Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/11/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: WADIA 170 iTRANSPORT...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

iPod DOCKING STATION

Wadia 170 iTransport

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η καλή μέρα, λένε, φαίνεται από το πρωί. Και το πρώτο πράγμα που σε ικανοποιεί στο iTransport είναι η αισθητική του. Η άνθρωποι της Wadia κατάφεραν να συνδυάσουν τον χαρακτήρα των μεγάλων συσκευών της εταιρίας (με τα χαρακτηριστικά σημεία στήριξης και τον χαραγμένο στην πρόσοψη λογότυπο) με το μικρό μέγεθος και τον μινιμαλισμό που απαιτεί το ίδιο το iPod. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πακέτο φαίνεται όμορφο με ότι iPod χρησιμοποιείς είτε αυτό είναι το ολοκαίνουριο, με έγχρωμη οθόνη iPod touch είτε ένα κλασικό αλουμινένιο nano δεύτερης γενιάς σαν αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες. Το iTransport θα καταλάβει ελάχιστο χώρο στην επιφάνεια όπου θα το τοποθετήσετε και οι συνδέσεις του είναι κάτι παραπάνω από προφανείς. Στην πίσω πλευρά θα βρείτε μια αναλογική, single ended έξοδο για την σύνδεση με τον προενισχυτή/ολοκληρωμένο ενισχυτή, την ψηφιακή ομοαξονική έξοδο S/PDIF, καθώς επίσης και εξόδους εικόνας (S-Video και συνιστωσών) για την μεταφορά σημάτων εικόνας από όσα iPod υποστηρίζουν και βίντεο. Θα βρείτε ακόμη την είσοδο τροφοδοσίας, όπου τοποθετείται το μικρό εξωτερικό τροφοδοτικό της συσκευής.Το media player τοποθετείται στο επάνω μέρος και η Wadia έχει χρησιμοποιήσει την κλασική για όλα τα docking stations αρχιτεκτονική, όπου ο συνδετήρας περιβάλλεται από ένα ειδικό, κάθε φορά, προσαρμοστή ανάλογα με το iPod που χρησιμοποιήται. Το iTransport πατά στην επιφάνεια όπου θα το τοποθετήσετε με τέσσερα πόδια τα οποία είναι διαμορφωμένα ως κώνοι, αλλά, είναι ελαστικά ώστε να μην τραυματίζουν ό,τι βρίσκεται από κάτω τους.
Η αισθητική του iTransport καταφέρνει να συγκεράσει το μικρό μέγεθος με τις γνωστές γραμμές της Wadia και τον μινιμαλισμό των iPod.
To media player τοποθετείται στο επάνω μέρος τις συσκευής σε ένα κλασικό dock, στο οποίο ενσωματώνεται ο κατάλληλος προσαρμοστής
Το εσωτερικό της συσκευής, σε αντίθεση με αυτό που περίμενα λαμβάνοντας υπόψιν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα Wadia, είναι ελάχιστα ενδιαφέρον, κι αυτό γιατί η εταιρία έχει επιλέξει να κρύψει τα υλικά που χρησιμοποιεί (για κάποιον ανεξήγητο λόγο). Το κύκλωμα είναι μοιρασμένο σε μια μεγάλη πλακέτα η οποία φιλοξενεί και τον συνδετήρα του media player. Η διαχείριση του σήματος βίντεο είναι πολύ απλή: Απλώς δρομολογείται στα βύσματα εξόδου χωρίς κάποια άλλα επεξεργασία (άλλωστε δεν είναι αυτή η αποστολή του iTransport!). Όσον αφορά στο audio, μπορεί να κάνει κανείς μια σειρά από υποθέσεις: Το iPod εξάγει το ψηφιακό σήμα σύμφωνα με το πρωτόκολλο USB (ISO 16/44.1) και στην συνέχεια η επεξεργασία, δηλαδή η μετατροπή του σε S/PDIF γίνεται με τον κλασικό τρόπο: Ένα ολοκληρωμένο PCM2706 (ή PCM2705) της Burr Brown αναλαμβάνει την αποστολή αυτή, όπως ακριβώς συμβαίνει με την συντριπτική πλειοψηφία συσκευών που προσφέρουν υπηρεσίες USB DAC. Η Wadia φαίνεται να μην χρησιμοποιεί καθόλου τους ενσωματωμένους μετατροπείς του συγκεκριμένου τσιπ για την εμφάνιση αναλογικού σήματος στην έξοδο, το οποίο εξάγεται κατευθείαν από την αναλογική έξοδο του ίδιου του media player κάτι που δικαιολογεί και τον θόρυβο που κάνει την εμφάνισή του όταν βγάλεις το iPod από το dock, ενώ το iTransport είναι γυρισμένο σε αναλογικό mode. Όλα αυτά, βεβαίως, προέρχονται από απλή παρατήρηση του εσωτερικού της συσκευής και θα πρέπει, ίσως, να αντιμετωπιστούν με προσοχή ως προς την απόλυτη ακρίβεία τους (η ύπαρξη, πάντως, ενός ταλαντωτή των 12MHz στα pins  1 και 28 του ολοκληρωμένου, προδίδει μάλλον ένα PCM2706/05).
Στην πίσω πλευρά υπάρχουν αναλογικές έξοδοι ήχου και εικόνας (pass through) καθώς επίσης και μια ομοαξονική έξοδος S/PDIF.

