Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 15/12/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

USB DAC

Nexus Acoustics Xaitas RD-500

Nexus Acoustics Xaitas RD-500

Ο RD-500 αντικατέστησε τον μετατροπέα αναφοράς (Teac Esoteric D70) και οδηγήθηκε τόσο από την θύρα USB όσο και μέσω CD player από την ομοαξονική είσοδο. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό (Teac Esoteric P70, Melos Plus Series Line, Parasound HCA-3500 και ATC SCM-50PSL).
Η εγκατάσταση του μετατροπέα δεν επιφύλαξε κάποιο απρόοπτο πρόβλημα. Θα πρέπει να έχει κανείς αρκετό χώρο, βεβαίως, επειδή πρόκειται για μια ογκώδη και με σημαντικό βάρος συσκευή, η οποία απαιτεί σχετικώς καλή κυκλοφορία αέρα, αλλά πέραν αυτών, που είναι προφανή, δεν ζητά κάτι άλλο. Η σύνδεση με τον υπολογιστή μέσω USB έγινε χωρίς προβλήματα και το μόνο που απαιτείται είναι μια μικρή προθέρμανση των λυχνιών, για να ξεκινήσεις.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς, με τον μετατροπέα της Nexus στο σύστημα, είναι ότι έχει να κάνει με κάτι που δεν το συναντάς συχνά. Το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα αποτελεί έναν εξαιρετικό συνδυασμό ψηφιακών αξιών (δηλαδή της ακρίβειας, της λεπτομέρειας, της πολύ καλής έκτασης και της μεγάλης σαφήνειας στην εικόνα) με ιδιότητες που έχουμε συνηθίσει να ταυτίζουμε με τον καλό αναλογικό ήχο, δηλαδή την πολύ καλή αίσθηση των δυναμικών και την φυσική παρουσία. Στην πραγματικότητα, βεβαίως, τέτοιοι διαχωρισμοί δεν υφίστανται. Αυτό που περιγράφεται με αυτές τις φράσεις είναι μια πραγματικά καλή ψηφιακή συσκευή και αυτό ακριβώς είναι ο RD-500, οποίος αποδείχθηκε μια εξαιρετικά επιτυχής άσκηση ισορροπίας σε ό,τι αφορά τον ηχητικό χαρακτήρα.

