Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 21/09/2010

flag
english
abstract

ΕΝΕΡΓΟ ΗΧΕΙΟ – DOCKING STATION

Epoz AktiMate Maxi

Thumbnail_φωτο

Το AktiMate Maxi είναι ένα σύστημα ενεργών ηχείων μικρού όγκου, με διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες από 30 εκατοστά (σε ύψος) και 25 εκατοστά σε βάθος οπότε θα το χαρακτήριζε κανείς εύκολα ως βάσης/βιβλιοθήκης. Στην πραγματικότητα, βεβαίως, δεν πρόκειται απλώς για ηχεία αλλά για ένα ολοκληρωμένο σύστημα το οποίο εκτός του ενισχυτή, περιλαμβάνει στάδιο αναλογικών εισόδων, δέκτη FM, καθώς και το απαραίτητο hardware/software για να πραγματοποιεί audio streaming από διάφορες πηγές. Στις πηγές αυτές περιλαμβάνεται, φυσικά, το iPod (και το iPhone) το οποίο τοποθετείται σε ένα docking station που βρίσκεται στην επάνω επιφάνεια ενός εκ των δύο ηχείων, κάρτες μνήμες και media players με θύρα USB, κάθε πόρος του οικιακού δικτύου (σκληροί δίσκοι υπολογιστών και NAS) καθώς και το ίδιο το διαδίκτυο από όπου το σύστημα μπορεί να κατεβάσει streams ραδιοφωνικών σταθμών. Οι δυνατότητες σύνδεσης συμπληρώνονται από τρεις συμβατικές εισόδους line από τις οποίες οι δύο υλοποιούνται με βύσματα RCA και η μία με jack 3.5mm καθώς και από μια έξοδο line η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οδήγηση υπογούφερ ή ενός δεύτερου AktiMate (είναι πλήρους φάσματος).

Φωτογραφία Φωτογραφία

Το ένα από τα δύο ηχεία ενσωματώνει όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά. Η οθόνη είναι ευκρινής από μικρή και μέση απόσταση.

Στην επάνω πλευρά του ηχείου βρίσκεται το docking station. Όταν δεν χρησιμοποιήται, κρύβεται κάτω από ένα κάλυμμα.

Το streaming υποστηρίζεται από την τεχνολογία της Reciva και το AktiMate είναι συμβατό με τα περισσότερα δημοφιλή φορμά αρχείων ήχου, συμπεριλαμβανόμενων και των FLAC. Ο χρήστης έχει επίσης τη δυνατότητα να καταχωρήσει (δωρεάν) το σύστημά του στην υπηρεσία της Reciva, να δημιουργήσει λογαριασμό και στη συνέχεια, μέσω του browser να διαχειριστεί τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και γενικά το διαθέσιμο περιεχόμενο μέσω της επιλογής MyStuff, μια τακτική η οποία διευκολύνει πολύ περισσότερο από την τοπική διαχείριση μέσω του μενού η οποία, πάντως, είναι επίσης διαθέσιμη. Μιλώντας για το μενού, το user interface του AktiMate Maxi είναι αρκετά φιλικό προς τον χρήστη και υποστηρίζεται από μια μονόχρωμη, φωτεινή και ευκρινή από μικρή και μέση απόσταση οθόνη. Οι επιλογές γίνονται από μια σειρά κυλιόμενων μενού τα οποίο είναι αρκούντως προφανή και ο χρήστης μπορεί να χειριστεί την συσκευή είτε από το πλήρες τηλεχειριστήριο (το οποίο μπορεί να ελέγξει και το iPod) είτε από ένα πλήκτρο το οποίο, επίσης, παίζει και τον ρόλο του ρυθμιστικού στάθμης.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Το AktiMate Maxi προσφέρει μεγάλη ευελιξία όσον αφορά στις συνδέσεις, καθώς διαθέτει τρεις αναλογικές εισόδους, USB και δυνατότητα ενσύρματης και ασύρματης δικτύωσης.

Το δεύτερο ηχείο του ζεύγους (το δεξί) οδηγείται μέσω συμβατικών εξόδων και καλωδίου. Ο ενισχυτής βρίσκεται μέσα στο αριστερό ηχείο.

Το κομμάτι του audio, βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο ισχύος της National (LM4780 από την σειρά Overture της εταιρίας) το οποίο μπορεί να διαχειριστεί 60W ισχύος. Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα τέτοιο εξάρτημα και για τα δύο κανάλια, τοποθετημένο σε μια αρκετά μεγάλη ψύκτρα υποστηριζόμενο από ένα αρκετά “βαρύ” τροφοδοτικό. Τα ηχεία είναι δύο δρόμων με μονάδες της Epos, ένα τουίτερ μεταλλικού θόλου ίντσας και ένα γούφερ 165mm με κώνο από πολυπροπυλένιο και διαθέτουν παθητικό φίλτρο διαχωρισμού. Η στάθμη ελέγχεται ψηφιακά με ένα τσιπ της Micro Analog Systems (MAS6116). Η αρχιτεκτονική που έχει υιοθετηθεί είναι η τοποθέτηση όλων των ηλεκτρονικών στο ένα ηχείο (το αριστερό) και η οδήγηση του δεύτερου ηχείου με ένα απλό καλώδιο (ως παθητικό). Οι καμπίνες είναι bass reflex με την οπή εκτόνωσης στο πίσω μέρος, πολύ καλοκατασκευασμένες και διατίθενται σε τρία διαφορετικά φινιρίσματα, φυσικό ξύλο, κόκκινο και γυαλιστερό μαύρο, όπως το σύστημα που φαίνεται στις φωτογραφίες.

Φωτογραφία

Το τηλεχειριστήριο είναι πλήρες και επιτρέπει τον χειρισμό του iPod.