Το κύκλωμα του iTransport είναι σχετικώς απλό από πλευράς δομής. Στο κέντρο περίπου του τυπωμένου κυκλώματος βρίσκεται ο συνδετήρας που μεταφέρει τα σήματα του iPod.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η τροφοδοσία της συσκευής γίνεται από ένα μικρό κύκλωμα το οποίο χρησιμοποιεί σταθεροποιητές σειράς  και συνδέεται μέσω ενός βύσματος με ένα εξωτερικό, διακοπτικό τροφοδοτικό. Η δομή του iTransport φέρνει στην επιφάνεια ένα λογικό ερώτημα: Πού βρισκόταν τόσα χρόνια η δυσκολία για ένα τέτοιο εγχείρημα; Ικανοποιητική εξήγηση γιαυτό δεν έχω βρει ακόμη πέραν της ακόλουθης: Για να ενεργοποιηθεί η ψηφιακή έξοδος του iPod απαιτείται μια διαδικασία authentication η οποία βασίζεται σε κάποιο τσιπ (πιθανότητα ένα από τα υπόλοιπα “άγνωστα” τσιπ του iTransport). Ο έλεγχος των τσιπ αυτών από την Apple μέχρι πρότινος περιελάμβανε την μη χρήση τους σε συσκευές άλλες πλην αυτών που σχεδίαζε η ίδια. Η Wadia με κάποιο τρόπο έπεισε τους ανθρώπους της Apple ότι ένα άνοιγμα αξίζει τον κόπο και ιδού... Στην πραγματικότητα, μάλλον οι συνθήκες είναι που ωρίμασαν: Με τις χωρητικότητες να έχουν φτάσει σε υψηλότατες τιμές, η απωλεστική συμπίεση δεν είναι πλέον απαραίτητη και οι απαιτητικοί ακροατές έχουν αρχίσει να συζητούν σοβαρά το ενδεχόμενο ενός media player στη θέση του player.
Η συσκευή συνοδεύεται από ένα κομψό τηλεχειριστήριο το οποίο προσφέρει πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες του iPod, από ένα καλώδιο για την ψηφιακή σύνδεση καθώς και από μια σειρά με τους απαραίτητους προσαρμοστές.
Το τροφοδοτικό ξεκινά από μια διακοπτική διάταξη (σε μορφή εξωτερικού adaptor) και συνεχίζεται με απλές σταθεροποιήσεις στο εσωτερικό της συσκευής.
Εδώ γίνεται (κατά πάσα πιθανότητα) όλη η δουλειά. Η Wadia έχει επιλέξει την ανωνυμία αλλά μάλλον έχουμε να κάνουμε με ένα PCM2706/05 που χρονίζεται από έναν κρύσταλλο 12MHz. Οι DACs του συγκεκριμένου τσιπ δεν χρησιμοποιούνται.

Δύο αγνώστου ταυτότητας ολοκληρωμένα. Πιθανότατα σχετίζονται με το authentication του iTransport (ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά ψηφιακού σήματος από το iPod) καθώς επίσης και με τον τηλεχειρισμό.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr