Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/05/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

GROUP TEST

Group test: DAC/Ενισχυτές Ακουστικών

Chord Electronics Mojo

Thumbnail

Ο Mojo είναι πρόταση της Chord Electronics για όσους θέλουν έναν φορητό DAC/Ενισχυτή ακουστικών που “θα κάνει τη διαφορά” όταν συνδεθεί με κάποια από τις συσκευές τους (smartphone, tablet ή υπολογιστή), αντικαθιστώντας τα, συνήθως αμφισβητήσιμης ποιότητας, κυκλώματα ήχου που διαθέτουν. Μη φανταστείτε τίποτα προχειρότητες: Οι Βρετανοί έχουν σχεδιάσει ένα αισθητικώς άψογο περίβλημα με τους χαρακτηριστικούς, σφαιρικούς, φωτιζόμενους διακόπτες και το έχουν συνδυάσει με τα “βαριά” ψηφιακά τους όπλα (DSP σε FPGA) τα οποία προέρχονται απευθείας από τους πολυσυζητημένους Hugo και Dave.

Δυνατότητες/Συνδεσιμότητα

Ακολουθώντας την παράδοση της εταιρίας σε ότι αφορά τα σασί, το Mojo χρησιμοποιεί ένα περίβλημα από μονοκόμματο αλουμίνιο σε μαύρο χρώμα το οποίο “σπάει” με μαεστρία χρησιμοποιώντας τους γνωστούς, έγχρωμους, σφαιροειδείς διακόπτες οι οποίοι αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το sample rate. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του μόνο ψηφιακές εισόδους και πιο συγκεκριμένα μια ομοαξονική (TRS 3.5mm), μία οπτική (Toslink) και μια θύρα USB. Μέσω της θύρας USΒ και της ομοαξονικής εισόδου υποστηρίζει sample rates μέχρι 32-bit/768kHz (PCM) και DSD 4x (DoP) ενώ μέσω της οπτικής εισόδου, 24-bit/192kHz. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο εξόδους για σύνδεση ακουστικών (TRS 3.5mm) και δυνατότητα να λειτουργήσει σε line level mode, για σύνδεση με άλλες συσκευές. Η μπαταρία που χρησιμοποιείται είναι τεχνολογίας LiPo και έχει χωρητικότητα 2200mAh. Φορτίζεται μέσω miniUSB και επαρκεί, σύμφωνα με την εταιρία, για 8 ώρες χρήσης.

Thumbnail

Κατασκευή

Το εσωτερικό του Mojo αποκαλύπτει την σοβαρή προσέγγιση που έχει, πάντοτε, η Chord σε ό,τι αφορά τον χειρισμό των ψηφιακών σημάτων, καθώς δεν χρησιμοποιούνται συμβατικά ολοκληρωμένα κυκλώματα για το interfacing, την επεξεργασία και την μετατροπή d/a. Για τις λειτουργίες αυτές έχουν επιστρατευθεί ένας μικροελεγκτής της Atmel (για την διαχείριση των ψηφιακών σημάτων από τις εισόδους) και ένα FPGA της Xilinx το οποίο έχει αναλάβει να τρέξει τα ψηφιακά φίλτρα και τον DAC, με την υπογραφή, φυσικά, του Rob Watts. Για το στάδιο εξόδου της συσκευή, η Chord δεν δίνει λεπτομέρειες, φαίνεται, όμως, ότι βασίζεται σε διακριτούς ημιαγωγούς.

Thumbnail

Μετρήσεις

Όπως θα περίμενε κανείς, γνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Chord Elecctronics τον σχεδιασμό των προϊόντων της, ο Mojo αναδείχθηκε σε μια από τις καλύτερες συσκευές, από την άποψη της εργαστηριακής συμπεριφοράς, κινούμενος συστηματικά σε επίπεδα ποιότητας πολύ ανώτερα των μέσων τιμών της δοκιμής.
Η καταστολή του εισερχόμενου jitter την οποία προσφέρει είναι μια από τις καλύτερες που έχουμε συναντήσει, με την σχετική καμπύλη να βρίσκεται λίγο πάνω από τα -70dB για το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος. Η γραμμικότητα της εξόδου είναι, επίσης, κορυφαία με τις πρώτες αποκλίσεις να γίνονται εμφανείς κοντά στα -120dBFS και τον θόρυβο να βρίσκεται κάτω από τα -130dBFS. Αντιστοίχως πολύ χαμηλά ήταν τα επίπεδα των αρμονικών παραμορφώσεων, με τις σχετικές καμπύλες να παραμένουν σταθερά γύρω από τα -100dB ανεξαρτήτως της συχνότητας και την συμπεριφορά σε σήματα χαμηλής στάθμης να είναι παραδειγματική με βάση την κατηγορία τιμής.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή jitter σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 10kHz, jitter 80nS p-p.

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την συχνότητα. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF, THD+N (ροζ καμπύλη), THD (μοβ).

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF, THD+N (ροζ καμπύλη), THD (μοβ).

