Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/09/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Perpetuum Ebner PE 4040/Thorens TP 92/Ortofon 2M Bronze

Perpetuum Ebner PE 4040/Thorens TP 92/Ortofon 2M Bronze

Για την ακουστική το αξιολόγηση, το PE 4040 αντικατέστησε το γνωστό πλατό αναφοράς (Linn LP12/Ittok/Karma) και οδήγησε το υπόλοιπο σύστημα το οποίο περιλαμβάνει τον προενισχυτή phono RHQ-10 Michi της Rotel, τον προενισχυτή Melos Plus Series Line, τον τελικό Parasound HCΑ3500 και τα ηχεία ATC SCM-50PSL).
To πλατό παραδίδεται σχεδόν πλήρως συναρμολογημένο και το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο τελικός χρήστης είναι να απελευθερώσει την ανάρτηση (βγάζοντας τις αντίστοιχες βίδες), να τοποθετήσει το υποπλατό τον ιμάντα και το πλατό και να ελέγξει αν η οριζοντίωση και η γεωμετρία του συστήματος είναι όπως πρέπει. Ο βραχίονας της Thorens δεν περιλαμβάνει βαθμονομημένο αντίβαρο, κάτι που σημαίνει ότι ο χρήστης θα πρέπει να έχει κάποιο ζυγό για την ρύθμιση της δύναμης ανάγνωσης, ενώ η ρύθμιση της VTA, αν χρειαστεί, μπορεί να γίνει πολύ εύκολα χωρίς να χρειαστεί πρόσβαση στο κάτω μέρος της συσκευής. Η μοναδική παρατήρηση που μπορεί να κάνει κάποιος σε ό,τι αφορά την χρηστικότητα του PE 4040 σχετίζεται με το ματ που έχει επιλέξει η εταιρία. Αυτό έχει την μορφή ενός δίσκου από βινύλιο ο οποίος είναι αρκετά σκληρός με αποτέλεσμα να μην απορροφά καθόλου την σκόνη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καθαρίζεται συχνά γιατί σε αντίθετη περίπτωση η σκόνη παραμένει μεταξύ του ματ και του δίσκου με αποτέλεσμα ο τελευταίος να ολισθαίνει εύκολα κατά το καθάρισμα.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το PE 4040 είναι αυτή μιας αναλογικής πηγής με χαμηλούς μηχανικούς θορύβους, καλές δυνατότητες σε θέματα δυναμικής περιοχής και ευγενικό, ευχάριστο ήχο που είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα μακρόχρονων ακροάσεων. Με το πλατό της PE στη θέση της πηγής, το σύστημα διατήρησε την καλή λεπτομέρεια και την αίσθηση βάθους, έκανε αισθητή την παρουσία του στον χώρο υπογραμμίζοντας με τον σωστό τρόπο τις ενδιαφέρουσες πλευρές κάθε χάραξης και δεν έγινε σε καμία περίπτωση κουραστικό, προβολικό ή δυσάρεστο. Το “πακέτο” Thorens/Ortofon φάνηκε να λειτουργεί άψογα και μετέφερε με άνεση στον χώρο ακρόασης τις λεπτομέρειες της ηχογράφησης, υποβοηθούμενο δε από ένα -προφανώς- ιδιαίτερα σταθερό σύστημα περιστροφής, δημιούργησε μια σαφή με καλά καθορισμένες διαστάσεις στερεοφωνική εικόνα, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας φαίνεται να είναι οι πολύ καλές δυνατότητες εστιασμού των ηχητικών πηγών στον οριζόντιο άξονα και η καλή περιγραφή του βάθους.

Perpetuum Ebner PE 4040/Thorens TP 92/Ortofon 2M Bronze Perpetuum Ebner PE 4040/Thorens TP 92/Ortofon 2M Bronze

Στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων το PE 4040 δημιούργησε μια αίσθηση ισορροπίας μεταξύ έκτασης και ελέγχου και φάνηκε να περιγράφει άψογα τις λεπτομέρειες χωρίς τάσεις προς την υπερβολή. Αυτή η συμπεριφορά εντοπίζεται γενικά σε όλη την περιοχή των χαμηλών, κάτι που προσδίδει στο πλατό έναν γρήγορο, καθαρό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα το σύστημα να είναι σε θέση να περάσει την αίσθηση μιας επιβλητικής παραγωγής χωρίς να γεμίζει την χώρο υπερβολικά, παραμένοντας πάντα προς την πλευρά ενός αυστηρού χαρακτήρα που ενισχύει την αίσθηση της λεπτομέρειας. Τα ρυθμικά μέρη επηρεάζονται θετικά από την συμπεριφορά αυτή, όντας γρήγορα, γεμάτα και με καλό σώμα.
Η μεσαία περιοχή χαρακτηρίζεται από μια εξαιρετικά ήπια τάση έμφασης, η οποία υπογραμμίζει με ευχάριστο τρόπο τις λεπτομέρειες και φέρνει την εικόνα λίγο “μπροστά” χωρίς ποτέ να γίνεται καταπιεστική ή υπερβολική. Το αποτέλεσμα που εισπράττεις ως ακροατής είναι αυτό της καλής ανάλυσης και της θεαματικής παρουσίας στον χώρο, μια παρουσία η οποία ακούστηκε ισορροπημένα φωτεινή, πειθαρχημένη και χωρίς ασάφειες. Το σύστημα φάνηκε να διαχειρίζεται άνετα τις κορυφώσεις το προγράμματος, περιέγραψε πολύ σωστά τις φωνές (σόλο και χορωδία), με λεπτομέρεια και ζωντανά ηχοχρώματα χωρίς ποτέ να δείξει ότι φτάνει στα όρια της αναγνωστικότητας του. Με βάση αυτά, μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι η απόδοση στην μεσαία περιοχή είναι -ίσως- το δεύτερο σημαντικότερο χαρακτηριστικό από αυτά που καθορίζουν τον ήχο του PE 4040, μετά τους χαμηλούς μηχανικούς θορύβους και αυτό που του δίνει τον ξεκούραστο και ευχάριστο χαρακτήρα του. Δεν αποκλείεται η επίδοση στον τομέα αυτό να σχετίζεται άμεσα με την επίπεδη απόκριση της 2M Bronze στη μεσαία περιοχή.

Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων αποδόθηκε με καλή αίσθηση έκτασης και αέρα. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός πλατό/βραχίονα/κεφαλής φάνηκε να έχει πολύ καλές δυνατότητες στην απόδοση των μικροδυναμικών, με γρήγορα μέτωπα και καλές δυνατότητες απόδοσης της δυναμικής αντίθεσης, προβάλλοντας με άνεση τις λεπτομέρειες της μείξης σε ένα σκοτεινό υπόβαθρο. Σε σχέση με την πηγή αναφοράς, ακούστηκε λίγο πιο βιαστικό στις αποσβέσεις και με μικρότερη σαφήνεια στην περιγραφή του σώματος αλλά κινήθηκε σε υψηλό επίπεδο σε θέματα περιγραφής των λεπτομερειών και απόδοσης του αρμονικού πλούτου, παραμένοντας στην ουδέτερη, ισορροπημένη από την άποψη της φωτεινότητας, πλευρά. Η συμπεριφορά αυτή στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων διεκδικεί, κατά πάσα πιθανότητα, την μερίδα του λέοντος στην σύνθετη αίσθηση ευγένειας και καλής δυνατότητας χειρισμού των λεπτομερειών που δημιουργεί το PE 4040, από την πρώτη στιγμή που θα το ακούσεις, και με δεδομένο το καλό μηχανικό μέρος θα πρέπει να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στην κεφαλή της Ortofon.

Τελικώς...

… το PE 4040 αποδείχθηκε ένα πρώτης τάξης δείγμα των προθέσεων της WE Audio Systems/Perpetuum Ebner. Βασισμένο σε μια καλά δοκιμασμένη αρχιτεκτονική και σε μια χωρίς ψεγάδια υλοποίηση, αποτελεί μια καλοστημένη αναλογική πηγή που χαίρεσαι να την ακούς για απεριόριστες χρονικές περιόδους. Ένα πρώτης τάξης αναλογικό front end για όποιον διαθέτει ένα καλό σύστημα και μια καλή συλλογή βινυλίων και αναζητά μια αντίστοιχη πηγή για να τα αξιοποιήσει, αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής και συστήνεται χωρίς επιφυλάξεις. A New Kid in Town; Σίγουρα ναι! Ακούστε το σε πρώτη ευκαιρία.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Perpetuum Ebner PE4040/Thorens TP 92/Ortofon 2M Bronze, Rotel RHQ-10.
  2. Πηγή Αναφορας: Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, Rotel RHQ-10