Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/10/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Bryston B135 SST²

Thumbnail_φωτο

O Β135 αντικατέστησε τα ενισχυτικά αναφοράς (Melos Plus Series Line και Parasound HCA3500) και οδήγησε τα ATC SCM-50 SL. Έχοντας την απλή έκδοση στη διάθεσή μας (χωρίς το άρθρωμα του DAC) χρησιμοποιήσαμε τη γνωστή πηγή αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70, ρυθμισμένο σε upsampling 176.4kHz και με σύνδεση διπλού AES-3 μέσω καλωδίων Nirvana DC-110). Η πρώτη εντύπωση που έχει κανείς ακούγοντας τον B135 είναι είναι αυτή ενός ενισχυτή με πολύ καλή δυναμική περιοχή και ουδέτερο χαρακτήρα. Ο ακροατής βρίσκεται απέναντι από μια υποθετική σκηνή με σεβαστές διαστάσεις που ικανοποιεί απόλυτα με τις δυνατότητες προσδιορισμού της θέσης των ηχητικών πηγών, τόσο στον οριζόντιο άξονα όσο και στον άξονα του βάθους, προσφέρει άψογη αίσθηση του αέρα και της κίνησης των μεγάλων οργανικών ομάδων και, παράλληλα, διατηρεί τις μικρές λεπτομέρειες της ηχογράφησης. Το αποτέλεσμα είναι ρεαλιστικό και ευχάριστο και συνδυάζεται ιδανικά με τις καλές δυνατότητες οδήγησης που φαίνεται να διαθέτει ο ενισχυτής ο οποίος δεν κοπιάζει σε μικρούς και μέτριους χώρους ακόμη και με αναίσθητα ηχεία, διατηρώντας πάντοτε τον έλεγχο. Θα χρειαστεί κανείς να εκτεθεί σε αρκετά υψηλές στάθμες προκειμένου να πάρει τα πρώτα δείγματα συμπίεσης, μια χαρακτηριστική αλλά ήπια αλλαγή στην συμπεριφορά του ενισχυτή προς το σκληρό, επίδοση που, ασφαλώς, δικαιώνει την Bryston σε ότι αφορά την επιλογή της ισχύος και του σταδίου εξόδου.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Ο B135 αποδίδει τις χαμηλές και τις πολύ χαμηλές συχνότητες με χαρακτηριστική άνεση, αποδίδοντας σωστά τον όγκο και το περιεχόμενο και όντας ελάχιστα συγκρατημένος κοντά στο κατώτερο όριο του φάσματος, χαρακτηριστικό που ίσως βελτιώνει, υποκειμενικά, την διαύγεια του συστήματος στην περιοχή αυτή. Οι ανώτερες χαμηλές συχνότητες, εκεί όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό των ρυθμικών μερών αποδίδονται με παραδειγματική ταχύτητα και ο ακροατής πολύ γρήγορα παρασύρεται από αυτό που ακούει και ξεχνά την ύπαρξη του ίδιου του συστήματος, καθώς αυτό δεν θα τον κουράσει ποτέ με υπερβολές και δεν θα τον αναγκάσει να μειώσει τη στάθμη. Η μεσαία περιοχή είναι ένα ακόμη από τα δυνατά σημεία του ολοκληρωμένου της Bryston ο οποίος αποδείχθηκε ικανός να δημιουργήσει εξαιρετικά πειστικές εικόνες σόλο οργάνων και φωνών και να εστιάσει με θαυμάσιο τρόπο τις μεγάλες χορωδίες φτιάχνοντας, πραγματικά, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μουσική ατμόσφαιρα. Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων κινήθηκε σε ανάλογα επίπεδα. Υπάρχει αίσθηση έκτασης και διαφάνειας, και ο ενισχυτής ακούγεται όσο φωτεινός και ευχάριστος πρέπει χωρίς να ξεφεύγει προς ευφωνικές καταστάσεις και “άποψη”. Δημιουργεί, επίσης, την αίσθηση της ταχύτητας (ίσως, μάλιστα να είναι και ελαφρώς ταχύτερος στις αποσβέσεις σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει) και αποδίδει πολύ καλά τα μέτωπα και το σώμα οργάνων με έντονο περιεχόμενο σε υψηλές συχνότητες. Συνολικά, το αποτέλεσμα είναι ένας all-around ενισχυτής που θα αισθανθεί άνετα με κάθε μουσικό είδος και κάθε, λογική, απαίτηση από την πλευρά του χρήστη, προσφέροντας υψηλές στάθμες και ακρίβεια στο ηχητικό αποτέλεσμα.

Τελικώς...

Με δεδομένο το κόστος του, ο ολοκληρωμένος της Bryston κινείται σε μια δύσκολη κατηγορία, όπου δεν χωρούν πολλοί συμβιβασμοί. Παρά το γεγονός αυτό, είναι αλήθεια ότι κατάφερε να μας κατακτήσει επιδεικνύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάθε ενισχυτικό που σέβεται τον εαυτό του (και τον χρήστη), δηλαδή πολύ καλές δυνατότητες οδήγησης και ευχάριστο, ουδέτερο ηχητικό χαρακτήρα. Σε αυτά τα βασικά, προσθέστε την καλή συνδεσιμότητα (στη απλή έκδοση) και τις καλές δυνατότητες αναβάθμισης με τα αρθρώματα phono και DAC και έχετε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, αν σκοπεύετε να κινηθείτε σε αυτή την κατηγορία τιμής. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.