Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 15/02/2011

flag
english
abstract

ΗΧΕΙΟ

Spicom F4

Thumbnail_φωτο

Το F4 θα μπορούσε να είναι “ένα ακόμη” ηχείο δαπέδου από τις δεκάδες που μπορείτε να βρείτε σήμερα στην αγορά αφού η βασική του καμπίνα δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη του είδους: με ύψος περίπου 86 εκατοστά, πλάτος 27 και βάθος 33, κινείται με άνεση στον χώρο των ηχείων με λογικές διαστάσεις καμπίνας. Γράφω “θα μπορούσε” διότι, όπως θα έχετε ήδη παρατηρήσει, το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η ξεχωριστά τοποθετημένη μονάδα μεσαίων/υψηλών συχνοτήτων η οποία βρίσκεται στο επάνω μέρος, αισθητικά διαχωρισμένη από την υπόλοιπη καμπίνα. Η μονάδα αυτή, η οποία κατασκευάζεται ειδικά για τα ηχεία της Spicom, είναι η “κοντή” έκδοση των μονάδων που χρησιμοποιούνται στα δύο μεγαλύτερα μοντέλα (F1 και F3) και ίδια με αυτήν που χρησιμοποιείται στο μικρό βάσης F5. Έχει διαστάσεις 68x310 χιλιοστά, το διάφραγμα είναι από Capton και το μαγνητικό σύστημα από νεοδύμιο. Η μονάδα αυτή έχει χαρακτηριστικά δίπολου αν και η εταιρία αναφέρει ότι η επιφάνεια εκπομπής προς τον ημιχώρο όπου βρίσκεται ο ακροατής είναι στενότερη, περιοριζόμενη από φύλλα ηχοαπορροφητικού υλικού πλάτους 15 χιλιοστών.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Το F4 ξεχωρίζει εξ αιτίας της μονάδας planar η οποία είναι τοποθετημένη στην κορυφή του. Η ποιότητα κατασκευής και το φινίρισμα της καμπίνας είναι καλά.

Όταν βγει το προστατευτικό των γούφερ αποκαλύπτονται δυο μονάδες με χαρακτηριστικούς κίτρινους κώνους. Κατασκευάζονται ειδικά για την Spicom.

Οι χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από δύο γούφερ με κώνο από χαρτί το οποίο έχει ενισχυθεί με κεραμική επίστρωση. Τα γούφερ αυτά κατασκευάζονται με βάση τις προδιαγραφές της Spicom και φορτίζονται από κοινό θάλαμο και bass reflex το οποίο βρίσκεται στην πίσω πλευρά της καμπίνας. Το φίλτρο διαχωρισμού έχει συχνότητα διάβασης 460Ηz και είναι δεύτερης τάξης στον κλάδο των χαμηλών συχνοτήτων και τρίτης τάξης στον κλάδο των μεσαίων/υψηλών. Στο δικτύωμα που τροφοδοτεί την επίπεδη μονάδα χρησιμοποιούνται πυκνωτές ελαίου.
Η κυρίως καμπίνα του ηχείου φαίνεται καλά δεμένη και η αισθητική της, με την χαρακτηριστική διχρωμία, είναι ενδιαφέρουσα. Ο αγοραστής μπορεί να επιλέξει μεταξύ έξι διαφορετικών φινιρισμάτων (όλα από δρυ) αλλά να παραγγείλει και κάποιο διαφορετικό, με κάποια επιβάρυνση στην τιμή. Οι υποδοχές σύνδεσης με τον ενισχυτή είναι καλής ποιότητας, δέχονται αγωγούς μεγάλης διατομής, ακροδέκτες τύπου “μπανάνα” ή δίχαλα, χωρίς να υποστηρίζεται διπλοκαλωδίωση. Η στήριξη του F4 γίνεται με τέσσερις μεταλλικές ακίδες οι οποίες εφαρμόζουν σε μια μικρή μεταλλική βάση και είναι ρυθμιζόμενες.

Φωτογραφία Φωτογραφία

To F4 βασίζεται σε δύο μονάδες των 8 ιντσών για την απόδοση του χαμηλά. Το υλικό των κώνων είναι χαρτί επικαλυμμένο με κεραμικό υλικό.

Η οπή ανάκλασης των χαμηλών είναι τοποθετημένη στην πίσω πλευρά του ηχείου. Οι ακροδέκτες για την σύνδεση με τον ενισχυτή είναι καλής ποιότητας, χωρίς να προσφέρουν διπλοκαλωδίωση.