Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 30/11/2010

flag
english
abstract

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/A

ΕΜΜ Labs DAC2

Thumbnail_φωτο

Ο DAC2 αντικατέστησε τον μετατροπέα αναφοράς (Teac Esoteric D70) και οδηγήθηκε κατά τη διάρκεια του συνόλου των ακροάσεων από το Teac Esoteric P70 μέσω της εξόδου AES/EBU. Η σύνδεση αυτή επέτρεψε την χρήση του upsampler που βρίσκεται στο εσωτερικό του transport της Teac μόνο στην ρύθμιση 2x, μια επιλογή που χρησιμοποιήθηκε σε μέρος μόνο της διαδικασίας με στόχο να προσδιοριστούν οι διαφορές που υπήρχαν. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό, με τον προενισχυτή Melos Plus Series Line, τον τελικό ενισχυτή HCA3500 της Parasound και τα ATC SCM-50PSL.
Ο DAC2 αποδείχθηκε ότι είναι μια από εκείνες της ψηφιακές συσκευές που είναι σε θέση να κάνουν την διαφορά αμέσως και με ξεκάθαρο τρόπο. Η απόδοση του κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα συνολικά, αλλά το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι μια εξαιρετική ομοιογένεια, μια ισορροπία και μια διαύγεια στο άκουσμα η οποία ξαφνιάζει, ακόμη και σε αυτήν την υψηλή κατηγορία τιμής. Ο μετατροπέας ανήκει σαφώς στον μικρό αριθμό συσκευών που αντικατέστησαν επάξια τον D70 (ο οποίος έχει αρχίσει και δείχνει τα χρόνια του και σώζεται ακόμη -μάλλον- χάρις στα πολύ καλά φίλτρα upsampling που διαθέτει) και μάλιστα όχι απλώς τον αντικατέστησε, αλλά οδήγησε σε σημαντική αναβάθμιση του ηχητικού αποτελέσματος. Η συνολική εμπειρία, επομένως, κατατάσσει σαφώς τον DAC2 στην κατηγορία των κορυφαίων μετατροπέων που έχω δοκιμάσει, μαζί με τον Debussy της dCS και τον Weiss Medea.

Φωτογραφία

Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους που είδα να βελτιώνεται αισθητά ήταν αυτή του sound stage που στην περίπτωση του DAC2 ήταν πολύ πιο σαφές, με όρια σχεδόν χειροπιαστά, εξαιρετική λεπτομέρεια και βάθος και πάνω από όλα πολύ καλή κίνηση. Οι ηχητικές πηγές ήταν πραγματικά παρούσες στο χώρο, τις αισθανόσουν και μπορούσες -σχεδόν- να τις αγγίξεις. Το σύστημα απέκτησε ακόμη περισσότερες δυνατότητες περιγραφής των δυναμικών και της λεπτομέρειας που χαρακτηρίζει κάθε ηχογράφηση και σε καλής ποιότητας δουλειές ο ακροατής βρισκόταν πραγματικά απέναντι από την ορχήστρα. Ο μετατροπέας αποδείχθηκε κορυφαίος στις χαμηλές συχνότητες, όντας ο καλύτερος από όσους έχω ακούσει μέχρι σήμερα. Κατάφερε να συνδυάσει ιδανικά τον όγκο, την λεπτομέρεια και τον έλεγχο ακόμη και σε υπερβολικές ηχογραφήσεις και η συνολική αίσθηση ήταν πραγματικά εξαιρετική. Με τέτοιες δυνατότητες είναι πολύ εύκολο για το σύστημα να σε παρασύρει στον ρυθμό και να σε απορροφήσει, χαρακτηριστικό που δεν το συναντά κανείς συχνά. Σε ανάλογα, πολύ υψηλά επίπεδα κινήθηκε, φυσικά, και στο υπόλοιπο φάσμα όντας αναλυτικός στην μεσαία περιοχή της οποίας την ισορροπία διατήρησε άψογα και αέρινος με μεγάλες δυνατότητες περιγραφής ψηλά. Η ουδετερότητα είναι, βεβαίως, αυτονόητη σε αυτές τις κατηγορίες τιμής και σε αυτό το επίπεδο τεχνολογίας, αλλά έχω την εντύπωση ότι στην περίπτωση του DAC2 αυτή περνάει στον ακροατή με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ως ένα συναίσθημα άνεσης και ηρεμίας. Μπορείς να ακούσεις σε υψηλές στάθμες χωρίς να κουράζεσαι και χωρίς να αναζητάς κάθε τόσο το ρυθμιστικό στάθμης και, όσο και αν ψάξεις, δεν βρίσκεις ίχνος σκληρότητας σε αυτό που ακούς.
Η ακρίβεια η οποία χαρακτηρίζει τον μετατροπέα της EMM Labs μεταφράζεται σε αυτή την γνωστή αίσθηση του ότι ανακαλύπτεις καινούρια πράγματα στην ηχογράφηση. Μικρές λεπτομέρειες που τραβούν την προσοχή σου και κάνουν την ακρόαση πιο ενδιαφέρουσα ξεπηδούν κάθε τόσο: Το layering μιας χορωδίας, η θέση των οργάνων και ο αέρας μεταξύ τους σε ένα μικρό γκρουπ, οι ήχοι από τα κλειδιά ενός πνευστού, που γνώριζες ότι υπάρχουν στην ηχογράφηση αλλά μόνον κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις τραβούν την προσοχή σου. Η δυνατότητα του μετατροπέα να κλειδώνει και στα 88.2kHz, τέλος, επέτρεψε ένα μικρό (αλλά ευπρόσδεκτο) βήμα πειραματισμού: Επιλέγοντας το upsampling 2x από την πλευρά του P70, οι διαφορές ήταν μικρές μεν αλλά ενδιαφέρουσες. Το τελικό αποτέλεσμα απέκτησε οριακά μεγαλύτερη σαφήνεια, με την εικόνα να γίνεται λίγο πιο δεμένη και τις υψηλές συχνότητες να ακούγονται πιο φωτεινές και ίσως λίγο πιο ευφωνικές.

Τελικώς...

... φαίνεται ότι η σχεδίαση κορυφαίων ψηφιακών συστημάτων αρχίζει και αποκτά μια συγκεκριμένη συνταγή: Custom κυκλώματα, εμπειρία από επαγγελματικό audio απαιτήσεων και γνώση, είναι τα προαπαιτούμενα. Στην περίπτωση του DAC2, ο Meitner απέδειξε ότι γνωρίζει καλά την τέχνη της... ψηφιακής μαγειρικής και μας προσφέρει μια κορυφαία συνταγή, άψογα εκτελεσμένη (με μικρές μόνο ελλείψεις σε θέματα interfacing). Το αποτέλεσμα είναι -νομίζω- σαφές. Ένας από τους κορυφαίους μετατροπείς d/a που μπορείτε να αγοράσετε. Αν σκοπεύετε να κινηθείτε σε αυτή την κατηγορία, μην κάνετε τίποτε αν πρώτα δεν τον ακούσετε.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε DSD και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με δύο plug-ins, ένα για την δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων DSD και ένα για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τo αρχείo (θα το βρείτε σε μορφή .zip με μέγεθος περίπου 170MB), να το αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. EMM Labs DAC2, Coaxial, 44.1kHz, Single Ended Low
  2. EMM Labs DAC2, Coaxial, 88.2kHz, Single Ended Low
  3. Σύστημα αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70)