Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 21/09/2010

flag
english
abstract

ΕΝΕΡΓΟ ΗΧΕΙΟ – DOCKING STATION

Epoz AktiMate Maxi

Thumbnail_φωτο

Το μικρό μέγεθος των ηχείων επιτρέπει στο AktiMate Maxi να τοποθετηθεί σχετικώς εύκολα, ακόμη και αν υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί στον χώρο. Η συσκευασία περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα, μαζί και ένα αρκετά μακρύ καλώδιο για την σύνδεση των ηχείων μεταξύ τους. Η χρήση του συστήματος είναι, επίσης, προφανής τόσο όσον αφορά το iPod (το τοποθετείς στο docking station, αφού πρώτα επιλέξεις τον σωστό για την περίπτωσή σου προσαρμογέα) όσο και για τις υπόλοιπες πηγές. Οι αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε την θύρα USB σε μια θέση πιο προσβάσιμη (πιθανώς στην μπροστινή επιφάνεια) ενώ, καλό θα ήταν να μπορεί να συνεργαστεί και με υπολογιστή και όχι μόνο με media players και μνήμες. Επιλέξαμε την ασύρματη σύνδεση για την δικτύωση του Maxi και το μόνο που χρειάστηκε ήταν να εισάγουμε στον ρούτερ την διεύθυνση MAC (την οποία πάντως βρίσκεις μόνο μέσω του μενού). Το σύστημα βρήκε όλους τους σκληρούς δίσκους και τα NAS του δικτύου και επικοινώνησε με την βάση δεδομένων της Reciva για τον κατάλογο με τους διαθέσιμους ραδιοφωνικούς σταθμούς (οι οποίοι -όπως θα περίμενε κανείς- είναι εκατοντάδες). To σύστημα μπορεί να streamάρει αρχεία με δύο τρόπους είτε μέσω UPnP (οπότε χρειάζεστε Windows Media Player 11) είτε με απλό “μοίρασμα” των αντίστοιχων φακέλλων σε κάθε υπολογιστή. Συνολικά, η χρήση του Maxi είναι μια απλή υπόθεση και είναι θέμα ελάχιστων ωρών χρήσης το να μάθει κανείς τα... κατατόπια.

Φωτογραφία

Η πρώτη εντύπωση από την ηχητική συμπεριφορά του συστήματος υπήρξε ιδιαίτερα θετική με βάση την τιμή του: Το μεγάλο AktiMate έχει ζωντανό και ευχάριστο ήχο, με καλό χαμηλό και ικανοποιητική ισορροπία στο φάσμα στοιχεία που το κάνουν ξεκούραστο και φιλικό. Ενδιαφέρον, επίσης, είναι το γεγονός ότι μπορεί να παίξει σε αρκετά υψηλές στάθμες, μάλιστα δημιουργείται η εντύπωση ότι η απόδοσή του βελτιώνεται ελαφρώς σε μεσαίες και πάνω στάθμες, προκαλώντας τον ακροατή να ακούσει δυνατά και να γεμίσει τον χώρο. Η επιλογή της τοποθέτησης της οπής του bass reflex πίσω φαίνεται, στα χαρτιά, να περιορίζει τις δυνατότητες τοποθέτησης του ηχείου καθώς χρειάζεται κάποια απόσταση από τον πίσω τοίχο, ωστόσο η πράξη έδειξε κάτι διαφορετικό: Η μαζεμένη απόκριση στις χαμηλές, δεν αφήνει το Maxi να υπερβάλει με αποτέλεσμα η απόσταση από τον πίσω τοίχο να μην τόσο κρίσιμη, τελικώς. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της δοκιμής έγινε με το ηχείο μακρυά από τους τοίχους, έπαιξε πολύ καλά και κοντά σε αυτούς, θέση που είναι μάλλον πιο συνηθισμένη για συστήματα του είδους. Μιλώντας για επιλογές των Αυστραλών, από το σύστημα λείπει ένας επεξεργαστής audio: Οι καταναλωτές τους οποίους ενδιαφέρει θα εκτιμούσαν, πιθανώς, έναν στοιχειώδη ισοσταθμιστή ή έστω μερικά presets, κυρίως για την βελτίωση του ήχου κάποιων συμπιεσμένων αρχείων. Στα θετικά θα πρέπει, επίσης, να λογιστεί ο πολύ χαμηλός θόρυβος του ενισχυτή και η καλή στερεοφωνική εικόνα που δημιουργεί το σύστημα: Η κατοπτρική συμμετρία των ηχείων (με του τουίτερ τοποθετημένο έξω από την κατακόρυφο) επιτρέπει την δημιουργία μιας μεγαλύτερης σκηνής, ακόμη και με τα ηχεία σχετικώς κοντά και, αν το πρόγραμμα το επιτρέπει, ο ακροατής απολαμβάνει αρκετές λεπτομέρειες και βάθος.

Φωτογραφία

Ο ραδιοφωνικός δέκτης FM αποδείχθηκε αρκετά ευαίσθητος και, με την στοιχειώδη κεραία που προσφέρει η εταιρία, συντονίστηκε άνετα με όλους τους σταθμούς που λαμβάνω συνήθως στην περιοχή. Ο θόρυβός του σε ρυθμό στέρεο είναι χαμηλός και η ηχητική απόδοση καλή. Με βάση όλα τα παραπάνω, άνετα θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το Maxi καλόηχο με απόλυτα κριτήρια: Με ηχεία βασισμένα σε μονάδες της Epos ξεπερνά εύκολα διάφορα μίνι και μεσαία ολοκληρωμένα συστήματα αυτής της κατηγορίας και η ακρίβειά του είναι επαρκής ώστε να φέρνει στην επιφάνεια ατέλειες στα συμπιεσμένα αρχεία, αν η συμπίεση είναι μεγάλη. Η καλύτερη επιλογή, αν θέλει κανείς να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες του συστήματος είναι να χρησιμοποιήσει καλής ποιότητας αρχεία (κατά προτίμηση FLAC) αποθηκευμένα κάπου στο δίκτυό του. Σε αυτό το ρυθμό λειτουργίας, η απόδοση που πήρα ήταν πραγματικά πολύ καλή καθοριζόμενη μόνο από αντικειμενικά όρια, όπως η ισχύς του ενισχυτή (που είναι δυνατός μεν αλλά έχει τα όριά του) και το ότι τα ηχεία έχουν μικρό όγκο.

Τελικώς...

... το Maxi είναι κάτι παραπάνω από μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στα μικρά ολοκληρωμένα συστήματα. Οι Αυστραλοί απέφυγαν με μαεστρία την κεντρική μονάδα (βάζοντας τα πάντα μέσα στο ένα ηχείο), επέλεξαν καλά μεγάφωνα και ένα πλήρες πακέτο δυνατοτήτων και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει πλήρως: Αν ψάχνετε για ένα docking station με καλό ήχο και μεγάλη ευελιξία, το μεγάλο AktiMate είναι φτιαγμένο για εσάς!