Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 24/10/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Streamer/DAC

WiiM Pro

WiiM Pro

Η εργαστηριακή αξιολόγηση περιέλαβε -κατά κύριο λόγο- μετρήσεις της συσκευής σε ρυθμό DAC (δηλαδή από την οπτική ψηφιακή είσοδο, μέσω των αναλογικών εξόδων), αλλά, επίσης, μετρήσεις σε ρυθμό streamer (μέσω Ethernet και αναλογικών εξόδων) και σε ρυθμό network bridge (μέσω Ethernet και ψηφιακής εξόδου).
Σε ό,τι αφορά το συμβατικό ψηφιακό interface (αυτό που ακολουθεί την οπτική είσοδο), η συσκευή κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, εμφανίζοντας σημαντική καταστολή του εισερχόμενου jitter. Η σχετική καμπύλη βρίσκεται στην περιοχή των -50dB, τιμή εξαιρετική και παρά το γεγονός ότι για συχνότητες jitter κάτω από τα 3kHz περίπου, η αποτελεσματικότητα μειώνεται, η δυνατότητα καταστολής δεν πέφτει ποτέ κάτω από τα -30dB.
Το jitter που εισάγει η ίδια η συσκευή υπολογίστηκε στην περιοχή των 100ps για την περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων και μειώνεται σταδιακά σε συνάρτηση με την συχνότητα (33ps κοντά στα 10kHz), επίδοση που δεν ενθουσιάζει αλλά δεν προκαλεί ανησυχίες, αφού βρίσκεται έξω από τα τυπικά επίπεδα ακουστότητας.
Η γραμμικότητα στάθμης του Pro κινήθηκε σε κορυφαία επίπεδα. Η καμπύλη διατηρεί την ιδανική μορφή σχεδόν μέχρι τα -120dBFS, επίδοση εξαιρετική για την κατηγορία τιμής (και όχι μόνο) δείγμα μιας προσεκτικής σχεδίασης και υλοποίησης.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή jitter σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 10kHz, jitter 80nS p-p.

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz.

Η μεταβολή της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητας δείχνει, επίσης, μια πολύ καλή υλοποίηση. Με τιμές κάτω από τα -90dB (THD+Ν) και στην περιοχή των -100dB (THD), η παραμόρφωση είναι σταθερά χαμηλή μέχρι το 1kHz, με αυξητικές τάσεις από το σημείο αυτό και μετά. Κοντά στο όριο της μέτρησης, οι μέγιστες τιμές δεν ξεπερνούν τα -85dB.
Πολύ καλή εικόνα δίνουν και οι μετρήσεις της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την στάθμη. Η καμπύλη της αρμονικής παραμόρφωσης βρίσκεται αισθητά κάτω από τα -60dB για σήματα στάθμης -60dBFS, ενώ το σύνολο αρμονικής παραμόρφωσης και θορύβου δεν ξεπερνά τα -40dB (στάθμη -60dBFS), αμφότερες επιδόσεις πέραν πάσης κριτικής. Επιπροσθέτως, το αναλογικό στάδιο δεν εμφανίζει συμπτώματα υπερφόρτωσης σε στάθμες κοντά στα όρια του μετατροπέα (0dBFS).

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με την συχνότητα. Sample rate 96kHz. Στάθμη: -1dBFS. THD+N (μοβ καμπύλη), THD (ροζ).

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 96kHz. THD+N (ροζ καμπύλη), THD (μοβ).

Τα φίλτρα του μετατροπέα κινήθηκαν σε τυπικώς καλά επίπεδα. Η συμπεριφορά τους είναι η συνήθης (σταδιακά μικρότερες κλίσεις, όσο το sample rate αυξάνεται), αλλά η ζώνη αποκοπής είναι αρκετά... “ανήσυχη”.
Η συμπεριφορά της συσκευής στο πεδίο του χρόνου, είναι, επίσης, συμβατική με αρκετό pre- και post-ringing.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση βαθυπερατού φίλτρου. 44.1kHz (πορτοκαλί), 96kHz (ιώδης καμπύλη), 176,4kHz (μπλε).

Απόκριση στο πεδίο του χρόνου.

Τα φίλτρα, πάντως κάνουν την δουλειά τους, όπως προβλέπεται. Η καταστολή των υποπροϊόντων δειγματοληψίας είναι καλή, με τις σχετικές καμπύλες να κινούνται γύρω και κάτω από τα -90dBFS, χωρίς τάσεις μεταβολής σε συνάρτηση με την συχνότητα, επίδοση η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως καλή.
Το Pro αποδείχθηκε, γενικώς, μια πολύ ήσυχη συσκευή. Την πρώτη γεύση δίνει το φάσμα του θορύβου σε αδρανές κανάλι, από το οποίο απουσιάζει ο θόρυβος της τροφοδοσίας (50/100Hz). Η μέγιστη στάθμη που μετρήσαμε ήταν στα -110dBFS, επίδοση πολύ καλή.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή υποπροϊόντων δειγματοληψίας.

