Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 28/04/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Tandem Audio Statement/Ultimate

Tandem Audio Statement/Ultimate

Η αλήθεια είναι ότι, μακροσκοπικά, δεν έχεις και πολλά πράγματα να πεις για την φυσική παρουσία των Statement και Ultimate καθώς οι φωτογραφίες θα πρέπει να αρκούν. Οι παρατηρητικοί θα έχουν ήδη διαπιστώσει ότι οι δύο βάσεις διαφέρουν ως προς τον αριθμό των σημείων στήριξης, με την Statement να χρησιμοποιεί τρία και την Ultimate τέσσερα, στο φινίρισμα, με την Ultimate να χρησιμοποιεί καλής ποιότητας (και αρκούντως ανθεκτική στη σκληρή χρήση -όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε κατά τη δοκιμή- λάκα) και την Statement να παραπέμπει περισσότερο στον κλασικό σχεδιασμό της εταιρίας, όπως τον έχουμε μάθει από τα ρακ της. Και οι δύο βάσεις έχουν την χαρακτηριστικά καμπυλωμένη εμπρός πλευρά που σπάει την συντηρητική αίσθηση που δημιουργεί μια απλή παραλληλεπίπεδη πλάκα. Μια ενδιαφέρουσα διαφορά σε σχέση με το ρακ, εντοπίζεται στα σημεία στήριξης. Αυτά, είναι πλέον μονοκόμματα και όχι διαιρούμενα και πατούν σε δίσκους των οποίων η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το δάπεδο έχει μια ειδική σπειροειδή διαμόρφωση. Σύμφωνα με τον Μιχελιό, αυτή η προσέγγιση (η σπείρα έχει διατομή τριγώνου) προσφέρει καλύτερη ζεύξη του κάθε στηρίγματος με το δάπεδο

Tandem Audio Statement/Ultimate

Η Tandem Ultimate της δοκιμής ήταν φινιρισμένη σε μαύρο χρώμα. Χρησιμοποιεί τέσσερα σημεία στήριξης.

Tandem Audio Statement/Ultimate

Η Statement χρησιμοποιεί τρία σημεία στήριξης. Το φινίρισμα, όπως και στην περίπτωση του ακριβότερου μοντέλου ήταν πολύ προσεγμένο.

Όσοι έχουν έχουν παρακολουθήσει την Tandem θα γνωρίζουν, ίσως, ότι η εταιρία δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τις ακίδες κάθε είδους, για την ακρίβεια μάλιστα τις αποφεύγει εντελώς. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η αρχή λειτουργίας των σχεδίων της είναι η ευκολότερη κατά το δυνατόν μεταφορά των κραδασμών που προκαλεί μια συσκευή στο δάπεδο και ταυτόχρονα η δημιουργία ενός δρόμου μεγάλης αντίστασης από το δάπεδο προς τις επιφάνειες στήριξης. Προς αυτή την κατεύθυνση, το κάθε σημείο στήριξης καταλήγει σε μια επιφάνεια με μορφή δακτυλίου, πολύ μικρού -σημειακού θα έλεγε κανείς- πλάτους που εφαρμόζει με ακρίβεια στο εσωτερικό του αντίστοιχου δίσκου. Η αρχική εφαρμογή, κατά την εγκατάσταση, ίσως μοιάζει λίγο “χαλαρή”, αλλά όταν όλα έλθουν στη θέση τους και η βάση οριζοντιωθεί, το αποτέλεσμα φαίνεται να έχει εξαιρετική εφαρμογή και σταθερότητα.
Το κάθε ένα από τα τρία (ή τέσσερα, αν μιλάμε για την Ultimate) στηρίγματα ενσωματώνεται στην βάση μέσω του μεταλλικού πλαισίου της τελευταίας και ενός μεγάλης διαμέτρου κοχλία που βρίσκεται στην κορυφή του. Μέσω του κοχλία αυτού επιτυγχάνεται και η οριζοντίωση της βάσης με απλή περιστροφή κάθε σημείου στήριξης. Εδώ, η Tandem έχει καταφύγει σε ένα επιτυχημένο αισθητικό τέχνασμα, “κρύβοντας” τον όλο μηχανισμό κάτω από έναν μεταλλικό κύλινδρο ο οποίος φαίνεται να αποτελεί την συνέχεια του σημείου στήριξης. Προσεκτική παρατήρηση, όμως, δείχνει ότι, στην πραγματικότητα, μηχανική σύνδεση υπάρχει μόνο με τον μεταλλικό σκελετό που βρίσκεται κάτω από την βάση. Αυτός ο σκελετός είναι, στην πράξη, μια πλάκα από αλουμίνιο, υλικό που έχει επιλεγεί με βάση την καταλληλότητά του με ακουστικά κριτήρια και, από ότι έχουμε καταλάβει, είναι κοινή επιλογή για όλα τα προϊόντα της εταιρίας. Η ρύθμιση της ακουστικής συμπεριφοράς του σκελετού γίνεται, εν μέρει και από την μεγάλη κυκλική οπή που βρίσκεται στο κέντρο του, περιφερειακά της οποίας έχουν τοποθετηθεί οι βίδες που τον ενώνουν με τον εσωτερικό μεταλλικό σκελετό του ραφιού

Tandem Audio Statement/Ultimate

Το κάθε σημείο στήριξης είναι πλέον μονοκόμματο. Η σύνδεση του με την υπόλοιπη βάση γίνεται απευθείας στον μεταλλικό σκελετό. Το ανώτερο κυλινδρικό τμήμα είναι περισσότερο ένα αισθητικό συμπλήρωμα και λιγότερο δομικό μέρος.

Tandem Audio Statement/Ultimate

Το κάτω μέρος της Statement, όπου φαίνεται ο μεταλλικός σκελετός από αλουμίνιο.

Η επιφάνεια αυτή, το “ράφι” στην ουσία, κρύβει αρκετά από τα συστατικά της συνταγής της Tandem. Ο Μιχελιός δεν ήθελε να μοιραστεί όλες τις λεπτομέρειες μαζί μας, ειδικά για την έκδοση Ultimate, αλλά η δομή είναι ήδη γνωστή σε γενικές γραμμές: Έχουμε να κάνουμε με ένα σύνθετο σάντουιτς από φύλλα ξύλου με ύψος 46 χιλιοστά ανάμεσα στα οποία υπάρχει μια κατασκευή από πολλούς μικρούς, επίσης ξύλινους, κύβους καθώς και ένα μεταλλικό υλικό απόσβεσης. Οι διαφορές μεταξύ των δύο ραφιών, Statement και Ultimate εντοπίζονται στο ότι το ξύλο που χρησιμοποιείται είναι διαφορετικό (στο Ultimate είναι μια... εξωτική επιλογή που ανήκει στην οικογένεια του έβενου) ενώ διαφορετικά είναι και τα μεταλλικά μέρη στο εσωτερικό του ραφιού. Αυτό οδηγεί σε σημαντική διαφοροποίηση της μάζας: Ενώ το Statement ζυγίζει 7kg, το Ultimate αγγίζει τα 14kg, αν και οι διαστάσεις τους είναι παρόμοιες. Το ύψος κάθε βάσης (από το δάπεδο μέχρι την κάτω επιφάνεια του ραφιού) είναι 62 χιλιοστά.

Tandem Audio Statement/Ultimate

Η διαμόρφωση του δίσκου επάνω στον οποίο εφαρμόζει το σημείο στήριξης, προς την πλευρά του δαπέδου είναι σπειροειδής, με τριγωνική διατομή. Στο πίσω μέρος του κώνου διακρίνεται ο μεγάλης διαμέτρου κοχλίας που επιτρέπει και την οριζοντίωση της βάσης.

Tandem Audio Statement/Ultimate

Ο κώνος καταλήγει σε μια δακτυλιοειδή επιφάνεια με πολύ μικρό πλάτος η οποία εφαρμόζει με ακρίβεια στο ειδικά διαμορφωμένο αυλάκι του δίσκου. Το σύνολο αυτού του μηχανισμού στήριξης είναι (και αυτό) ένα σημείο που έχει πατεντάρει η Tandem.