Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/11/2010

flag
english
abstract

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ PHONO

Avid Pulsare

Thumbnail

Το πρώτο πράγμα που είναι άξιο λόγου στις μετρήσεις του Pulsare είναι τα πολύ μεγάλα περιθώρια υπερφόρτωσης που φαίνεται να έχει. Με όριο παραμόρφωσης το 0.3%, η μέγιστη στάθμη στην έξοδο ήταν 20.8Vrms, στοιχείο που αποκλείει εξ αρχής την πιθανότητα να υπερφορτωθεί η είσοδος του προενισχυτή ακόμη και με την πλέον ευαίσθητη κεφαλή. Πολύ καλές επιδόσεις είδαμε, επίσης και σε θέματα θορύβου με την ρύθμιση κινητού μαγνήτη να φτάνει τα -85.7dBr(A) με στάθμη αναφοράς 1Vrms στην έξοδο και τα -75.5dBr(A) για ρυθμίσεις κινητού πηνίου χαμηλής εξόδου (20Ω). Η στατική μέτρηση παραμόρφωσης για σήμα 1kHz και στάθμη αναφοράς στην έξοδο 1Vrms ήταν 0.047% για την ρύθμιση κινητού μαγνήτη και 0.063% για την ρύθμιση κινητού πηνίου χαμηλής εξόδου (20Ω).
Το διάγραμμα της απόκρισης συχνότητας επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της Avid για ακρίβεια +/-0.5dB (μέχρι τα 70kHz) καθώς στην περιοχή από 20Hz έως 20kHz η ακρίβεια είναι μεγαλύτερη και από +/-0.25dB, με την ομοιότητα των καναλιών να είναι εξαιρετική. Η μέτρηση έγινε με ρύθμιση κινητού μαγνήτη (47kΩ/100pf) και για εποπτικούς λόγους περιλαμβάνει μια ακόμη, με “λάθος” ρυθμίσεις χωρητικότητας (47kΩ/20nF) η οποία δείχνει την τεράστια επίπτωση που μπορεί να έχει στην απόδοση ενός συστήματος το κακό ταίριασμα κεφαλής, καλωδίου και σταδίου εισόδου ενός προενισχυτή phono. Όπως μπορεί να δει κανείς, υπάρχει ήδη πτώση -1dB στα 6kHz!

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και ακρίβεια αποέμφασης RIAA (0dBr: 1kHz, 1Vrms). Ρύθμιση mm, 47κΩ/100pF (κόκκινη και πράσινη καμπύλη), 47kΩ/20nF (πορτοκαλί και μοβ καμπύλη)

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με τη συχνότητα. Στάθμη αναφοράς 1Vrms, mm, 47kΩ/100pF.

H αρμονική παραμόρφωση κινείται μεταξύ 0.03% και 0.04% στο σύνολο του φάσματος 20Hz-20kHz με την βύθιση στα 50Hz να αποτελεί υποπροϊόν της ίδιας της μέτρησης λόγω της ύπαρξης κάποιας συνιστώσας θορύβου στα 50Hz από την τροφοδοσία. Η μεταβολή της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την στάθμη εξόδου ακολουθεί την γνωστή μορφή, με αυξητικές τάσεις στις χαμηλές στάθμες (όπου επικρατεί ο σταθερός θόρυβος της συσκευής), μια βέλτιστη περιοχή σε μέσες στάθμες και μια απότομη αύξηση της καθώς το στάδιο εξόδου πλησιάζει στην υπερφόρτωση. Τέλος, στο φάσμα του σήματος εξόδου με σήμα 1kHz στάθμης 5mVrms -τυπική στάθμη μιας κεφαλής κινητού μαγνήτη- περιλαμβάνει αρμονικές που μειώνονται γρήγορα (η πρώτη αρμονική βρίσκεται κάτω από τα -80dBr και οι επόμενες κάτω από τα -100dBr καθώς επίσης και υποπροϊόντα από το hum το οποίο, πάντως είναι και αυτό αρκετά χαμηλά, ελάχιστα πάνω από τα -80dBr.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη. Συχνότητα 1kHz, mm, 47kΩ/100pF

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη εισόδου: 5mVrms, mm, 47kΩ/100pF.