Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/10/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΒΑΣΗΣ/ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Fyne Audio F500

Fyne Audio F500

Το F500 αντικατέστησε τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκε από τον Parasound HCA3500. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν αυτό που χρησιμοποιείται συστηματικά στις δοκιμές (Teac Esoteric P70/D70, Melos Plus Series Line, streaming αρχείων μέσω υπολογιστή και του dCS Puccini U-Clock σε ρόλο USB/SPDIF converter).
H τοποθέτηση του ηχείου δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα λόγω του μικρού του μεγέθους και η τελική θέση του στον χώρο ήταν περίπου μισό μέτρο από το πίσω όριο και λίγο πάνω από ένα μέτρο από τα πλευρικά όρια του χώρου. Η απόσταση ακρόασης ήταν 2.5 μέτρα περίπου.

Είναι γενικά καλή ιδέα να μην έχεις κάποια προκατάληψη γύρω από τι θα ακούσεις την πρώτη φορά, αλλά η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωση του F500 ήταν πραγματικά δύσκολο να μην περιμένουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την στερεοφωνική εικόνα. Η πρώτη εντύπωση δεν μας απογοήτευσε καθόλου. Το μικρό Fyne, αποδείχθηκε το καλύτερο ηχείο μικρού όγκου που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά την εικόνα, με εξαίρεση ίσως το κορυφαίο αλλά πολύ ακριβότερο Elac 330 Crystal Edition. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρει κανείς ότι το F500 αντικατέστησε επάξια το ηχείο αναφοράς στον τομέα αυτό, υπηρετώντας άψογα τις πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής που έχει το σύστημα αναφοράς και όντας ελάχιστα πιο αδρό από αυτό, μια πραγματική επιτυχία αν σκεφτεί κανείς την κατηγορία τιμής του ηχείου. Ιδιαίτερα θετική υπήρξε, επίσης, η εντύπωση που σχηματίσαμε σε ότι αφορά τις δυνατότητες του σε θέματα απόδοσης δυναμικών και στάθμης. Το F500 μπορεί να καλύψει άνετα έναν μικρό/μεσαίο χώρο, χωρίς προβλήματα συμπίεσης και, έχοντας πολύ καλές δυνατότητες σε θέματα μακροδυναμικών, να αντιμετωπίσει κάθε μουσικό πρόγραμμα όσο απαιτητικό και αν είναι. Η συμπεριφορά αυτή έχει διπλή αξία. Πρώτον, κατατάσσει πέραν πάσης αμφιβολίας το F500 στην κατηγορία των πραγματικών ηχείων υψηλής πιστότητας μικρού όγκου και δεύτερον, λύνει τα χέρια του χρήστη που θα ήθελε να ψάξει το θέμα της ψηφιακής ισοστάθμισης καθώς η μονάδα της Fyne φαίνεται ιδιαίτερα ανθεκτική στην... πίεση και με μεγάλες διαδρομές, επομένως ικανή για σημαντικές διορθώσεις.