Σε θέματα θορύβου, η συμπεριφορά παραμένει στην ίδια λογική, με την στάθμη στο αδρανές κανάλι να βρίσκεται στα -115dB-CCIR και τον θόρυβο από την τροφοδοσία να μην ξεπερνά το 0.5μV, μια επίδοση που βρίσκεται στο 1/8 περίπου από τον γεωμετρικό μέσο της δοκιμής και δικαιολογείται, κατά πάσα πιθανότητα, από το γεγονός ότι η συσκευή τροφοδοτείται από μπαταρία (το συμπέρασμα αυτό υποστηρίζεται και από την ολοκληρωτική απουσία των βασικών συχνοτήτων του hum και των υποπροϊόντων τους από όλα τα σχετικά διαγράμματα). Η διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο φαίνεται να είναι πολύ χαμηλή, με ελάχιστα ευρήματα στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων και ανύπαρκτη συμμετοχή του hum. H δουλειά που έχει κάνει ο Watts φαίνεται, μεταξύ άλλων, και στην καταστολή των προϊόντων της δειγματοληψίας η οποία είναι η καλύτερη της δοκιμής, με τις σχετικές καμπύλες να βρίσκονται κοντά στα -110dB. Η διαφωνία των καναλιών βρίσκεται κάτω από τα -100dB στην περιοχή των μεσαίων/υψηλών συχνοτήτων, με τάσεις αύξησης κοντά στα όρια τους φάσματος, χωρίς να ξεπερνά, σε καμία περίπτωση τα -80dB.

Thumbnail Thumbnail

Θόρυβος σε αδρανές κανάλι. Είσοδος S/PDIF, 96kHz.

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 23.995,50Hz, 96kHz.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή υποπροϊόντων δειγματοληψίας. Sample rate 24-bit/96kHz.

Διαφωνία καναλιών.

O ενισχυτής απέδωσε 470mW ανά κανάλι σε φορτίο 32Ω (11Vpp) και 41mW σε φορτίο 600Ω (14Vpp). Οι στατικές μετρήσεις παραμόρφωσης κυμάνθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα αρκετά χαμηλά από τις μέσες τιμές, με φορτίο 32Ω και μεταβάλλονται έντονα προς το καλύτερο όταν το φορτίο γίνεται 600Ω (προσεγγίζοντας την μία τάξη μεγέθους), υποδηλώνοντας ότι ο ενισχυτής αισθάνεται πολύ καλύτερα με φορτία υψηλότερης αντίστασης. Ο θόρυβος μετρήθηκε, επίσης, σε πολύ χαμηλό επίπεδο (ακολουθώντας -προφανώς για τους ίδιους λόγους- την λογική του DAC), κοντά στα -107dBr(A), με την δυναμική περιοχή να ξεπερνά τα 120dB. Η διαφωνία των καναλιών ήταν υψηλότερη του μέσου όρου, κάτι που θα μπορούσε, πιθανόν, να αποδοθεί στις μικρές διαστάσεις του σασί, που επιβάλλει μικρές αποστάσεις μεταξύ των δύο καναλιών.
Η απόκριση συχνότητας είναι πρακτικώς επίπεδη, με προοδευτική αποκοπή ψηλά, η οποία είναι και συνάρτηση του φορτίου (με 32Ω στην έξοδο, ο Mojo “κόβει” λίγο πιο γρήγορα). Ανεξαρτήτως του φορτίου, η αποκοπή κατά 1dB βρίσκεται γύρω από τα 30kHz και τα -3dB βρίσκονται πάνω από τα 40kHz.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax. Φορτίο 32Ω (πράσινη/κόκκινη καμπύλη), 600Ω (πορτοκαλί/ματζέντα).

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/600Ω.

Φάσμα παραμόρφωσης ενδοδιαμόρφωσης (19kHz/20kHz, 1:1), στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω.

Το φάσμα της εξόδου με σήμα 1kHz περιλαμβάνει μια σειρά από αρμονικές με ισχυρότερες την δεύτερη και την τρίτη και όλες τις υπόλοιπες να βρίσκονται κάτω από τα -100dBr, όταν το φορτίο είναι 32Ω, εικόνα που γίνεται αισθητά καλύτερη με φορτίο 600Ω, οπότε το σύνολο των αρμονικών βρίσκεται κάτω από τα -100dBr και οι αρμονικές πάνω από την τρίτη, κάτω από τα -120dBr. Ανάλογη εικόνα έχει κανείς και από τα φάσματα ενδοδιαμόρφωσης, στοιχείο που συνάδει με την αίσθηση ότι ο Mojo έχει πολύ καλύτερη συμπεριφορά με φορτία μεγάλης αντίστασης.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα παραμόρφωσης ενδοδιαμόρφωσης (19kHz/20kHz, 1:1), στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/600Ω.

Φάσμα θορύβου χωρίς σήμα στην είσοδο. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω.

Thumbnail Thumbnail

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα και την στάθμη εισόδου. Αναφορά 0dBr: στάθμη για την μέγιστη ισχύ στα 32/600Ω. -1dBr/32Ω (κόκκινη καμπύλη), -9dBr/32Ω (πράσινη), -1dBr/600Ω (ιώδης), -9dBr/600Ω (πορτοκαλί).

