Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/06/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Μετατροπέας D/A - Ενισχυτής Ακουστικών - Εξωτερικό τροφοδοτικό

Audiobyte Hydra Vox/Zap

Audiobyte Hydra Vox/Zap

Το ζευγάρι της Audiobyte χρησιμοποιεί σασί με μικρό πλάτος, το κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι οι εμφανείς επιφάνειες ψύξης στις πλευρές (θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει κάποιος και ως “ρηχές” ψήκτρες) μια επιλογή η οποία, οπωσδήποτε, δίνει χαρακτήρα. Η πρόσοψη και των δύο συσκευών περιλαμβάνει μια μικρή, έγχρωμη οθόνη αφής, μέσω της οποίας γίνονται όλες οι επιλογές και όπου προβάλλονται οι σχετικές πληροφορίες. Στην περίπτωση του Vox, η πρόσοψη περιλαμβάνει, ακόμη, και μια έξοδο ακουστικών με το κλασικό τζακ (6,35mm, TRS).

Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει ο Vox αποκλίνουν προς την πλευρά της λιτότητας, με τον χρήστη να έχει στη διάθεσή του μια ομοαξονική είσοδο, θύρα USB-Type B και είσοδο I2S υλοποιημένη με βύσμα HDMI της οποίας η συμβατότητα ρυθμίζεται μέσω του μενού, ώστε να είναι δυνατή και η σύνδεση πηγών άλλων κατασκευαστών, ενώ έχει προβλεφθεί και πλήρης γαλβανική απομόνωση. Περιέργως, δεν υπάρχει οπτική είσοδος.

Audiobyte Hydra Vox/Zap

Το σασί των Vox/Zap έχει μικρό πλάτος και αποπνέει έναν αέρα εκλεπτυσμένης λιτότητας. με τις προσεγμένες επιφάνειες ψύξης στις πλευρές και τον ανάγλυφο λογότυπο στο επάνω μέρος. Το κύριο χαρακτηριστικό, που τραβά αμέσως την προσοχή, είναι φυσικά οι οθόνες αφής.

Ο μετατροπέας μπορεί να διαχειριστεί σήματα 24/192 και DOP/DSD64 μέσω της ομοαξονικής εισόδου και “όλα τα sample rates”, όπως αναφέρει η Audiobyte, μέσω της θύρας USB και της εισόδου I2S, κάτι που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως συμβατότητα 32/786 για stream PCM και DSD512 για σήματα DSD. Επιπροσθέτως, ο μετατροπέας μπορεί να παρακάμψει το σύνολο της ψηφιακής επεξεργασίας και να δρομολογήσει σήματα DSD256/512 απευθείας στον DAC, αν και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει, πλέον, δυνατότητα ρύθμισης της στάθμης. Η αναλογική έξοδος είναι διαθέσιμη σε single ended και balanced μορφή. Τα βύσματα που χρησιμοποιούνται για τις αναλογικές εξόδους και την ομοαξονική ψηφιακή είσοδο είναι πολύ καλής ποιότητας.
Η πίσω πλευρά του Vox συμπληρώνεται με δύο βύσματα πολλών επαφών, μέσω των οποίων συνδέεται στο εξωτερικό τροφοδοτικό Zap. Η τροφοδοσία είναι ξεχωριστή για το αναλογικό και το ψηφιακό μέρος και, συνολικά, περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές γραμμές, μια συμμετρική για τα αναλογικά στάδια, μια γραμμή για το ψηφιακό μέρος (επεξεργασία, μετατροπή d/a και έλεγχος) και μία, ακόμη, για το κύκλωμα του clock.

Ο έλεγχος του Vox και οι ρυθμίσεις του, στις οποίες περιλαμβάνεται και επιλογή φίλτρων (Linear, Minimum Phase και Hybrid), γίνονται μέσω ενός απλού μενού, το οποίο προβάλλεται στην έγχρωμη οθόνη της συσκευής. Η δομή του μενού είναι καλή αλλά η οθόνη αφής είναι λίγο μικρή και χρειάζεται λεπτότητα στους χειρισμούς (την συνηθίζεις, πάντως, γρήγορα).
Το εξωτερικό τροφοδοτικό Zap προσφέρει αρκετές δυνατότητες ρύθμισης (αν και όταν συνεργάζεται με το Vox, αυτές μειώνονται καθώς ο μετατροπέας “παίρνει τον έλεγχο”) και παρέχει αρκετές πληροφορίες για τις συνθήκες λειτουργίας του στον χρήστη, απεικονίζοντας το ρεύμα μέσω των υπέρ-πυκνωτών και τις τάσεις και τα ρεύματα τροφοδοσίας του αναλογικού σταδίου μέσω της έγχρωμης οθόνης που διαθέτει. Ο χρήστης, μέσω μιας σειράς επιλογών μπορεί να επιλέξει την τάση τροφοδοσίας του αναλογικού σταδίου.

