Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/01/2005


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: KEF INSTANT THEATRE KIT100...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW
ΗΟΜΕ ΤΗΕΑΤRE IN A BOX
Kef Instant Theatre KIT100

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η εγκατάσταση του KIT100 είναι μία ιδιαίτερα εύκολη διαδικασία τόσο λόγω των λίγων τμημάτων που το απαρτίζουν όσο και λόγω των καλωδίων του.  Η Kef έχει επιλέξει μία custom μέθοδο σύνδεσης με βύσματα 25 ακροδεκτών τύπου "D" (όπως αυτά των υπολογιστών) και πρακτικώς είναι αδύνατον να κάνεις λάθος ακόμη και αν προσπαθήσεις.  Ειδικοί είναι και οι ακροδέκτες των ηχείων οι οποίοι δέχονται τα σήματα για το αντίστοιχο κυρίως και surround κανάλι. Δεδομένης της απλότητας του συστήματος, οι ρυθμίσεις είναι αντιστοίχως περιορισμένες:  Υπάρχει η συνήθης γεννήτρια θορύβου που σαρώνει τα κανάλια ώστε ο ακροατής να ρυθμίσει τις επιμέρους στάθμες, επιλέγεται ο ρυθμός surround (stereo, cine και αυτόματος -όπου ο αποκωδικοποιητής αποφασίζει με βάση το σήμα στην είσοδο) και μία σειρά από απλές ρυθμίσεις video (λόγος πλευρών της οθόνης, προοδευτική σάρωση και ενεργοποίηση του RGB στο SCART). Ολα αυτά δεν απαιτούν πάνω από μισή ώρα (ξεκινώντας από κλειστά κιβώτια) για τον εντελώς ανυποψίαστο και περίπου 15 λεπτά της ώρας για κάποιον που έχει ξανακάνει την... άσκηση.
Το πρώτο στοιχείο που παρατηρείς όταν ξεκινήσει η ακρόαση του ΚΙΤ100, με κινηματογραφικό ήχο, είναι η πραγματικά εξαιρετική παρουσία του εικονικού κεντρικού καναλιού.  Η εικόνα εστιάζεται με σαφήνεια και σταθερότητα ανάμεσα στα ηχεία σε σημείο που είναι πραγματικά δύσκολο να πιστέψεις ότι δεν υπάρχει εκεί ένα πραγματικό κεντρικό ηχείο.  Με τους διαλόγους να αποδίδονται άψογα (σαφώς καλύτερα από ότι αποδίδονται από το κεντρικό ηχείο ενός τυπικού μέτριου συστήματος 5.1) το ενδιαφέρον στρέφεται στην απόδοση των κυρίως ηχείων ή καλύτερα στην απόδοση του κυρίως τμήματος των ηχείων και στο υπογούφερ.  Ο ήχος του KIT100 είναι δυναμικός, με αρκετές δυνατότητες για την δημιουργία υψηλής στάθμης, με χαμηλό που έχει όγκο και ταχύτητα.  Στους πολύ απαιτητικούς ίσως λείψει η έκταση πολύ χαμηλά αλλά το κέρδος είναι οι χαμηλοί χρωματισμοί και η καλή συμπεριφορά στα δυναμικά.  Το τηλεχειριστήριο επιτρέπει την αυξομείωση της στάθμης του υπογούφερ άμεσα, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα , κάτι που στην πράξη αποδεικνύεται χρήσιμο αν γίνεται με μέτρο.
O μηχανισμός διέγερσης του πάνελ NXT.  Με εξαίρεση τον όγκο του ίδιου του Uni-Q το ηχείο έχει ελάχιστα σημεία όπου μπορεί να αποθηκευτεί ενέργεια και να δημιουργηθούν χρωματισμοί. Και να θέλεις, δεν μπορείς να κάνεις λάθος στις συνδέσεις.  Τα καλώδια και οι υποδοχές είναι όλα custom.  To όλο setup δεν θα πάρει πάνω από μισή ώρα στην χειρότερη περίπτωση.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Το κρίσιμο στοιχείο για την αποτελεσματικότητα του συστήματος είναι -βεβαίως- η δυνατότητα δημιουργίας ενός πειστικού πεδίου περιβάλλοντος ήχου.  Εδώ, όπως φάνηκε κατά τις ακροάσεις, υπάρχουν δύο παράγοντες που επηρεάζουν:  Η θέση των ηχείων σε σχέση με τους τοίχους και το περιεχόμενο των πίσω καναλιών.  Ξεκινώντας από τον πρώτο παράγοντα, στην περίπτωση του ΚΙΤ100 η τοποθέτηση των ηχείων παίζει καθοριστικό ρόλο: Το τί ανακλάται, από πού και πότε, καθορίζει την επιτυχία της ιδέας, που κάτω από καλές συνθήκες είναι πραγματικά μεγάλη.  Τα ηχεία αισθάνονται άνετα σε μέτριες ή μεγάλες αποστάσεις από έντονα ανακλαστικές επιφάνειες αλλά δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τα υλικά που δημιουργούν διάχυση.  Επίσης, η συμμετρική τοποθέτηση του συστήματος στον χώρο, έτσι ώστε τα ηχεία να ισαπέχουν από τις επιφάνεις ανάκλασης, φάνηκε να βελτιώνει κατά πολύ την λειτουργία τους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες το πεδίο surround είναι πραγματικά εντυπωσιακό, με έντονη την αίσθηση του envelopment (το ότι δηλαδή ο ακροατής περιβάλλεται από ένα ηχητικό πεδίο)  και πολύ καλή αναδημιουργία των πληροφοριών αντήχησης. 
Οσον αφορά στον δεύτερο παράγοντα, το περιεχόμενο, δηλαδή, των καναλιών surround αυτός θέτει και τα όρια του ΚΙΤ100:  Η ύπαρξη σαφώς εστιασμένων πηγών πίσω από τους ακροατές αποδίδεται με δυσκολία και συχνά κάποια ασάφεια που θυμίζει έντονα τα συστήματα εικονικού surround που βασίζονται σε dsp. Πόσο σοβαρό είναι αυτό; Στην πράξη, όχι και τόσο, γιατί αυτή η επιλογή αυτή σε μία μείξη είναι ακραία, (η κινηματογραφική αισθητική σχεδόν απαγορεύει την δράση εκτός οθόνης επομένως και τους ανάλογους ήχους) αλλά και όταν υφίσταται σπανίως αποδίδεται σωστά ακόμη και από "πραγματικά" συστήματα 5.1 (ιδιαίτερα αν είναι χαμηλού κόστους και με μέτρια τοποθέτηση στον χώρο).
Ως προς την εικόνα, το DVD-Video του KIT100 δεν θα αφήσει ασυγκίνητο τον  χρήστη του, αντίθετα μάλιστα  φάνηκε πως μπορεί να υποστηρίξει με χαρακτηριστική άνεση ακριβά συστήματα προβολής (όπως η Philips 37PF9986 με PixelPlus2 που χρησιμοποιήσαμε καθ'όλη την διάρκεια της δοκιμής). Τα σωστά και ξεκούραστα χρώματα, τα περιγράμματα χωρίς θόρυβο  και μικρά μόνο προβλήματα κατά την κίνηση σε συνδυασμό με τις άκρως ικανοποιητικές επιδόσεις ως προς την διαβάθμιση του γκρίζου και την απόδοση των σκιών χαρακτηρίζουν μια πηγή εικόνας που δεν αποτελεί ένα τυπικό, απλώς επαρκές, τμήμα του συστήματος αλλά συμβαδίζει απόλυτα με την συνολική φιλοσοφία του.
Ισως το μοναδικό μειονέκτημα του KIT100, από την άποψη της εργονομίας, να είναι η ανακλαστική πρόσοψη της κεντρικής μονάδας.  Υπό ορισμένες συνθήκες φωτισμού και οπτικές γωνίες δεν φαίνεται καμμία ένδειξη.  Είναι πάντως όμορφο...
Τελικώς...
Eίναι σαφές ότι η  Kef με το ΚΙΤ100 δεν είχε σαν στόχο την κάλυψη ενός τμήματος της αγοράς με ένα προιόν, απλώς "για να υπάρχει" αλλά περισσότερο την παρουσίαση μίας καλά σχεδιασμένης εναλλακτικής πρότασης για όσους επιθυμούν την αίσθηση του περιβάλλοντος ήχου στο σύστημα οικιακής διασκέδασής τους χωρίς το αισθητικό/χωροταξικό τίμημα που συνεπάγεται η ύπαρξη ηχείων surround.  Σαφώς, πρόκειται για μία άσκηση συμβιβασμού -με απόλυτα τεχνικά κριτήρια- αλλά, η συνέπεια στον σχεδιασμό, οι ενδιαφέρουσες ιδέες (Uni-Q και NXT) και η ποιότητα κατασκευής του κάνουν το KIT100 μία πολύ καλά υλοποιημένη λύση σε ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο πρόβλημα και αυτό από μόνο του είναι μία μεγάλη επιτυχία.

Δημήτρης Σταματάκος

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2005
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr