Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/11/2010

flag
english
abstract

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ PHONO

Avid Pulsare

Thumbnail_φωτο

H δοκιμή του Pulsare κράτησε αρκετό καιρό και περιέλαβε τρεις φάσεις: Καταρχήν τον χρησιμοποίησα ως προενισχυτή phono στην συγκριτική δοκιμή των αναλογικών συστημάτων που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο καιρό, ακριβώς λόγω της μεγάλης ευελιξίας του. Της δοκιμής αυτής προηγήθηκε φυσικά μια περίοδος ακρόασης για να μάθω τον ήχο του, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε ως πηγή το Linn Sondek LP12 (Karma/Ittok). Στο τέλος ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία κατά την οποία αντικατέστησε τον προενισχυτή αναφοράς (Rotel ΡΗQ-10 “Michi”) και κλήθηκε να οδηγήσει το γνωστό κατά τα άλλα σύστημα (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500 και ATC SMC-50PSL).
Με δεδομένη την ευκολία των ρυθμίσεων που προσφέρει ο προενισχυτής, το να περάσεις κάποια χρόνο ψάχνοντας τις καλύτερες τιμές για την κεφαλή σου είναι διδακτικό για να μην πω διασκεδαστικό. Η επιλογή του κέρδους πρέπει να γίνει με γνώμονα το συνολικό κέρδος του συστήματος και απαιτεί κάποιο πειραματισμό (προτίμησα υψηλότερο κέρδος στον Pulsare που οδηγούσε σε χαμηλότερο κέρδος στον Melos), ενώ και η αντίσταση εισόδου εισάγει αρκετές διαφορές αν και είναι δυσκολότερο να τις κρίνει κανείς επειδή “φεύγοντας” από την προτεινόμενη αντίσταση της κεφαλής αλλάζει και η στάθμη. Η ρύθμιση της χωρητικότητας έχει εξαιρετική σημασία στις κεφαλές κινητού μαγνήτη και ένα λάθος εδώ μπορεί να θάψει ένα ολόκληρο σύστημα. Αν έχετε τέτοια κεφαλή, θα πρέπει να περάσετε κάποια ώρα παίζοντας με τις διάφορες χωρητικότητες προσπαθώντας να πετύχετε την καλύτερη απόκριση ψηλά, όπου “καλύτερη” σημαίνει “ομαλότερη” χωρίς φαινόμενα αποκοπής ή ενίσχυσης των πολύ υψηλών συχνοτήτων (ένα τρακ ροζ θορύβου μπορεί να σας βοηθήσει εδώ πολύ περισσότερο από μουσική, υπό την προϋπόθεση ότι έχετε ακούσει ροζ θόρυβο σε ένα ισορροπημένο σύστημα).

Φωτογραφία

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας τον προενισχυτή είναι αυτή της πληρότητας, ιδιαίτερα στο κάτω μέρος του φάσματος. Αρκετά συχνά, τα αναλογικά συστήματα έχουν μια τάση υπερβολής στην περιοχή αυτή, αλλά η περίπτωση του προενισχυτή της Avid είναι εντελώς διαφορετική καθώς αποδείχθηκε πιο περιγραφικός και με καλύτερο έλεγχο σε σχέση με τον προενισχυτή αναφοράς, διατηρώντας παράλληλα τον όγκο του προγράμματος και προσφέροντας μια ευχάριστη αίσθηση κατά τις ακροάσεις. Υλικό με σημαντικό περιεχόμενο στη συγκεκριμένη περιοχή αποδίδεται με λεπτομέρεια και τραβά αμέσως την προσοχή του ακροατή στις λεπτομέρειες, είτε αυτές αφορούν στα ηχοχρώματα ενός συνθετητή, είτε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μεμονωμένων ακουστικών οργάνων είτε, τέλος, στον τρόπο με τον οποίο τα μεγάλα έγχορδα μιας συμφωνικής ορχήστρας επιβάλλονται στον χώρο. Η καλή αυτή συμπεριφορά δεν εντοπίστηκε μόνο πολύ χαμηλά αλλά και στην ανώτερη περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων και στο μεσαίο που πήρα, το οποίο ήταν δεμένο, αχρωμάτιστο και σε σωστή απόσταση από τον ακροατή. Μεγάλες χορωδίες και σολίστ εμφανίστηκαν με ρεαλισμό και σωστές διαστάσεις, στο μέτρο που το επέτρεπε η ηχογράφηση. Δύσκολα έργα με έντονες αντιθέσεις και χαμηλά περάσματα αποδόθηκαν με χαρακτηριστική άνεση και οι πολύ καλές επιδόσεις του προενισχυτή σε θέματα θορύβου αποδείχθηκαν και στην πράξη αφού το σύστημα, με τον Pulsare, επέδειξε χαρακτηριστική άνεση στο να περνάει από τον ψίθυρο (όπου απαιτείται προσοχή στη λεπτομέρεια και χαμηλός θόρυβος) στην κορύφωση χωρίς να δείχνει ενοχλητικά σημάδια συμπίεσης και χωρίς να κουράζει ποτέ. Άκουσα συστηματικά σε υψηλές στάθμες χωρίς ποτέ να νιώσω την ανάγκη να μειώσω τη στάθμη και, καλές χαράξεις με χαμηλό θόρυβο επιφανείας αποδόθηκαν με τρόπο που με ενθουσίασε.

Φωτογραφία

Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων αποδόθηκε με ανάλογη άνεση. Ο προενισχυτής φαίνεται ότι έχει μεγάλη έκταση (κάτι που γίνεται σαφές και από τις μετρήσεις), είναι γρήγορος και καθόλου σκληρός ακόμη και με δύσκολο περιεχόμενο όπως τα μικρά μεταλλικά κρουστά και το βιμπράφωνο. Σχημάτισα την εντύπωση ότι τείνει να δείξει έναν χαρακτήρα που συγχωρεί τις πολύ σκληρές ηχογραφήσεις, χωρίς να μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς για έλλειψη ουδετερότητας ή απόκλιση προς το ευφωνικό. Θα προτιμούσα, όμως, να έχω ελαφρώς πιο γεμάτο ήχο κατά τις αποσβέσεις αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς, αυτά τα έχω πάρει από πολύ ακριβότερα συστήματα όπως το σύστημα Verdier La Platine και Lamm LP2 και όχι από την πηγή αναφοράς (Sondek LP 12 και Rotel PHQ-10). Επί τη ευκαιρία, το αρχείο που αφορά στο σύστημα αναφοράς (και μπορείτε να βρείτε στο τέλος της σελίδας αυτής, αγορά, ακριβώς το LP12 σε συνδυασμό με τον Lamm.
Ο χαμηλός θόρυβος και η πολύ καλή ομοιότητα μεταξύ των καναλιών εξασφαλίζουν στην θεωρία μια καλή σε ποιότητα στερεοφωνική εικόνα και στο σημείο αυτό ο Pulsare ακολουθεί πλήρως την... θεωρία. Με καλούς δίσκους, η εικόνα είναι πραγματικά υψηλού επιπέδου, με καλό πλάτος και βάθος και ο ακροατής μπορεί να διακρίνει άνετα μικρολεπτομέρειες στην τοποθέτηση των οργάνων και τον αέρα μεταξύ τους, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα το κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η σαφήνεια και η σταθερότητα.

Τελικώς...

... αποδείχθηκε ότι η φήμη που συνοδεύει τον Avid Pulsare είναι δικαίως κερδισμένη: Πρόκειται πράγματι για έναν καλοσχεδιασμένο προενισχυτή, με άψογη κατασκευή και εξαιρετική ευελιξία, στοιχεία που φαίνονται ξεκάθαρα στην πράξη: μπορείς να τον προσαρμόσεις με μεγάλη ευκολία στην κεφαλή που διαθέτεις και το αποτέλεσμα που θα πάρεις δικαιολογεί την τιμή του η οποία, με αυτά τα δεδομένα, φαντάζει μάλλον λογική. Μια πολύ καλή αγορά για όποιον διαθέτει ή σκοπεύει να αποκτήσει ένα μεγάλο αναλογικό σύστημα και θα ήθελε να το αξιοποιήσει πλήρως.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί το plug-in, για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τo αρχείo (θα το βρείτε σε μορφή .zip με μέγεθος περίπου 40MB), να το αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Listening Sessions του Avid Pulsare
  2. Σύστημα αναφοράς (Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, Lamm LP2