Audiobyte Hydra Vox/Zap

Ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει όλους τους απαραίτητους χειρισμούς μέσω της οθόνης, με το μενού να είναι λογικά οργανωμένο. Εδώ, φαίνεται η λίστα επιλογής των φίλτρων για την αναπαραγωγή PCM.

Audiobyte Hydra Vox/Zap

Στην αντίστοιχη οθόνη του τροφοδοτικού ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί συνεχώς τις τάσεις και τα ρεύματα τροφοδοσίας.

Ο Vox ανήκει στην κατηγορία των DAC όπου οι έτοιμες λύσεις, με την μορφή ολοκληρωμένου κυκλώματος μετατροπής d/a δεν είναι αποδεκτές. Η Audiobyte έχει ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο της ψηφιακής... αρετής, βασίζοντας το σύνολο της επεξεργασίας σε ένα FPGA της Xilinx (από την σειρά Spartan-7) και με τον όρο “σύνολο” εννοούμε, πρακτικώς τα πάντα, με εξαίρεση κάποια σημεία του ψηφιακού interface. Οι ψηφιακή επεξεργασία επάνω στην οποία βασίζεται ο μετατροπέας δεν είναι τίποτε τετριμμένο, αλλά φέρει την υπογραφή και εκφράζει την άποψη της εταιρίας γύρω από το θέμα. Εν προκειμένω, χρησιμοποιούνται 80 πυρήνες DSP για την μετατροπή όλων των σημάτων σε ακολουθίες 1-bit, ισοδύναμες με bitrate που κυμαίνεται από τα 11,2MS/s μέχρι τα 22,6ΜS/s, “ανάλογα με το firmware” όπως αναφέρει η εταιρία. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιείται επεξεργασία στα 200MHz με υπολογισμούς 68-bit και το ίδιο το σήμα παραμένει σε ανάλυση 35-bit έτσι ώστε να υπάρχει περαιτέρω περιθώριο υπολογισμών. Για παράδειγμα, το ψηφιακό ρυθμιστικό στάθμης λειτουργεί με ανάλυση 32-bit. O χρονισμός βασίζεται σε ψηφιακό PLL και περιλαμβάνει καταστολή του jitter, χωρίς, μάλιστα, να απαιτείται κάποιο ASRC στην διαδρομή του σήματος (η λύση του ASRC που μπορεί, πλέον, να θεωρηθεί ως “κλασική”).

Ανάμεσα στις ιδέες που έχει ενσωματώσει η Audιοbyte στο DSP της συσκευής, είναι και η αντιστάθμιση της απόκρισης φάσης του αναλογικού φίλτρου, στο ψηφιακό πεδίο. Αυτό μεταφράζεται στο ότι το ψηφιακό φίλτρο της συσκευής έχει τέτοια απόκριση φάσης ώστε το τελικό αποτέλεσμα, στην αναλογική έξοδο, να προσεγγίζει το ιδανικό. Αν και η εταιρία δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες, γνωρίζουμε ότι η τελική μετατροπή του σήματος σε αναλογικό γίνεται από έναν DAC βελτιστοποιημένο για συστήματα υψηλής ταχύτητας (current segmented). Το αναλογικό στάδιο που ακολουθεί τον μετατροπέα d/a και λειτουργεί ως απομονωτής είναι σχεδιασμένο γύρω από διακριτούς διπολικούς ημιαγωγούς. Εδώ, χρησιμοποιούνται ταιριασμένα τρανζίστορ (σε μορφή ολοκληρωμένου, 10035NK/10035PK). Από το σημείο αυτό, το αναλογικό σήμα οδηγείται στο στάδιο εξόδου της συσκευής καθώς και στον ενισχυτή ακουστικών ο οποίος αποδίδει μέχρι 3W/16Ω. Και τα δύο αυτά κυκλώματα είναι υλοποιημένα με διακριτούς ημιαγωγούς. Όλα τα στάδια της συσκευής που χειρίζονται υψηλά ρεύματα (τοπική σταθεροποίηση και στάδιο ισχύος του ενισχυτή ακουστικών) φαίνεται να είναι υλοποιημένα με ζεύγη τρανζίστορ 2SC5171/2SA1930. Οι ψηφιακές είσοδοι είναι γαλβανικώς απομονωμένες από το κύκλωμα μέσω απομονωτών υψηλής ταχύτητας.

