Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/11/2011

flag
english
abstract

MEDIA PLAYER-ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Bladelius Embla/Ask

Φωτό_Ανοίγματος

Η Bladelius είναι γενικώς μια εταιρία που φαίνεται ότι έχει επιλέξει χαμηλούς τόνους. Η εταιρία που έχει ιδρύσει ο Mike Bladelius (σχεδιαστής που έχει συνεργαστεί κατά το παρελθόν με διάφορες εταιρίες του χώρου, όπως η Classe και η Primare) βρίσκεται στην αγορά από το 1994 αλλά η αλήθεια είναι ότι είδα για πρώτη φορά προϊόν της από κοντά μόλις το 2010 στην CES. Το προϊόν ήταν το Embla και η αλήθεια είναι ότι τράβηξε αμέσως την προσοχή μου, κυρίως -τότε- λόγω του user interface του. Στην πραγματικότητα, η Bladelius ασχολείται κυρίως με περισσότερο συμβατικές συσκευές audio, όπως είναι οι ψηφιακές πηγές (προσφέρει universal πολυκαναλικά και δικαναλικά CD/SACD/DVD players) και τα ενισχυτικά (η σχετική λίστα περιλαμβάνει ολοκληρωμένους ενισχυτές, προενισχυτές, τελικούς ενισχυτές και ένα phono).
Το Embla είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στη σειρά προϊόντων της εταιρίας, επειδή ακολουθεί τον, πάντοτε ενδιαφέροντα όσο και επικίνδυνο, δρόμο της custom κατασκευής χωρίς να βασίζεται σε κάποια υπολογιστική πλατφόρμα και σε αντιστοίχως έτοιμες λύσεις. Η επιλογή των Σουηδών να μην χρησιμοποιήσουν σκληρούς δίσκους για την αποθήκευση των αρχείων αλλά SSDs (Solid State Drives), η επέκταση της αρχιτεκτονικής του συστήματος ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συμβατικός προενισχυτής/DAC και ένα έξυπνο user interface βασισμένο σε οθόνη αφής συμπληρώνουν την εικόνα μιας συσκευής που είναι, το λιγότερο, ενδιαφέρουσα.
Το Embla συνοδεύτηκε στην δοκιμή αυτή από έναν τελικό ενισχυτή της εταιρίας, τον Ask. H ιδιαιτερότητα του είναι ότι περιλαμβάνει δύο στάδια εξόδου, ένα συμβατικό push-pull σε τάξη ΑΒ και ένα διακοπτικό, μεταξύ των οποίων ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάλογα με τις ανάγκες του και με κριτήριο την κατανάλωση ενέργειας (ο class D είναι, φυσικά, πολύ πιο αποδοτικός και ελάχιστα μικρότερης ισχύος). Ας δούμε τις λεπτομέρειες...