Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/11/2010

flag
english
abstract

ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΧΟΥ

Philips MCi900 Streamium

Thumbnail

Η εργαστηριακή εκτίμηση του MCi900 περιέλαβε μετρήσεις των ηχείων καθώς επίσης και μετρήσεις του ενισχυτή μέσω της βοηθητικής εισόδου line. H απόκριση συχνότητας του SoundSphere δείχνει ένα ηχείο με πολύ καλή συμπεριφορά στις συχνότητες άνω των 200Ηz, όπου παρουσιάζονται μικρές αποκλίσεις μέσα σε ένα διάστημα 5dB περίπου στην περιοχή από 1kHz έως 7kHz. Η ευαισθησία, όπως μετρήθηκε, δικαιώνει τους ισχυρισμούς του κατασκευαστή (86dB/w/m) μια τιμή αρκετά χαμηλή για ηχείο μίνι συστήματος, κάτι που δείχνει, πρώτον, ότι κατά τον σχεδιασμό δόθηκε προτεραιότητα στην ποιότητα και όχι -απλώς- στις στάθμες και, δεύτερον, ότι η Philips έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον ενισχυτή της. Η μέτρηση χαμηλά αποκαλύπτει έναν χαρακτήρα λίγο τονισμένο (περί τα 6dB πάνω από το pass band για συχνότητες κάτω από τα 200Hz). Το ηχείο αφήνει υποσχέσεις για ογκώδες χαμηλό, κάτι που είναι συχνά το ζητούμενο σε αυτή την κατηγορία προϊόντων. Το διάγραμμα της εμπέδησης αποκαλύπτει ένα ηχείο με πολύ καλή συμπεριφορά ως φορτίο, με το μέτρο της ελάχιστης αντίστασης να βρίσκεται ελαφρώς πάνω από 8Ω και την φάση να έχει διακυμάνσεις που δεν ξεπερνούν τις +/-36 μοίρες. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι ο ωμικός χαρακτήρας του ηχείου διατηρείται για μια περίπου δεκάδα (από 200Hz μέχρι 2kHz).

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Συνδυασμός far field/near field ψευδοανηχοϊκής μέτρησης στον ακουστικό άξονα.

Μέτρο και φάση της εμπέδησης (πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με βάση και την σχεδιαστική προσέγγιση του SoundSphere έχουν τα διαγράμματα της πολικής απόκρισης: Το ηχείο έχει, πράγματι, πολύ μεγάλη διασπορά αφού για συχνότητες μέχρι τα 2kHz παραμένει μέσα στο όριο των -6dB μέχρι τις +/-90 μοίρες (!) ενώ για το ίδιο όριο (-6dB) η γωνία ακρόασης φτάνει -σχεδόν- τις +/- 60 μοίρες για συχνότητες μέχρι 8kHz και μέχρι τις +/-30 μοίρες για συχνότητες μέχρι τα 16kHz επιδόσεις που είναι ασφαλώς αξιοσημείωτες, καθώς επιπροσθέτως χαρακτηρίζονται και από εξαιρετική ομοιογένεια και απουσία κυμάτωσης. Αυτό, στην πράξη, σημαίνει ότι -πράγματι- ο ακροατής μπορεί να καθίσει έξω από το sweet spot χωρίς να κάνει σοβαρές παραχωρήσεις στην ποιότητα και ότι δεν χρειάζεται να στρέφει τα ηχεία προς την θέση ακρόασης. Το ηχείο αποδείχθηκε λίγο πιο δύστροπο όσον αφορά τον κάθετο άξονα. Εδώ παρατηρήθηκε πολύ καλή ομοιογένεια μεν αλλά η συμπεριφορά αλλάζει αρκετά καθώς η συχνότητα ανεβαίνει, με τις συχνότητες πάνω από 2kHz να βρίσκονται σχεδόν 6dB κάτω για γωνία ακρόασης 30 μοιρών (ο ακροατής σε υψηλότερη θέση από το ηχείο) σύμφωνα με το διάγραμμα, η καλύτερη θέση ακρόασης είναι ελαφρώς υψηλότερα από τον άξονα του τουίτερ.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (πράσινη καμπύλη), 2kHz (κόκκινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη) και 16kHz (μωβ καμπύλη).

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο κατακόρυφο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (πράσινη καμπύλη), 2kHz (κόκκινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη) και 16kHz (μωβ καμπύλη)

Το διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων εμφανίζει αρκετούς χρωματισμούς στην περιοχή 1-3kHz και δύο αρκετά έντονους συντονισμούς στις υψηλές συχνότητες (8 και 10kHz).

Thumbnail

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ψευδοανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα, με χρωματική κωδικοποίηση του πλάτους.

Η απόκριση συχνότητας του ενισχυτή είναι πρακτικώς επίπεδη με απόκλιση που δεν ξεπερνά το 0.8dB στα 10Hz αλλά εμφανίζει απότομη πτώση πάνω από τα 18kHz η οποία -προφανώς- είναι εκούσια και οφείλεται σε κάποιο φίλτρο. Έγινε κάθε προσπάθεια να βρεθεί τι προκαλεί αυτή την εξασθένηση (περίπου 30dB στα 20kHz) αλλά δεν έγινε δυνατόν να προσδιοριστεί η αιτία (εννοείται ότι όλα τα ρυθμιστικά ήταν εκτός και ότι ελέγχθηκε και το script της μέτρησης). Ο ενισχυτής απέδωσε 47Wrms ανά κανάλι με όριο παραμόρφωσης τον ορατό ψαλιδισμό, φορτίο 8Ω και σήμα συχνότητας 1kHz. Οι παραμορφώσεις του κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα με αυξητικές τάσεις αυξανόμενης της συχνότητας. Στο μεγαλύτερο μέρος του φάσματος βρίσκονται κάτω από το 0.2% και φτάνουν το 0.3% στα 17kHz περίπου.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 10Wrms σε φορτίο 8Ω.

thd+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 10Wrms σε φορτίο 8Ω.

Καλή συμπεριφορά είδαμε και στο τρόπο με τον οποίο μεταβάλλεται η παραμόρφωση σε συνάρτηση με την ισχύ. Χαρακτηρίστηκε από πτωτικές τάσεις μέχρι τα 20W (0.03%) και από ομαλή αύξηση από το σημείο αυτό μέχρι και το όριο της ισχύος, όπου ο φτάνει το 3%. Το φάσμα του σήματος εξόδου στα 10Wrms με σήμα 1kHz χαρακτηρίζεται από γρήγορη μείωση των αρμονικών (αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι οι περιττές είναι -γενικώς- ισχυρότερες των αρτίων) και με χαμηλό θόρυβο. Το τροφοδοτικό δεν επιβαρύνει με αξιοσημείωτο τρόπο καθώς τα 50Hz και τα παράγωγά τους κινούνται στην περιοχή των -100dB ενώ και ο θόρυβος πάνω από τα 20kHz είναι υπαρκτός μεν αλλά κάτω από τα -80dB. To σύστημα αποδείχθηκε αρκετά αθόρυβο και στην στατική μέτρηση φθάνοντας τα -74dBr(A) με στάθμη αναφοράς αυτήν που αντιστοιχεί στο 1Wrms/8Ω.

Thumbnail Thumbnail

thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω, σήμα συχνότητας 1kHz.

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz. 0dBr: 10Wrms/8Ω.