Audiobyte Hydra Vox/Zap

Από πλευράς συνδεσιμότητας, ο Vox θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μάλλον συντηρητικός, με μοναδική ιδιαιτερότητα τον δίαυλο I2S ο οποίος υλοποιείται με θύρα HDMI και είναι ρυθμιζόμενος ως προς το πρότυπο σύνδεσης.

Audiobyte Hydra Vox/Zap

Το εσωτερικό του Vox, όπου διακρίνονται τα κυκλώματα ψηφιακής επεξεργασίας (επάνω αριστερά), το buffer του μετατροπέα (μέσον) και το στάδιο εξόδου και ενισχυτή ακουστικών (δεξιά).

Η τροφοδοσία του Vox έχει ανατεθεί στο εξωτερικό τροφοδοτικό της σειράς Hydra, το οποίο και τον συνοδεύει υποχρεωτικά (και περιλαμβάνεται στην τιμή). Το Zap, όπως ονομάζεται, δεν είναι κανένα απλό πακάκι, ή -έστω- ένα “βαρύ” γραμμικό τροφοδοτικό, αλλά μια διάταξη που είναι σχεδιασμένη με το μυαλό στις συγκεκριμένες ανάγκες ενός DAC. Εξηγούμαι: Εκτός από το ρυθμιζόμενο συμμετρικό τροφοδοτικό για το αναλογικό στάδιο και τον ενισχυτή ακουστικών, υπάρχει ένα τροφοδοτικό για το ψηφιακό μέρος, βασισμένο σε δύο υπέρ-πυκνωτές των 310F (για να είμαστε σαφείς, μιλάμε για συνολική χωρητικότητα 620.000.000μF) και ένα ξεχωριστό τροφοδοτικό για την τάση που απαιτεί το κύκλωμα του clock. Όλα τα τροφοδοτικά διαθέτουν σταθεροποίηση υλοποιημένη με διακριτούς ημιαγωγούς (και εδώ χρησιμοποιούνται τα 2SC5171/2SA1930) και το τροφοδοτικό για τα αναλογικά στάδια χρησιμοποιεί ένα “συμβατικό” φίλτρο με συνολική χωρητικότητα 60.000μF. το τροφοδοτικό βασίζεται σε δύο δακτυλιοειδείς μετασχηματιστές, έναν για τις γραμμές τροφοδοσίας των αναλογικών κυκλωμάτων και ένα για τις ψηφιακές.

Στο σύνολό τους, όλες οι δυνατότητες και των δύο συσκευών ελέγχονται από μακρυά, μέσω μιας ειδικής εφαρμογής που δίνει η εταιρία (συμβατή με Android και iOS), η οποία, φυσικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως τηλεχειριστήριο, για την επιλογή της εισόδου και την ρύθμιση της στάθμης.

Audiobyte Hydra Vox/Zap

Το Zap βασίζεται σε δύο δακτυλιοειδείς μετασχηματιστές, ένα ζευγάρι υπέρ-πυκνωτών (κάτω δεξιά) και έξι συμβατικούς ηλεκτρολυτικούς των 10.000μF. Οι σταθεροποιήσεις γίνονται με κυκλώματα που βασίζονται σε διακριτούς ημιαγωγούς.

Audiobyte Hydra Vox/Zap

Το ψηφιακό μέρος του Vox ξεκινά από δύο απομονωτές (μέσον επάνω) και βασίζεται σε ένα FPGA Spartan-7 της Xilinx (μέσον).

Audiobyte Hydra Vox/Zap

Η έξοδος του DAC οδηγείται σε ένα πρώτο αναλογικό στάδιο που παίζει τον ρόλο του απομονωτή/φίλτρου και φιλοξενείται σε αυτές τις τέσσερις πλακέτες. Είναι υλοποιημένο με ταιριασμένους διπολικούς ημιαγωγούς σε μορφή τσιπ (διακρίνονται στο επάνω μέρος κάθε πλακέτας)

Audiobyte Hydra Vox/Zap

Το στάδιο εξόδου και ο ενισχυτής ακουστικών υλοποιούνται με διακριτά εξαρτήματα. Όπου απαιτείται έλεγχος υψηλών ρευμάτων, χρησιμοποιούνται ζεύγη 2SC5171/2SA1930, τα οποία είναι τοποθετημένα στις πλευρικές ψύκτρες.