Θόρυβος σε αδρανές κανάλι.

Το φάσμα θορύβου και παρεμβολών επιβεβαιώνει την εντύπωσή μας, καθώς περιλαμβάνει ελάχιστα ίχνη υψίσυχνων θορύβων και βρίσκεται, συνολικά, κάτω από τα -120dBFS.
Ακόμη καλύτερη επίδοση πήραμε με την συσκευή σε streaming mode (data μέσω Ethernet, μέτρηση μέσω της αναλογικής εξόδου). Εδώ, η συνολική στάθμη βρίσκεται γύρω και κάτω από τα -130dBr (με στάθμη αναφοράς τα 0dBFS, ώστε να είναι συγκρίσιμη με την προηγούμενη μέτρηση).

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου και παρεμβολών.

Φάσμα θορύβου, αναπαραγωγή σήματος digital black μέσω Ethernet.

Η διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο χαμηλής συχνότητας επιβεβαιώνει την πολύ καλή συμπεριφορά του τροφοδοτικού (λείπουν οι συνιστώσες των 50/100Hz και η στατική μέτρηση έδειξε συμμετοχή στον συνολικό θόρυβο κοντά στα 11μVrms) και το σχετικό διάγραμμα περιλαμβάνει, μόνο, ίχνη από πιθανό jitter.
Η διαφωνία των καναλιών κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα με τις σχετικές καμπύλες να μην ξεπερνούν τα -100dB, δείγμα ενός καλοσχεδιασμένου κυκλώματος και ανάλογης ποιότητας κατασκευής.

Thumbnail Thumbnail

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 23.995,50Hz, 96kHz.

Διαφωνία καναλιών.

Σε ρυθμό streamer (playback μέσω Ethernet, αναλογική έξοδος), το Pro δεν απογοητεύει καθόλου, το αντίθετο μάλιστα. Η αναπαραγωγή σήματος πολύ χαμηλής στάθμης περιλαμβάνει την αναμενόμενη παραμόρφωση (με την μορφή υψίσυχνου θορύβου) αλλά καθόλου ripple (το περιμένεις αυτό, βεβαίως, δεδομένου της απουσίας θορύβων από το τροφοδοτικό). Το σήμα διατηρεί την μορφή του σε σημαντικό ποσοστό.
Αναλόγως καλή ήταν και η αναπαραγωγή του σήματος μονοτονικότητας. Εδώ είναι απολύτως σαφή τα διακριτά βήματα της κυματομορφής, ο θόρυβος είναι υπαρκτός αλλά χαμηλής στάθμης και η διάβαση από το “μηδέν” (το σημείο χωρίς σήμα, δηλαδή) πολύ καθαρή. Οι κορυφώσεις του θορύβου που διακρίνονται σε κάποια σημεία του διαγράμματος, πιθανώς, συνάδουν με τα ευρήματα στα φάσματα θορύβου, στις περιοχές των 30, 60 και 90kHz.

Thumbnail Thumbnail

Αναπαραγωγή σήματος πολύ χαμηλής στάθμης (-80dBFS, 24-bit/96kHz, NAS/Ethernet). Έξοδος: Αναλογική.

Διάγραμμα μονοτονικότητας (16-bit/44,1kHz, NAS/Ethernet). Έξοδος: Αναλογική.

Σε ρυθμό network bridge, τέλος, η συσκευή δείχνει να κινείται σε πολύ καλό επίπεδο. Τα διαγράμματα οφθαλμού έχουν μικρό θόρυβο και σωστή ταχύτητα, με αυτό που αντιστοιχεί σε sample rate 44.1kHz να είναι ιδιαιτέρως καθαρό και με άνοιγμα πολύ μακριά από τα ελάχιστα όρια της προδιαγραφής και αυτό που αντιστοιχεί σε sample rate 96kHz να είναι εμφανώς πιο αργό ως προς τον χρόνο ανόδου, αλλά να παραμένει εντός προδιαγραφών και με, επίσης, χαμηλό θόρυβο.
Οι μετρήσεις του jitter στο stream S/PDIF, έδειξαν μια εξαιρετική συμπεριφορά (ιδιαιτέρως αν ληφθεί υπόψιν και η τιμή της συσκευής). Για sample rate 44.1kHz μετρήσαμε 0.023/0.025 UI (sampling και data jitter αντιστοίχως), τιμές που -όπως ήταν αναμενόμενο) αυξήθηκαν εμφανώς στα 96kHz, όπου μετρήσαμε 0.052/0.050 UI(sampling και data jitter αντιστοίχως). Το zero crossing μετρήθηκε στα 0.053/0.124 UI (στα 44.1 και στα 96kHz αντιστοίχως).

Thumbnail Thumbnail

S/PDIF stream, διάγραμμα/άνοιγμα οφθαλμού, 16-bit/44,1kHz, playback αρχείου μέσω NAS/Ethernet.

S/PDIF stream, διάγραμμα/άνοιγμα οφθαλμού, 24-bit/96kHz, playback αρχείου μέσω NAS/Ethernet.