα έλεγα, μέχρι τα 30Hz της επίσημης απόκρισης) όπου πάντως -ούτως ή άλλως- δεν θα βρείτε και πολλά πράγματα να ακούσετε: Κάτι περάσματα συνθετητών και ίσως λίγο εκκλησιαστικό όργανο, τα οποία χάνουν τον χαρακτήρα τους και την δύναμή τους ενώ, δεν έλειψαν και κάποιοι θόρυβοι από το bass reflεχ, σε αρκετά υψηλές στάθμες, πάντως.
Η μεσαία περιοχή με άφησε ικανοποιημένο: Συνδυαζόμενη με την πολύ καλή εικόνα του ηχείου, δημιουργεί μια πρώτης τάξης πλατφόρμα για την απολαυστική ακρόαση χορωδίας και μικρών συνόλων με έγχορδα. Η αίσθηση από την συγκεκριμένη περιοχή είναι αυτή της ισορροπίας, όπου τίποτε δεν “φωνάζει” και νομίζω ότι ένας από τους λόγους που το Status 8.2 ακούγεται ευχάριστα και δεν θα κουράσει εύκολα είναι και αυτός. Ένας ακόμη είναι οι υψηλές συχνότητες. Ο τρόπος που παίζει το ηχείο εδώ είναι διαφορετικός σε σχέση με αυτόν που έχω συνηθίσει από τα ηχεία αναφοράς (τόσο τα ATC όσο και τα Eros) υπό την έννοια ότι εμφανίζεται ελαφρώς πιο “βιαστικό” στις απολήξεις των μεμονωμένων φθόγγων αλλά δεν μπορώ να πω ότι με δυσαρέστησε: Είναι αέρινο, διαφανές και ευχάριστο και δένει άψογα με την απόδοση του ηχείου στο υπόλοιπο φάσμα, οδηγώντας σε ένα αποτέλεσμα που σαφώς θα αρέσει στους περισσότερους υποψήφιους αγοραστές του.
Τελικώς...
... από την δική μου οπτική γωνία, η Roister επιστρέφει στον χώρο στον οποίο παραδοσιακά ανήκε, αυτόν του audiophile ηχείου, ξεκινώντας από ένα μοντέλο με λογική τιμή και αξιόλογες ηχητικές αξίες. Όσοι φιλοδοξούν να αποκτήσουν ένα καλό σύστημα για μουσική, μπορούν να είναι χαρούμενοι επειδή έχουν μια ακόμη καλή επιλογή και μάλιστα από ένα καθόλου τυχαίο όνομα.

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr