Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/05/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ XINDAK 3200 MKII, 8550...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Xindak XA3200MkII/XA8550

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

O προενισχυτής XA3200MkII είναι ένας προενισχυτής γραμμής με τέσσερις εισόδους και δύο εξόδους, όλες single ended. Η αισθητική του ανήκει στην “απλή” σχολή της Xindak (μια ματιά στον κατάλογο της εταιρίας θα σας αποκαλύψει ότι έχει πάνω από δύο σχολές αισθητικής!) και ο χρήστης έχει στην διάθεσή του μια σειρά πιεστικών διακοπτών για την επιλογή της εισόδου, το ρυθμιστικό στάθμης και έναν διακόπτη ενεργοποίησης.  Αν θα ήθελα να μουρμουρίσω (και πάντα θέλω...) θα έλεγα ότι η απουσία μιας εξόδου εγγραφής είναι υπερβολική οικονομία από την πλευρά της Xindak και θα μπορούσε μια χαρά να αντισταθμισθεί από την κατάργηση της δεύτερης εξόδου προς τον τελικό η οποία δεν έχει κάποια σοβαρή χρησιμότητα, κατά την άποψή μου. Από την άλλη πλευρά, ο προενισχυτής συνοδεύεται από ένα καλοσχεδιασμένο και με καλή αισθητική τηλεχειριστήριο μέσω του οποίου μπορεί κανείς να επιλέξει τις εισόδους και να ελέγξει την στάθμη, αφού το ποτενσιόμετρο είναι ηλεκτροκίνητο.
Ο προενισχυτής είναι λιτός και με κλασική αισθητική...
...και το ίδιο συμβαίνει και με τον τελικό ενισχυτή. Οι ψύκτρες είναι εξωτερικές.
Στο εσωτερικό του προενισχυτή συναντά κανείς μια φροντισμένη και απλή σχεδίαση η οποία χρησιμοποιεί μια ανορθώτρια στο τροφοδοτικό (6Ζ4) και δύο διπλοτριόδους 12AT7EH της Electro Harmonix σε κάθε κανάλι του προενισχυτή. Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με το κλασικό μπλε Alps και η επιλογή των εισόδων γίνεται με ηλεκτρονόμους επάνω στα βύσματα εισόδου. Μια προσεκτική ματιά στο απλό, όπως φαίνεται, κύκλωμα αποκαλύπτει ότι οι Κινέζοι έχουν προσέξει τις λεπτομέρειες χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, τους γνωστούς metallized πυκνωτές πολυπροπυλενίου Axon με ανοχή 5%, ενώ πολύ καλής ποιότητας είναι και τα βύσματα που έχουν χρησιμοποιήσει.
Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του τέσσερις εισόδους line και δύο εξόδους προς τον τελικό ενισχυτή. Δεν υπάρχει, όμως βρόχος εγγραφής.

Δύο ζεύγη υποδοχών για την σύνδεση ηχείων, ανά κανάλι που δέχονται καλώδια τερματισμένα με “μπανάνες” και pins. Υπάρχουν και έξοδοι pass through για σύνδεση δεύτερου τελικού.

Ο τελικός ενισχυτής είναι μια κλασική σχεδίαση τάξης AB με στάδιο ισχύος σχεδιασμένο γύρω από τα ζεύγη 2SC3264/2SA1295 της Sanken, κάτι θηριώδη διπολικά τρανζίστορς με μέγιστο ρεύμα συλλέκτη 17Α, τα οποία ψύχονται μέσω μιας εξωτερικής ψύκτρας. Ο XA8550 χρησιμοποιεί τρία ζεύγη για κάθε κανάλι, γεγονός που ανεβάζει την θεωρητική του ικανότητα για χειρισμό ρεύματος στα 51Α, τιμή ουδόλως ευκαταφρόνητη για μια συσκευή που στοιχίζει ένα χιλιάρικο! Το κύκλωμα που βρίσκεται πίσω από από αυτά χρησιμοποιεί διακριτά εξαρτήματα, αρνητική ανάδραση ρεύματος και, αν κατάλαβα καλά από την περιγραφή της ίδιας της Xindak, τα drivers χρησιμοποιούν τοπολογία Darlington. Το τροφοδοτικό του ενισχυτή βασίζεται σε δύο μετασχηματιστές τοποθετημένους σε ένα μεταλλικό περίβλημα με ξεχωριστά τυλίγματα στο δευτερεύον για την τροφοδοσία των πρώτων σταδίων του κάθε καναλιού.
Καλοκατασκευασμένο κύκλωμα με διπλοτριόδους της Electro-Harmonix και δύο πυκνωτές πολυπροπυλενίου μικρής ανοχής. Το ποτενσιόμετρο ρύθμισης της στάθμης είναι ηλεκτροκίνητο.

Το τροφοδοτικό χρησιμοποιεί μια ανορθώτρια η οποία φαίνεται στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας ακριβώς κάτω από τον μετασχηματιστή.

Οι χωρητικότητες που χρησιμοποιούνται είναι μεγάλες: Μέτρησα 8 πυκνωτές των 10.000μF και 4 των 2.200μF.  Tο αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ένας ενισχυτής ο οποίος αποδίδει 2x130W σε φορτία 8Ω, τιμή η οποία φθάνει τα 230W όταν το φορτίο γίνει 4Ω. Η ποιότητα κατασκευής φαίνεται πολύ καλή με προσεγμένες καλωδιώσεις και τα βύσματα που χρησιμοποιούνται είναι καλής ποιότητας. Ο ενισχυτής προσφέρει δύο ζεύγη υποδοχών για σύνδεση ηχείων ανά κανάλι, όπου ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει καλώδια μεγάλης διατομής, τερματισμένα με “μπανάνες”, ή pins αλλά όχι με δίχαλα, ενώ όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν έναν ακόμη τελικό ενισχυτή μπορούν να το κάνουν οδηγώντας τον απευθείας από τις εξόδους “pass through” (με βύσματα RCA) που, επίσης, διαθέτει ο 8550.
Ο τελικός ενισχυτής χρησιμοποιεί συμπληρωματικά ζεύγη τρανζίστορς της Sanken τα οποία έχουν δυνατότητα ελέγχου ρεύματος 17Α. Το κύκλωμα που προηγείται είναι με διακριτά εξαρτήματα.


Το τροφοδοτικό χρησιμοποιεί 8 πυκνωτές των 10.000μF και 4 των 2.200μF.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr