Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 26/06/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

USB DAC / ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ

Teac Reference UD-H01

Thumbnail_φωτο

Το σασί του UD-H01 ακολουθεί τη γενική αισθητική της σειράς Reference με πλάτος λίγο μεγαλύτερο των 210 χιλιοστών και στρογγυλεμένες ακμές. Το ύψος της συσκευής είναι μικρό και η οριζόντια επιφάνεια είναι φινιρισμένη σε γυαλιστερό μαύρο χρώμα προσδίδοντας μια επιβλητική νότα στην όλη φυσική της παρουσία. O χρήστης έχει στη διάθεσή του έναν απλό διακόπτη για την επιλογή της εισόδου και ένα ρυθμιστικό στάθμης που ελέγχει μόνο την έξοδο ακουστικών (η οποία υλοποιείται με το κλασικό jack τετάρτου της ίντσας). Μια σειρά από led ενημερώνουν για την επιλογή των εισόδων και το κλείδωμα της συσκευής στο αντίστοιχο σήμα ενώ, μέσω μιας δεύτερης σειράς led, απεικονίζεται και το sample rate.

Φωτογραφία

Ο UD-H01 είναι μια κομψή, μικρών διαστάσεων συσκευή. Το σασί έχει στρογγυλεμένες γωνίες και η οριζόντια επιφάνειά του είναι μαύρη. Το πλάτος του ξεπερνά λίγο τα 200 χιλιοστά.

Ο μετατροπέας της Teac προσφέρει τα βασικά από πλευράς δυνατοτήτων σύνδεσης: Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν δύο συμβατικές ψηφιακές είσοδοι (ομοαξονική με βύσμα RCA και οπτική -Toslink) και μια θύρα USB. Ο UD-H01 μπορεί να διαχειριστεί σήματα μέχρι 24bit/192kHz με τη θύρα USB να λειτουργεί σε ασύγχρονο ρυθμό. Η σύνδεση με τον ενισχυτή γίνεται είτε μέσω single ended, είτε μέσω balanced εισόδων.

Φωτογραφία

Ο χρήστης επιλέγει μια από τις τρεις εισόδους μέσω ενός απλού διακόπτη. Αντίστοιχα led ενημερώνουν για την επιλογή του, για το αν ο μετατροπέας έχει κλειδώσει σε κάποιο σήμα και ποιο είναι το sample rate του σήματος αυτού.

Φωτογραφία

Η έξοδος ακουστικών χρησιμοποιεί το κλασικό καρφί τετάρτου της ίντσας. Το ρυθμιστικό αφορά μόνο την στάθμη εξόδου των ακουστικών.

Το εσωτερικό του UD-H01 κρύβει μια τυπική, καλής ποιότητας βιομηχανική κατασκευή. Το ψηφιακή μέρος είναι σχεδιασμένο γύρω από το ολοκληρωμένο 8802 της Tenor το οποίο διαχειρίζεται το stream μέσω της θύρας USB (και προσφέρει τη δυνατότητα της ασύγχρονης λειτουργίας) και από το CS8422 της Cyrrus το οποίο εκτελεί χρέη interface για τις συμβατικές ψηφιακές εισόδους καθώς επίσης και ασύγχρονου rate converter. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ίδια η εταιρία, ο μετατροπέας πραγματοποιεί upsampling στα 32bit/192kHz.

Φωτογραφία

Ο μετατροπέας προσφέρει τα απαραίτητα: δύο ψηφιακές εισόδους, θύρα USB και αναλογική έξοδο σε single ended και balanced μορφή.

Η μετατροπή του σήματος σε αναλογικό γίνεται από ένα τσιπ PCM1795 της Texas (Burr Brown) ανά κανάλι το οποίο οδηγεί τρεις διπλούς τελεστικούς ενισχυτές, έναν της σειρά Muses της JRC (8920) και δύο κλασικούς Ν5532. Η τροφοδοσία, η οποία βασίζεται σε έναν μικρό toroidal φαίνεται τυπικά προσεγμένη με τις απαραίτητες τοπικές σταθεροποιήσεις και η μεταφορά σήματος με καλώδια είναι περιορισμένη.

Φωτογραφία

Καλής ποιότητας βιομηχανική κατασκευή, κατά κύριο λόγο υλοποιημένη με εξαρτήματα επιφανειακής στήριξης. Η Teac έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει εσωτερικό τροφοδοτικό με έναν μικρό δακτυλιοειδή μετασχηματιστή.

Φωτογραφία

Την διαχείριση του streaming έχει αναλάβει ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα της Tenor (επάνω αριστερά), ενώ στο μέσον της φωτογραφίας και κάτω φαίνεται το ασύγχρονο sample rate converter της Cyrrus το οποίο πραγματοποιεί, εκτός των άλλων και το upsampling.

Φωτογραφία

Στο μέσον της φωτογραφίας διακρίνεται το αναλογικό στάδιο ενός εκ των δύο καναλιών. Ξεκινά από έναν μετατροπέα d/a της Burr Brown (κάτω) και υλοποιείται από συνολικά τρεις διπλούς τελεστικούς ενισχυτές.