Nexus Acoustics Xaitas RD-500 Nexus Acoustics Xaitas RD-500

Πολύ χαμηλά, ο RD-500 διατήρησε την εξαιρετική έκταση του μετατροπέα αναφοράς και φάνηκε να έχει, αντιστοίχως, πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής και μεταφοράς των λεπτομερειών και του όγκου του προγράμματος, δημιουργώντας επιβλητικές εικόνες. Ελάχιστα εμφατικός, χωρίς να ενοχλεί, γέμισε τον χώρο άνετα, χωρίς το παραμικρό ίχνος συμπίεσης. Με το αυτί κρίνοντας, το σύστημα διατήρησε στο ακέραιο τις δυνατότητες περιγραφής της δυναμικής αντίθεσης (που με τα SCM-50 και τον HCA-3500 δεν είναι καθόλου αμελητέες) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακούστηκε απελευθερωμένο, σχεδόν ανεξάντλητο.
Η συμπεριφορά αυτή έχει, εννοείται, επίπτωση σε όλη την περιοχή χαμηλά, η οποία φάνηκε να έχει πολύ σωστή κλίμακα, χωρίς τάσεις υπερβολής, καλό έλεγχο και ισορροπημένη παρουσία (η ελάχιστη έμφαση, δεν επηρεάζει τόσο, είναι απλώς μια αίσθηση -σε σχέση με την αναφορά- που υπογραμμίζει την περιοχή). Τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν με εξαιρετική ροή, γεμάτα και γρήγορα, με πολύ καλή παρουσία. Θα σε παρασύρουν πολύ εύκολα στον ρυθμό, συχνά σε σημείο να ξεχάσεις το αντικείμενο της ακρόασης. Μιλάω εκ πείρας.
Η μεσαία περιοχή είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία του μετατροπέα. Με σωστή αίσθηση εγγύτητας, ζωντανός, ισορροπημένα φωτεινός, χωρίς να γίνεται ευφωνικός και ψεύτικος, ο ήχος του RD-500, με το κατάλληλο πρόγραμμα, μπορεί να μαγέψει με τις λεπτομέρειες σε όργανα της περιοχής και τις ανθρώπινες φωνές, όντας παράλληλα ξεκούραστος, ευχάριστος με μια αίσθηση “φυσικού”, που βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα. Ίσως εδώ να βρίσκεται και η διαφορά του RD-500 σε σχέση με άλλους μεγάλους DAC της κατηγορίας. Δεν είναι -μάλλον- τόσο χειρουργικός, αλλά σε προσελκύει περισσότερο “μέσα” στο πρόγραμμα αντί να διατηρεί κάποια απόσταση από αυτό, με τον ακροατή σε ρόλο παρατηρητή/κριτή.
Αν, πάντως, είστε λάτρης της ακρίβειας, τότε θα ικανοποιηθείτε απόλυτα από τις δυνατότητες περιγραφής του soundstage που χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη συσκευή. Η εικόνα που απολαμβάνει ο ακροατής είναι μεγάλη σε πλάτος, καλά καθορισμένη, με εξαιρετικές δυνατότητες εστιασμού των πηγών, καλή περιγραφή της κίνησης και καλή αίσθηση του βάθους. Το σύστημα με τον RD-500 στην θέση του DAC διατήρησε τον πολύ χαμηλό του θόρυβο, απέδωσε άψογα τα μικροδυναμικά και δημιούργησε με χαρακτηριστική άνεση ζωντανές εικόνες μέσα στον χώρο. Ηχογραφήσεις με λίγα όργανα αποδόθηκαν με εξαιρετικό αέρα και φυσικότητα, ενώ οι μεγάλες ορχήστρες είχαν εξαιρετική κίνηση με πολύ καλές περιγραφές του χώρου και των οργανικών ομάδων.
Ψηλά, ο μετατροπέας φάνηκε να έχει καλή έκταση και ακούστηκε μαλακός και ξεκούραστος χωρίς το παραμικρό ίχνος τραχύτητας. Λίγο πιο αργός στα μέτωπα, αλλά με εξαιρετικό σώμα και ελαφρώς ταχύτερη απόσβεση σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από τον μετατροπέα αναφοράς, έδωσε στο σύστημα έναν εντόνως παρόντα, ζωηρό, ευχάριστο χαρακτήρα με καλή απόδοση του αρμονικού πλούτου. Το τελικό αποτέλεσμα δεν είχε κανένα ίχνος από τα γνωστά προβλήματα ορισμένων ψηφιακών συστημάτων (πιθανώς, βοηθά και η επιλογή του αργού φίλτρου, εδώ) και ήταν πολύ φιλικό στο αυτί, πιθανότατα πολύ κοντά σε αυτό που καταχρηστικά ονομάζουμε “αναλογικός ήχος”, περιγράφοντας στην ουσία, τον σωστό, ισορροπημένο ήχο που πρέπει να περιμένει κανείς σε αυτά τα επίπεδα τιμής.

Τελικώς...

... ο RD-500 απέχει αρκετά από το να είναι, απλώς, μια ακόμη από τις συνήθεις υπερβολές του χώρου της υπέρ-υψηλής πιστότητας. Εν προκειμένω, η επιλογή της Nexus Acoustics να δώσει βάρος σε ένα εξωτικό αναλογικό στάδιο, ακολουθώντας την πεπατημένη στο ψηφιακό μέρος της συσκευής, είχε απτά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά το ηχητικό αποτέλεσμα, ένα αποτέλεσμα που δικαιώνει εμφατικά την συγκεκριμένη προσέγγιση. Έχουμε να κάνουμε με μια συσκευή η οποία δίνει προτεραιότητα στην ικανοποίηση του ακροατή, κάτι που επιτυγχάνει με εντυπωσιακό τρόπο. Αν ψάχνετε κάτι πραγματικά ξεχωριστό, σας την προτείνουμε ως μια εξαιρετική επιλογή!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Nexus Acoustics Xaitas RD-500, USB Port, 16-bit/44.1kHz.
  2. Nexus Acoustics Xaitas RD-500, USB Port, 24-bit/96kHz.
  3. Αναφορά: Teac Esoteric D70 | dCS Puccini U-Clock.