Fyne Audio F500 Fyne Audio F500

Στις λεπτομέρειες τώρα, το ηχείο διακρίνεται από έναν μάλλον αυστηρό χαρακτήρα στην απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων (κάτι που είναι, φυσικά, αναμενόμενο) αλλά η Fyne έχει δουλέψει τον αναγκαίο συμβιβασμό με τρόπο παραδειγματικό: Ως αντιστάθμισμα για την απώλεια στον όγκο και την συνολική παρουσία του κατώτατου άκρου του φάσματος, ο ακροατής αποκομίζει μια πολύ καθαρή, γρήγορη και με σοβαρές δυνατότητες περιγραφής περιοχή μεσοχαμηλών και ανώτερων χαμηλών και το ηχείο σε κερδίζει αμέσως με τον πολύ ευχάριστο, ρυθμικό χαρακτήρα του και την αίσθηση ροής που προσφέρει. Στην πράξη, αυτό που στερείσαι δεν είναι συνήθως σημαντικό και, αν και ο καθένας μπορεί να έχει μια μικρή συλλογή από κομμάτια που θα... αδικηθούν από το F500, ακόμη και σε ρυθμό δοκιμής, το χαμηλό του ηχείου ικανοποιεί πλήρως με την παρουσία και τις αναλογίες του. Η ψηφιακή διόρθωση πρόσθεσε σημαντικά στην παρουσία του στον χώρο (χωρίς το ηχείο να δείχνει δυσκολίες) ενώ οι πραγματικά ανικανοποίητοι θα μπορούσαν να στραφούν σε ένα από τα υπογούφερ της εταιρίας.
Η μεσαία περιοχή είναι ένα από τα δυνατά σημεία του ηχείου, το οποίο έχει μια ιδιαίτερα ισορροπημένη αίσθηση εγγύτητας, χωρίς να καταπιέζει τον ακροατή, θυμίζοντας αρκετά το ηχείο αναφοράς σε ότι αφορά την γενική θέση του sound stage. Το συνολικό άκουσμα είναι ευχάριστο, μαλακό και προσεγμένα φωτεινό, χωρίς υπερβολές. Το F500 δημιουργεί μια αίσθηση διαφάνειας και φαίνεται να διαθέτει πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής ακόμη και πολύ σύνθετων έργων χωρίς να δείχνει (ή να δημιουργεί...) κόπωση. Οι φωνές αποδόθηκαν με συνέπεια, φυσική παρουσία και πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής του αέρα και της κίνησης.
Όπως ήδη αναφέρθηκε στην περιγραφή των αρχικών εντυπώσεων, το F500 είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ηχείο σε ό,τι αφορά την στερεοφωνική εικόνα που είναι σε θέση να δημιουργήσει. Εξαφανίζεται πλήρως και το sound stage του είναι ιδιαίτερα πειθαρχημένο με σαφή όρια στο πλάτος και πολύ καλή αίσθηση του βάθους, έχοντας έναν χαρακτήρα που το κάνει κατάλληλο για μόνιτορ κάτι που ενδεχομένωςδεν είναι τυχαίο, ίσως: O Mills έχει δουλέψει τις μεγάλες σειρές της Tannoy (και το Prestige Gold Reference) και η συγκεκριμένη εταιρία είχε παράδοση στον συγκεκριμένο τομέα. Ο ακροατής έχει μια πολύ σαφή εικόνα για τα τεκταινόμενα επί σκηνής και μια ηχογράφηση με πολλές λεπτομέρειες θα δημιουργήσει εξαιρετική αίσθηση στον χώρο. Ψηλά, το ηχείο φαίνεται να έχει πολύ καλή έκταση και αέρα, αίσθηση που κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να αποδοθεί στο ότι η απόκρισή του αγγίζει με άνεση τα 30kHz (κάτι που μετράμε σπανίως, ακόμη και σε πολύ ακριβότερα προϊόντα). Το τελικό αποτέλεσμα δημιουργεί την αίσθηση της ταχύτητας και της καλής περιγραφής του σώματος, με καλές δυνατότητες περιγραφής του αρμονικού πλούτου χωρίς το παραμικρό ίχνος τραχύτητας. Οι πολύ καλές επιδόσεις σε θέματα εικόνας και υψηλών συχνοτήτων, κάνουν το F500 ένα καλό εργαλείο για ακρόαση υλικού υψηλής ανάλυσης. Στην πράξη, φάνηκε ικανό να μεταφέρει στον χώρο ακρόασης τον αέρα και τον ισορροπημένο χαρακτήρα που διακρίνει τις πραγματικές oversampled παραγωγές ενώ οι -ενίοτε επιτηδευμένες- audiophile ηχογραφήσεις και οι λεπτομέρειές τους μπορούν να αναδειχθούν πραγματικά.

Τελικώς...

... είναι ξεκάθαρο ότι το F500 είναι ένα προσεκτικά δουλεμένο ηχείο, μια σαφής ως προς τις προθέσεις και απολύτως επιτυχημένη προσπάθεια της Fyne Audio να εφαρμόσει τις ιδέες της σε μια κόμπακτ διαστάσεων καμπίνα. Το αποτέλεσμα είναι ένα μικρό κόσμημα με πολύ σοβαρές δυνατότητες σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας και δυναμικών. Είναι εξαιρετικά κατάλληλο για έναν μικρό χώρο, όταν υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις και, ως εκ τούτου, συνιστάται ανεπιφύλακτα.