Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 16/05/2006


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: TOTEM ACOUSTIC ARRO/THUNDER...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

Η Χ Ε Ι Ο

Totem Acoustic Arro/Thunder

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Το Arrο είναι ένα ηχείο δύο δρόμων, δύο μεγαφώνων ανοικτού τύπου, με ιδιαίτερα περιορισμένες διαστάσεις: με ύψος 864, βάθος 178 και πλάτος 127 χιλιοστών, είναι ένα από τα μικρότερα (και κατά πάσα πιθανότητα το μικρότερο) ηχεία δαπέδου που έχουμε δοκιμάσει. H Τotem έχει επιλέξει ένα τουίτερ υφασμάτινου θόλου 3/4 της ίντσας για την απόδοση των υψηλών συχνοτήτων και ένα γούφερ  με κώνο 4.5 ιντσών από σάντουιτς συνθετικών υλικών με διπλό μαγνήτη για τις χαμηλές συχνότητες. Το μεγάφωνο των χαμηλών συχνοτήτων φορτίζεται από μία οπή bass reflex που είναι τοποθετημένη στο πίσω μέρος της καμπίνας.  Ενδιαφέρον έχει επίσης και η επιλογή του φίλτρου διαχωρισμού συχνοτήτων: Χρησιμοποιήται ένα βελτιστοποιημένο δικτύωμα Linkwitz-Riley δεύτερης τάξης το οποίο θεωρητικώς μπορεί να εξασφαλίσει εξαιρετικά ομαλή απόκριση συχνότητας επί του άξονα (έχει χαρακτηριστικά all-pass). Η συχνότητα διαχωρισμού βρίσκεται στα 2.4kHz και η (χειροποίητη και με καλά υλικά) κατασκευή του crossover επιτρέπει την διπλοκαλωδίωση του ηχείου.  Η καμπίνα του Arro, κρύβει ένα ακόμη μυστικό: Το κάτω μέρος της είναι κοίλο και επιτρέπει την τοποθέτηση υλικού μεγάλης μάζας (μολύβδινων σφαιριδίων, άμμου, κ.λπ) ώστε να αυξάνεται η ουδετερότητά της καθώς και η σταθερότητα του ίδιου του ηχείου του οποίου η επιφάνεια στήριξης είναι σχετικά μικρής έκτασης.  Το κάθε ηχείο του ζεύγους συνοδεύεται, πάντως, από μία μικρή βάση η οποία εξασφαλίζει ότι αυτό "πατά" καλά και δεν κινδυνεύει να ανατραπεί.  Η καμπίνα είναι φινιρισμένη από φυσικό ξύλο και ακολουθεί την παράδοση της Totem όντας πολύ καλής ποιότητας από την μία και μή διαθέτοντας καλύμματα, από την άλλη, συνήθεια της οποίας την σκοπιμότητα δεν είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνομαι.  Πάντως, μπορείτε να προμηθευτείτε τις σίτες κατόπιν παραγγελίας. Το ηχείο έχει ονομαστική ευαισθησία 87dB/w/m και ονομαστική εμπέδηση 4Ω, είναι δηλαδή ένα γνήσιο Totem: Θα χρειαστείτε έναν καλό ολοκληρωμένο ενισχυτή, στην χειρότερη περίπτωση, για να το οδηγήσετε με επάρκεια και να αναδείξετε τα πλεονεκτήματά του.
Τα μεγάφωνα που χρησιμοποιούνται είναι ένα τουίτερ υφασμάτινου θόλου 3/4 της ίντσας, και ένα γούφερ με κώνο 4.5 ιντσών από σάντουιτς συνθετικών υλικών με διπλό μαγνήτη. Το φίλτρο είναι Linkwitz Riley δεύτερης τάξης και η σχεδίασή του προσφέρει την δυνατότητα της διπλοκαλωδίωσης. Οι υποδοχές είναι καλής ποιότητας.
Η απόκριση συχνότητας, όπως την δίνει η εταιρία, είναι επίσης ενδιαφέρουσα: Τα σημεία +/-3dB βρίσκονται στα 40Hz και τα 20kHz για τις χαμηλές και τις υψηλές συχνότητες αντίστοιχα.  Μπορεί ένα ηχείο στο μέγεθος του Arro να κατέβει σε τόσο χαμηλές συχνότητες; Αν ο χώρος και η τοποθέτηση βοηθούν, η απάντηση είναι "ναι", γι' αυτό το λόγο, άλλωστε η Totem δίνει το κάτω όριο με την επιφύλαξη της "σωστής τοποθέτησης".  Mαντεύει κανείς ότι η ανηχοική απόκριση ξεκινά -προφανώς- από υψηλότερη συχνότητα. Απλώς, ο χρήστης ενθαρρύνεται να πειραματιστεί προσεγγίζοντας τις γωνίες και τους τοίχους.  Ο μικρός όγκος του ηχείου μας ώθησε να συζητήσουμε το θέμα (προ των ακροάσεων -σημειώστε) με τον έλληνα αντιπρόσωπο ο οποίος μας ανέφερε ότι η προσφερόμενη λύση, για όποιον θα ήθελε "το κάτι παραπάνω" χαμηλά περιελάμβανε και ένα  υπογούφερ Τhunder.  Το συγκεκριμένο sub είναι το δεύτερο στην σειρά της Totem, μετά το κορυφαίο Lightning. Πρόκειται για μία σχεδίαση κλειστού τύπου με δύο παθητικούς ακτινοβολητές 10 ιντσών στις πλευρές και ένα ιδιαίτερα άκαμπτο αλλά με μεγάλες διαδρομές γούφερ (επίσης 10 ιντσών με μεταλλικό κώνο) το οποίο οδηγείται από έναν ενισχυτή ο οποίος μπορεί να αποδώσει μέγιστη ισχύ 500w.  Ο χρήστης μπορεί να συνδέσει το υπογούφερ μέσω εισόδων line, και έχει την δυνατότητα να επιλέξει την συχνότητα αποκοπής (από τα 40 μέχρι τα 120Hz), την φάση (από 0 έως 180 μοίρες) και την στάθμη, και μάλιστα συνεχώς και όχι βηματικά. Το Thunder προσφέρει ένα σετ εξόδων line για την τροφοδότηση των δορυφόρων, χωρίς να περιλαμβάνει φίλτρο high-pass, ενώ εάν συνδεθεί με σύστημα το οποίο ήδη διαθέτει φίλτρο low pass (όπως είναι το σύνολο των ενισχυτών που έχουν έξοδο LFE) υπάρχει ο σχετικός διακόπτης παράκαμψης του  ενσωματωμένου φίλτρου, ώστε να μην συνδέονται τα δύο φίλτρα σε σειρά.
Το Thunder χρησιμοποιεί ένα 10ιντσο γούφερ και δύο παθητικούς ακτινοβολητές με ίδια διάμετρο, τοποθετημένους στις πλευρές της καμπίνας.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2006
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr