Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/12/2014

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ

Dual CS600

Thumbnail_φωτο

Το CS600 είναι ένα κομψό, αλλά εντυπωσιακό στην εμφάνιση πλατό, ειδικά στην έκδοση που είχαμε στη διάθεσή μας για δοκιμή, με το γυαλιστερό φινίρισμα, που ανεβάζει την τιμή κατά 100€. Είναι μια σχεδίαση που δεν χρησιμοποιεί ανάρτηση αλλά έναν πλίνθο από μασίφ ξύλο και ένα μεταλλικό πλατό κατασκευασμένο σε μορφή σάντουιτς με το μεγαλύτερο μέρος της μάζας κατανεμημένο στην περιφέρεια υπό την μορφή σφονδύλου.

Φωτογραφία

Το CS600 είναι μια κομψή και καλαίσθητη κατασκευή. Η συσκευή που είχαμε στη διάθεσή μας είχε το φινίρισμα piano black, κάτι που προσθέτει εκατό ευρώ στην τιμή.

Η μετάδοση της κίνησης γίνεται μέσω ιμάντα σε ένα υποπλατό και ο κινητήρας που χρησιμοποιείται είναι συνεχούς ρεύματος με ηλεκτρονικό έλεγχο και επιλογή στροφών. Το CS600 προσφέρει, εκτός των συμβατικών 33/45 σαλ και δυνατότητα περιστροφής στις 78 σαλ για όσους έχουν στη συλλογή τους αντίστοιχους δίσκους. Η εταιρία δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες για το έδρανο, το οποίο πάντως φαίνεται συμβατικό (10mm με απόσβεση μέσω του λιπαντικού στο πηγάδι).
O βραχίονας του CS600 είναι ευθύγραμμος με στέλεχος από αλουμίνιο το οποίο καταλήγει σε ένα διαιρούμενο headshell κατασκευασμένο από ανθρακονήματα. Η ανάρτηση του βραχίονα είναι καρντανική με τέσσερα σημεία έδρασης (στα οποία χρησιμοποιούνται ρουλμάν) και προσφέρει τη δυνατότητα ρύθμισης καθ΄ύψος, ώστε ο χρήστης να μπορεί να επιλέξει την κατακόρυφη γωνία ανάγνωσης, ανάλογα με την κεφαλή που θα τοποθετήσει.

Φωτογραφία

Ο επιλογέας στροφών έχει πολύ θετική αίσθηση. Το πλατό προσφέρει και 78 στροφές για όσους έχουν στη συλλογή τους τέτοιους δίσκους.

Φωτογραφία

Το headshell είναι διαιρούμενο και κατασκευασμένο από ανθρακονήματα. Ο Έλληνας αντιπρόσωπος προσφέρει, χωρίς επιβάρυνση, μια Ortofon OM10 μαζί με το πλατό (φαίνεται στη φωτό), ενώ η δοκιμή περιέλαβε και μία X5, κινητού πηνίου, υψηλής εξόδου.

Η δύναμη ανάγνωσης ρυθμίζεται με ελατήριο (υπάρχει ένα μη βαθμονομημένο αντίβαρο για την αρχική εξισορρόπηση της κεφαλής, με ενσωματωμένο αποσβεστικό υλικό), ενώ με ελατήριο εφαρμόζεται και η δύναμη αντιολίσθησης.
Το σύστημα ανόδου/καθόδου του βραχίονα περιλαμβάνει απόσβεση ώστε η σχετική κίνηση να πραγματοποιείται με σταθερό ρυθμό και αργά ακόμη και αν ο χρήστης είναι απρόσεκτος, ενώ η Dual έχει επιλέξει να τοποθετήσει θηλυκούς ακροδέκτες RCA στο πίσω μέρος της συσκευής ώστε το καλώδιο να μπορεί να αλλάξει, αν και αυτό που βρήκαμε μέσα στη συσκευασία ήταν καλής ποιότητας (της Philips).

Φωτογραφία

Το στέλεχος του βραχίονα είναι από αλουμίνιο και η ανάρτηση καρντανική, τεσσάρων σημείων. Όλες οι δυνάμεις ρυθμίζονται με ελατήρια και η βάση του επιτρέπει την ρύθμιση της VTA.

Φωτογραφία

Η σύνδεση με τον προενισχυτή γίνεται μέσω θηλυκών RCA. Τα καλώδια που περιλαμβάνει η συσκευασία φάνηκαν καλής ποιότητας, αλλά -εννοείται- ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει αυτά της προτίμησής του.

Η στήριξη του CS600 γίνεται σε τρία σημεία με βαριά “πόδια” κατασκευασμένα από αλουμίνιο. Αν ο χρήστης το επιθυμεί, το πλατό μπορεί να συνοδεύεται από μια κεφαλή κινητού μαγνήτη OM10 της Ortofon (η αντιπροσωπεία στην Ελλάδα την προσφέρει χωρίς πρόσθετη χρέωση) ενώ η συσκευή της δοκιμής συνοδευόταν, επιπροσθέτως και από μια X5, κινητού πηνίου της ίδιας εταιρίας.

Φωτογραφία

Λεπτομέρεια του πλατό. Φαίνεται η κατασκευή σάντουιτς, ο μεταλλικός σφόνδυλος (στην περιφέρεια) και ο ηλεκτρονικά ελεγχόμενος κινητήρας που οδηγεί ένα υποπλατό μέσω ιμάντα.