Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 07/09/2010

flag
english
abstract

ΗΧΕΙΟ ΒΑΣΗΣ

Rosso Fiorentino Fiesole

Rosso Fiorentino Fiesole

Εντάξει, είναι κάπως κοινότοπο το να αναφέρεται κανείς στην εμφάνιση ενός ηχείου αλλά η Rosso Fiorentino έχει κάνει καλή δουλειά και της αξίζει: Το Fiesole διαθέτει καμπίνα της οποίας τα πλευρικά τοιχώματα έχουν κλίση, δημιουργώντας ένα πρισματικό περίβλημα και επιτρέποντας στην μπάφλα να μειώνεται σε πλάτος κοντά στο τουίτερ. Τα 280 χιλιοστά της βάσης, μειώνονται σε κάτι λιγότερο από 165 στην κορυφή, ενώ τα 400 χιλιοστά του ύψους το κατατάσσουν στα τυπικά ηχεία βάσης που μπορούν να τοποθετηθούν σε ράφι βιβλιοθήκης. Ο χαρακτηρισμός “βιβλιοθήκης” (bookshelf) δίνεται από τον ίδιο τον κατασκευαστή αλλά θα μου επιτρέψετε να έχω τις αντιρρήσεις μου για την πρακτική πλευρά του: Με ένα bass reflex διαμέτρου 60 χιλιοστών συντονισμένο λίγο πιο πάνω από τα 40Hz χρειάζεται μια σχετική απόσταση από το πίσω όριο αν θέλει κανείς να πάρει το καλύτερο δυνατόν, επομένως η χρήση βάσης είναι, μάλλον, πιο ενδεδειγμένη επιλογή τοποθέτησης. Αν επιλεγεί αυτή, η εταιρία έχει διαθέσιμο ένα ειδικά σχεδιασμένο, ομώνυμο, στάντ το οποίο στηρίζει άψογα το ηχείο και συμπληρώνει, επίσης άψογα, την αισθητική του, όπως μπορείτε να δείτε και από τις σχετικές φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο.

Rosso Fiorentino Fiesole Rosso Fiorentino Fiesole

Η αισθητική του Fiesole είναι ελκυστική και το φινίρισμα πολύ καλό. Η ειδικά σχεδιασμένη βάση κάνει το πακέτο ακόμη πιο ενδιαφέρον.

Το ηχείο είναι δύο δρόμων αλλά προσφέρεται η δυνατότητα προσθήκης ενός σούπερ-τουίτερ αν ο χρήστης το επιθυμεί. Στο μοντέλο της φωτογραφίας ο χρυσός θόλος είναι διακοσμητικός.

Επιστρέφοντας στο ηχείο, η καμπίνα είναι κατασκευασμένη από MDF 20 χιλιοστών άψογα φινιρισμένο με λάκα και η μπάφλα είναι καλυμμένη από ένα φύλλο πλεξιγκλάς μαύρου χρώματος που κρύβει έξυπνα τις βίδες στήριξης των μεγαφώνων. Το Fiesole χρησιμοποιεί ένα μιντ/γούφερ 6.5 ιντσών με κώνο κατασκευασμένο από nomex και ένα τουίτερ 28 χιλιοστών (1 1/8 της ίντσας) με υφασμάτινο θόλο. Αν ο χρήστης το επιθυμεί μπορεί να παραλάβει το ηχείο και με ένα σούπερ τουίτερ της Murata το οποίο επεκτείνει την απόκριση μέχρι τα 100kHz. Το ηχείο της δοκιμής ήταν το “απλό” και ο χρυσός θόλος που φαίνεται στις φωτογραφίες είναι απλώς διακοσμητικός. Το φίλτρο που οδηγεί τα δύο μεγάφωνα απέχει αρκετά από το να θεωρηθεί απλό ή μινιμαλιστικό. Η εταιρία δεν δίνει λεπτομέρειες αλλά από ότι φαίνεται έχουν χρησιμοποιηθεί δικτυώματα αντιστάθμισης και στα δύο μεγάφωνα, τα υλικά είναι καλής ποιότητας και η συναρμολόγηση προσεκτική με πρόβλεψη για σταθεροποίηση των μεγάλων εξαρτημάτων και προστασία από τους κραδασμούς. Η εσωτερική καλωδίωση γίνεται από πολύκλωνο, επάργυρο καλώδια του Van Den Hul ενώ οι υποδοχές σύνδεσης με τον ενισχυτή είναι πολύ καλής ποιότητας της WBT, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για διπλοκαλωδίωση.

Rosso Fiorentino Fiesole Rosso Fiorentino Fiesole

Η Rosso Fiorentino έχει καλύψει τις βίδες με ένα κάλυμμα από φύλλο πλεξιγκλάς.

Η φόρτιση της καμπίνας γίνεται από μια οπή ανάκλασης μεγάλης διαμέτρου (με καμπυλωμένα χείλη). Η επιλογή αυτή μάλλον κάνει την τοποθέτηση σε ράφι δύσκολη υπόθεση.

Με βάση τα χαρακτηριστικά που δίνει ο ίδιος ο κατασκευαστής, το Fiesole είναι ένα σχετικά αναίσθητο ηχείο που αποδίδει 86.5dBSPL/2.83Vrms/m αλλά αρκετά καλό ως φορτίο καθώς η ονομαστική του αντίσταση είναι 8Ω και η ελάχιστη δεν πέφτει κάτω από τα 5Ω. Η απόκριση είναι τυπική για τον όγκο και τη διάμετρο του γούφερ (50Hz-22kHz) αλλά -όπως ήδη αναφέρθηκε- μπορεί να ανέβει μέχρι τα 100kHz με το σούπερ τουίτερ.

Rosso Fiorentino Fiesole

Οι υποδοχές σύνδεσης είναι πολύ καλής ποιότητας και η εσωτερική καλωδίωση είναι Van Den Hul. Δεν προσφέρεται δυνατότητα διπλοκαλωδίωσης.