Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/01/2011

flag
english
abstract

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΦΩΝΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ

Burmester 100 Phono

Thumbnail_φωτο

Η φυσική παρουσία του 100 φωνάζει από μακρυά... Burmester. Η έντονα ανακλαστική του πρόσοψη έρχεται σε αντίθεση με το πολύ όμορφο όργανο μέτρησης της στάθμης και ο χρήστης έχει στη διάθεσή του μια σειρά από διακόπτες μέσω των οποίων μπορεί να κάνει τις επιλογές του. Από πλευράς δυνατοτήτων σύνδεσης υπάρχουν τα πάντα: Δυνατότητα balanced και single ended σύνδεσης της κεφαλής (προσφέρεται μάλιστα και ένα καλώδιο για την σωστή προσαρμογή, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την πρώτη δυνατότητα), single ended και balanced αναλογικές έξοδοι προς τον προενισχυτή καθώς και ψηφιακή έξοδος (του a/d), θύρα USB και ψηφιακή έξοδος για το σήμα που εμφανίζεται στη θύρα αυτή (για τις ανάγκες του USB-S/DIF transcoding).

Φωτογραφία

Άνετα θα χαρακτήριζες τον 100 Phono κλασικό Burmester. Ωστόσο, το μεγάλο όργανο ρύθμισης της στάθμης προσθέτει πολύ στην συνολική αισθητική και κάνει τη συσκευή να ξεχωρίζει.

Φωτογραφία

Η μέτρηση της στάθμης γίνεται με δύο τρόπους: RMS και peak. Τις τιμές RMS μπορεί ο χρήστης να τις διαβάζει στο σχετικό όργανο, το οποίο καθορίζει σαφώς και την ασφαλή στάθμη εγγραφής.

Το εσωτερικό του 100 είναι τόσο πυκνό που δεν πέφτει καρφίτσα. Ή, εν πάση περιπτώσει, αν είσαι άτυχος και σου πέσει καρφίτσα, είναι αδύνατον να την βρεις. Η συσκευή που είχαμε στην διάθεσή μας για την δοκιμή ήταν πλήρης όσον αφορά τη δομή: Περιελάμβανε δύο αρθρώματα για κεφαλές, και τα δύο για κινητό πηνίο εν προκειμένω αλλά φυσικά ο χρήστης μπορεί να επιλέξει και άρθρωμα για κεφαλές κινητού μαγνήτη και να κάνει όλους τους συνδυασμούς (mm/mm, mm/mc, mc/mc), καθώς επίσης και το μικρό σε διαστάσεις άρθρωμα του a/d. Τα κυκλώματα που αφορούν στον αναλογικό ήχο είναι συναρμολογημένα σε δύο ξεχωριστά επίπεδα, ένα για κάθε κανάλι, με τα στάδια εισόδου να είναι, επιπροσθέτως συναρμολογημένα σε ξεχωριστά τυπωμένα κυκλώματα, ανά κανάλι. Ατυχώς, η Burmester διακατέχεται από μια ιδιαίτερη μυστικότητα σε ότι αφορά τις ιδέες της. Τα χαρακτηριστικά επάνω στα ενεργά εξαρτήματα είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία διαγραμμένα και από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών αυτά που δημοσιεύονται είναι (ενοχλητικά) ελάχιστα. Αυτό που μακροσκοπικά μπορεί να δει κανείς είναι ότι κάθε κανάλι έχει τη δική του, τοπική, σταθεροποίηση στην τροφοδοσία, ότι το πρώτο στάδιο της εισόδου είναι -μάλλον- με παραλληλισμένους διακριτούς ημιαγωγούς και ότι η βασική προενίσχυση phono και η αποέμφαση RIAA γίνεται με τελεστικούς ενισχυτές.

Φωτογραφία

Πλήρες πακέτο ψηφιακών συνδέσεων. Υπάρχει ομοαξονική και οπτική έξοδος του a/d, θύρα USB και έξοδος “through” των δεδομένων που εμφανίζονται σε αυτήν, επίσης ομοαξονική και οπτική.

Φωτογραφία

Οι υποδοχές σύνδεσης της κεφαλής είναι XLR, αλλά ο προενισχυτής υποστηρίζει τόσο balanced όσο και single ended συνδέσεις (μέσω προσαρμογέων). Αντιστοίχως υπάρχουν single ended και balanced αναλογικές έξοδοι.

