Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/02/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΗΧΕΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

Geometric Harmony Tower

Thumbnail_φωτο

To Tower αντικατέστησε τα συνήθη ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκε από τον Parasound HCA3500. H αρχική τοποθέτηση του ηχείου δεν κρύβει ιδιαίτερα προβλήματα. Στο συγκεκριμένο χώρο όπου έγινε η δοκιμή τοποθετήθηκε σε απόσταση 50 περίπου εκατοστών από τους πίσω τοίχους με την απόσταση μεταξύ των δύο ηχείων και του ακροατή λίγο μεγαλύτερη των δύο μέτρων.
Το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεσαι ακούγοντας το ηχείο της Geometric Harmony είναι ότι μπορεί να εξαφανιστεί πολύ εύκολα από τον χώρο και να δημιουργήσει μια πολύ σαφή, ανάγλυφη και σταθερή στερεοφωνική εικόνα, ένα γνώρισμα που γενικώς συναντάται σε ηχεία με μικρές μπάφλες (ή και καθόλου μπάφλα, όπως στην περίπτωση του τουίτερ του Tower) που έχουν καλή συμπεριφορά στο πεδίο του χρόνου. Πράγματι, καλές ηχογραφήσεις με πολλές λεπτομέρειες και πληροφορία χώρου αποδόθηκαν εξαιρετικά καλά, με αίσθηση βάθους και σαφήνεια στην τοποθέτηση των ηχητικών πηγών, στην περίπτωση των μικρών συνόλων και πολύ καλή αίσθηση του μεγέθους των οργανικών ομάδων, στην περίπτωση της μεγάλης ορχήστρας. Η καλή απόκριση εκτός άξονα δείχνει να ωφελεί ιδιαίτερα την συμπεριφορά του Tower όταν το πρόγραμμα περιλαμβάνει πληροφορίες εκτός φάσης (σπάνια περίπτωση, γενικώς) οπότε, ανακαλύπτεις ότι μπορεί να δημιουργήσει μια στοιχειώδη αίσθηση envelopment και να “τραβήξει” τον ακροατή μέσα στον χώρο της ηχογράφησης χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Η απόκριση του ηχείου χαμηλά είναι το δεύτερο (και όχι το πρώτο...) στοιχείο που παρατηρείς. Το γεγονός αυτό, από μόνο του, είναι ενδεικτικό της άποψης για τα πράγματα που φαίνεται να έχει η Geometric Harmony αφού, είναι σαφές, δεν έχει ενδώσει στον πειρασμό να υπερβάλλει στις χαμηλές συχνότητες προσπαθώντας να εντυπωσιάσει τον ακροατή. Το Tower κατεβαίνει άκοπα χαμηλά και θα γεμίσει άνετα έναν μικρό/μεσαίο χώρο με τρόπο που, ανάλογα με το πρόγραμμα, μπορεί να γίνει επιβλητικός και να σε κερδίσει αμέσως. Στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, πήρα ένα ισορροπημένο μείγμα όγκου και λεπτομέρειας με τον έλεγχο να μην χάνεται ποτέ (αν και το 6.5 ιντσών μεγάφωνο φάνηκε να αισθάνεται λίγο άβολα σε μερικές από τις διορθώσεις της ακουστικής που επέβαλλε το Copland DRC-205, όταν το χρησιμοποίησα) με το υπόλοιπο φάσμα των χαμηλών να αποδίδεται με ελάχιστη έμφαση, όχι περισσότερη από όσο χρειάζεται για να υπογραμμισθούν μερικές από τις λεπτομέρειες των οργάνων της περιοχής. Η απόδοση των ρυθμικών μερών είναι πολύ καλή, με διαύγεια και σωστές αποσβέσεις.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Η μεσαία περιοχή του Tower φαίνεται να διαθέτει λεπτομέρεια, είναι διαυγής και ευχάριστη. Τα πρώτα ακούσματα, είναι η αλήθεια, μου δημιούργησαν την εντύπωση μιας ήπιας τάσης για προβολή, αλλά διαδοχικές συγκρίσεις με το ηχείο αναφοράς έδειξαν ότι αυτό ήταν, μάλλον, ένα ψυχοακουστικό φαινόμενο. Το ηχείο δεν έχει κάποια σοβαρή βύθιση στην συγκεκριμένη περιοχή (κάτι που φάνηκε και στην μέτρηση της απόκρισης), γεγονός που ίσως δημιουργεί μια αίσθηση ζωηρότητας και υπερβολής η οποία δεν είναι, όμως, αληθινή. Στην πραγματικότητα, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι παρέχει πολλές λεπτομέρειες και παραμένει μακρυά από φαινόμενα συμπίεσης ακόμη και σε αρκετά υψηλές στάθμες με αποτέλεσμα να έχεις μια αίσθηση ρεαλισμού τόσο σε σόλο όργανα (και φωνές) οι οποίες εστιάστηκαν με θαυμάσιο τρόπο στον χώρο μεταξύ των ηχείων όσο και σε δύσκολο, βαρύ πρόγραμμα με πολλά όργανα που έχουν σημαντικό περιεχόμενο στη μεσαία περιοχή. Το Tower αποδίδει με χαρακτηριστική άνεση τα δυναμικά και δεν δημιουργεί ποτέ την εντύπωση ότι είναι ράθυμο ή ότι στρογγυλεύει τα πράγματα.

Οι υψηλές συχνότητες του ηχείου έχουν καλή αίσθηση έκτασης είναι φωτεινές και αποκλίνουν, ίσως ελάχιστα, προς το στεγνό σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από το ηχείο αναφοράς, χωρίς να γίνονται ποτέ σκληρές ή, γενικώς, να ενοχλούν με οποιοδήποτε τρόπο. Το Tower ακούστηκε γρήγορο, με πολύ καλή απόδοση στα μέτωπα και άψογες αποσβέσεις και μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η συμπεριφορά αυτή οφείλεται σε συνειδητή, σχεδιαστική επιλογή και δεν είναι τυχαία. Ο χαρακτήρας του ηχείου είναι όσο πρέπει γρήγορος και ζωντανός, χωρίς να χαρίζεται από την μία και από την άλλη δεν θα κουράσει με υπερβολές. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι διατηρείται ο ισορροπημένος χαρακτήρας που φαίνεται να είναι ένας από τους βασικούς στόχους της συγκεκριμένης σχεδίασης.

Τελικώς...

... δεν θα κρύψω ότι το Tower της Geometric Harmony ήταν μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη. Πρόκειται για ένα ηχείο με έμφαση στην ισορροπία και την τονική ουδετερότητα το οποίο, επιπροσθέτως, επιδεικνύει τις δυνατότητες της νέας ελληνικής εταιρίας σε πολλά επίπεδα, αυτά των βασικών σχεδιαστικών επιλογών, της αισθητικής και της τεχνικής ορθότητας, μεταξύ άλλων. Όλα αυτά, δημιουργούν μια άψογη πρώτη εντύπωση και τις ανάλογες προσδοκίες για το μέλλον. Ακούστε το σε πρώτη ευκαιρία!