THD+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 600Ω (πράσινη καμπύλη) και 32Ω (κόκκινη καμπύλη).

Ακουστική Αξιολόγηση

Ο Mojo δημιούργησε την εντύπωση ενός ενισχυτή ο οποίος είναι πολύ καλά ελεγχόμενος στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, λεπτομερής, με μια μόλις διακρινόμενη τάση έμφασης (σε σχέση με τον ενισχυτή αναφοράς). Είναι σαφές, πάντως, ότι δεν θα κουράσει ποτέ ενώ θα περάσει άνετα προς τα ακουστικά τις λεπτομέρειες και την συνολική αίσθηση της ηχογράφησης. Η περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων ακούστηκε με τον σωστό όγκο και με πολύ καλές δυνατότητες απόδοσης των λεπτομερειών. Ο συνδυασμός ελέγχου και λεπτομέρειας, προσφέρει ρυθμικά μέρη γρήγορα, γεμάτα και ξεκούραστα που δεν θα θαμπώσουν το συνολικό αποτέλεσμα και δεν θα ακουστούν ποτέ σκληρά, ακόμη και σε σχετικώς υψηλές στάθμες.
Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με καλή λεπτομέρεια, ελάχιστα πίσω σε σχέση με την αναφορά και δημιουργεί την εντύπωση ότι προκρίνει την ακρίβεια και την τονική ουδετερότητα έναντι ενός voicing που θα συγχωρούσε, ίσως, κάποια προβλήματα των ακουστικών. Αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, σημαίνει ότι αν και σχεδιασμένος με τα προσωπικά/φορητά players στο μυαλό, ο Mojo θα απαιτήσει ακουστικά ανάλογης ποιότητας για να είναι πλήρως εκμεταλλεύσιμος. Μουσικά κομμάτια με σημαντική παρουσία της ανθρώπινης φωνής ακούστηκαν φυσικά, με πολύ καλή περιγραφή των λεπτομερειών της άρθρωσης και των ηχοχρωμάτων και πολύ καλή περιγραφή του αέρα και του όγκου των φωνητικών.
Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων φάνηκε να έχει πολύ καλή έκταση και άνεση στην περιγραφή των λεπτομερειών. Ο ενισχυτής ακούστηκε γρήγορος, με μέτριο σώμα και αποσβέσεις (σε σχέση με τον ενισχυτή αναφοράς), αλλά -ταυτόχρονα- ευχάριστος και μαλακός και, ως εκ τούτου, κομμένος και ραμμένος για μακρόχρονες ακροάσεις. Αυτή η συμπεριφορά χαρακτηρίζει και την περιγραφή του αρμονικού πλούτου. Το τελικό αποτέλεσμα ακούγεται ευχάριστα φωτεινό, με αίσθηση πληρότητας και δεν θα κουράσει ποτέ.
Τα πολύ καλά χαρακτηριστικά σε θέματα θορύβου φαίνεται ότι προσφέρουν καλές δυνατότητες χειρισμού των μικροδυναμικών στον Mojo. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας πολύ καλής εικόνας, με άφθονες λεπτομέρειες σε θέματα περιγραφής της θέσης και της κίνησης των ηχητικών αντικειμένων. Με βάση αυτές τις δυνατότητες, ίσως η Chord θα έπρεπε να έχει συμπεριλάβει έναν αλγόριθμο cross-feed στον επεξεργαστή του ενισχυτή.

Τελικώς...

Ο Mojo φαίνεται να αποτελεί μια πολύ επιτυχημένη εκδοχή της γνωστής συνταγής της Chord, κατάλληλη για φορητή χρήση (και όχι μόνο). Με κόμπακτ αλλά βαρύ σασί, προσεγμένη αισθητική και την γνωστή ποιότητα στο DSP για την οποία η εταιρία έχει γίνει διάσημη, ο μικρός ενισχυτής έχει κορυφαία χαρακτηριστικά και όλες τις απαραίτητες δυνατότητες για έναν προχωρημένο audiophile που είναι, ταυτόχρονα και... road-warrior. Η πολύ καλή ποιότητά του ήχου του, του επιτρέπει να κινηθεί με άνεση και στον χώρο των οικιακών συστημάτων και γίνεται ακόμη υψηλότερη, όταν συνεργαστεί με ακουστικά υψηλής αντίστασης.

Τιμή - Πληροφορίες
Chord Electronics Mojo: €455,-
Πληροφορίες: Audio Design, τηλ.: 210-645.9608, web: http://audiodesign.com.gr/, http://www.chordelectronics.co.uk/

Thumbnail Listening Session:
Chord Electronics Mojo (24-bit/192kHz, USB In. @ 32Ω)

Thumbnail Thumbnail

Δυνατότητες/Συνδεσιμότητα

Μετρήσεις DAC

Thumbnail Thumbnail

Μετρήσεις Ενισχυτή

Βαθμολογία DCR Vs Reference

Thumbnail