Η ρύθμιση των παραμέτρων φόρτισης γίνεται μέσω ηλεκτρονόμων, όπως και η ρύθμιση του κέρδους. Το στάδιο εξόδου βασίζεται στα αρθρώματα X-Amp 2 για τα οποία το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι λειτουργούν σε τάξη Α. Η πολύπλοκη δομή του 100 αναλύεται στο διάγραμμα βαθμίδων που δίνει η εταιρία. Εκεί, φαίνεται ότι η αποέμφαση είναι παθητική, δηλαδή υλοποιείται με δικτύωμα RC μεταξύ δύο ενισχυτικών βαθμίδων (με ακρίβεια +/-0.2dB) και ότι προσφέρεται ένα ενεργό υποηχητικό φίλτρο (το οποίο ο χρήστης μπορεί να παρακάμψει), πριν το σήμα οδηγηθεί στο κύκλωμα αυτόματης ρύθμισης της ισορροπίας των καναλιών. Αυτό είναι μια πρωτιά της Burmester και θέλει μια μικρή ανάλυση: Η ισορροπία των καναλιών μιας κεφαλής είναι από τα πιο κρίσιμα χαρακτηριστικά της (και η απόκλιση στη στάθμη μεταξύ των δύο καναλιών από τα πλέον συνήθη προβλήματα ακόμη και σε ακριβές κεφαλές!). Ο προενισχυτής προσφέρει την δυνατότητα αυτόματης ρύθμισης της ισορροπίας, η οποία γίνεται με έναν ειδικό δίσκο που περιλαμβάνεται στο πακέτο και περιέχει ένα απλό σήμα ελέγχου το οποίο επιτρέπει στον ενισχυτή να ρυθμίσει εσωτερικά την ισορροπία των καναλιών του, χωρίς την επέμβαση του χρήστη, με ακρίβεια 0.2dB σε μια περιοχή 6dB. Ακολουθεί το ρυθμιστικό στάθμης, το οποίο ελέγχεται μόνο από το τηλεχειριστήριο και ο χρήστης θα πρέπει να το ενεργοποιήσει επί τούτου και το ρυθμιζόμενο σε κέρδος (μέσω διακόπτη) στάδιο εξόδου. Εδώ ο χρήστης έχει στη διάθεσή του single ended και balanced εξόδους. Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμίσω ότι οι είσοδοι για το σήμα της κεφαλής είναι όλες balanced. Η Burmester θεωρεί ότι από την στιγμή που το σήμα των κεφαλών είναι εγγενώς balanced αυτή είναι και η σωστή αρχιτεκτονική για τους προενισχυτές, προσφέρει μάλιστα και το κατάλληλο καλώδιο για την σύνδεση του βραχίονα (με βύσμα mini DIN). Για όσους θέλουν να συνδέσουν τις κεφαλές τους παραδοσιακά, υπάρχουν -φυσικά- οι κατάλληλοι προσαρμογείς.

Φωτογραφία

Ο 100 Phono είναι μια πολύ σύνθετη αλλά καλοκατασκευασμένη συσκευή (στα πρότυπα των Γερμανών).

Φωτογραφία

Αυτά είναι τα αρθρώματα της προενίσχυσης phono. Η συσκευή της δοκιμής μας περιελάμβανε δύο σετ για κεφαλές κινητού πηνίου.

Ο μετατροπέας a/d παίρνει το σήμα ακριβώς μετά το άρθρωμα X-Amp 2. Προσφέρει δυνατότητα επιλογής της συχνότητας δειγματοληψίας, 48kHz, 96kHz και 192kHz, ενώ ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ομοαξονική και οπτική έξοδο καθώς και θύρα USB η οποία, μάλιστα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως είσοδος, με άλλα λόγια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον 100 και ως μετατροπέα d/a (ένα πρόσθετο μπόνους, προφανώς από την λύση που χρησιμοποιούν οι Γερμανοί) αλλά και ως μετατροπέα USB-S/PDIF, μπορείτε δηλαδή να συνδέσετε τον υπολογιστή σας και σε εξωτερικό DAC (μέσω ομοαξονικής και οπτικής εξόδου). Στο ίδιο σημείο του κυκλώματος (ακριβώς μετά τα X-Amp 2 δηλαδή) γίνεται και η μέτρηση της στάθμης του σήματος ώστε ο χρήστης να μπορεί να ρυθμίσει το κέρδος και να μην υπερφορτώνει την είσοδο του μετατροπέα. Η μέτρηση γίνεται με δύο τρόπους, RMS και Peak και ο προενισχυτής διαθέτει ένα αναλογικό όργανο (με απόκριση RMS) και ένα ενδεικτικό led (για τις κορυφές). Η συμβουλή της Burmester, η οποία αντανακλάται και στην βαθμονόμηση του οργάνου) είναι να παραμένει κανείς κάτω από τα -3dBFS. Στην πίσω πλευρά της συσκευής, τέλος, ο χρήστης θα βρει και έναν διακόπτη επιλογής της φάσης του ενισχυτή (στο αναλογικό πεδίο).

Φωτογραφία

Τα κυκλώματα X-Amp2 (αγνώστων λοιπών στοιχείων). Η μανία τους με την μυστικότητα είναι, όντως, κάπως εκνευριστική!

Φωτογραφία

Αυτός είναι ο μετατροπέας a/d...