Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/02/2007


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/DOCKING STATION ΓΙΑ ΤΟ iPod TL AUDIO FATMAN iTUBE...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/iPod DOCK

TL Audio Fatman iTube

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η χρήση του συστήματος είναι αρκετά απλή: Το Dock συνδέεται στην μια είσοδο του ενισχυτή, αφήνοντας την δεύτερη ελεύθερη για άλλο media player ή οποιαδήποτε συσκευή με έξοδο line, το iPod "κάθεται" στην ειδική βάση του και είστε έτοιμοι για power-on. 
Για την περίπτωση της δοκιμής χρησιμοποίησα ένα ζευγάρι ηχεία της Dali (Royal Menuet II) αν και το γεγονός ότι το τελικό στάδιο είναι solid state εξασφαλίζει αρκετή ανοχή σε πολλά ηχεία. Είναι προφανές, βεβαίως, ότι ο ενισχυτής αισθάνεται άνετα σε μικρούς χώρους και με ηχεία άνω των 90dB -σε τελική ανάλυση μιλάμε για ένα προσωπικό ηχητικό σύστημα.
Εχοντας ήδη ρίξει μια προσεκτική ματιά στο iTube, είχα σχηματίσει την άποψη ότι πρόκειται για ένα καλοσχεδιασμένο προιόν και όχι για μια απλή άσκηση lifestyle αισθητικής και η απόδοσή του με δικαίωσε. Κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των ακροάσεων χρησιμοποίησα το iPod που φαίνεται στις φωτογραφίες με μια ευρεία γκάμα από μουσικά αρχεία, τόσο από πλευράς ειδών μουσικής όσο και από πλευράς "βάρους" στο encoding.  Πρόγραμμα αναφοράς, τόσο σε MP3 όσο και σε Ogg Vorbis και σε Flac χρησιμοποιήθηκε επίσης με άλλα media players τα οποία ωστόσο είχαν το πλεονέκτημα τού να μην παρεμβάλεται ο επεξεργαστής που κατοικεί μέσα στο Dock και το μειονέκτημα ότι δεν είχαν καμμία δυνατότητα τηλεχειρισμού. Σε όλες τις περιπτώσεις ο ήχος κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα, με σωστό έλεγχο, αρκετό νεύρο χαμηλά, και ευχάριστες υψηλές συχνότητες ενώ οι στάθμες που κατάφεραν να αποδώσουν τα Dali με τον συγκεκριμένο ενισχυτή ήταν απόλυτα ικανοποιητικές. Λίγη προσοχή απαιτείται στην ρύθμιση της στάθμης: Επειδή το σύστημα έχει δύο ρυθμιστικά, ένα στο Dock και ένα στον ίδιο τον ενισχυτή, θα πρέπει να λάβει κανείς τα μέτρα του ώστε το Dock να μην υπεροδηγήσει την είσοδο του ενισχυτή κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα επειδή, πολύ συχνά, τα αρχεία που αναπαράγονται από το iPod είναι ανεξέλεγκτα όσον αφορά την στάθμη. Παρατήρηση που μας φέρνει σε ένα σημαντικό σημείο: Κατά την άποψή μου το σύστημα με τον ενισχυτή και τα ηχεία ήταν, στην συγκεκριμένη περίπτωση, πολύ πιο αποκαλυπτικό σε σχέση με τα ακουστικά και αποδείχθηκε περισσότερο από ικανό στο να φέρνει στην επιφάνεια ατέλειες του encoding ιδιαίτερα σε "τσιγγούνικα" ως προς το bitrate αρχεία που κατέβηκαν από το διαδίκτυο.
Οι δύο τρίοδοι του προενισχυτικού σταδίου συνοδεύονται από μία "magic eye" για την παρακολούθηση της στάθμης. Λεπτομέρεια που την συναντούμε πολύ σπάνια...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ο ενισχυτής είναι αρκετά αθόρυβος και η δυναμική περιοχή του συστήματος είναι καλή, όπως και η εικόνα, στοιχεία που έχουν τη γνωστή παρενέργεια: απαιτείς υψηλότερες στάθμες μέχρι που φθάνεις στο όριο του ενισχυτή, το οποίο, πάντως, βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα και, επιπροσθέτως, μπορείς να το προβλέψεις με αρκετή ακρίβεια χάρις στο magic eye που έχει, εδώ, σαφή χρησιμότητα εκτός της νοσταλγικής χροιάς που δίνει στην συσκευή. Πόσο "ακούγονται" οι λυχνίες; Με δεδομένο ότι αυτές βρίσκονται στο προενισχυτικό στάδιο, δεν περιμέναμε βεβαίως να ακούσουμε ήχο τριόδου από το iTube και δεν ακούσαμε. Ωστόσο, το πιο πιθανόν είναι η επιλογή της λάμπας να βρίσκεται πίσω από τον ευχάριστο, δυναμικό αλλά καθόλου "ψηφιακό" ήχο του συστήματος, με το "ψηφιακός" να είναι ένας χαρακτηρισμός που συνήθως χρησιμοποιήται για ακούσματα διαυγή μεν αλλά κάπως κουραστικά, τα οποία σε ωθούν να μειώσεις την στάθμη ύστερα από λίγο και δεν καταφέρνουν να σε συνεπάρουν. Αυτό, πράγματι, δεν συμβαίνει στην περίπτωση του συγκεκριμένου πακέτου, αντιθέτως μάλιστα, μπορεί να πεί κανείς ότι η ακρόαση ήταν ελκυστική, ανεπαίσθητα ευφωνική, χωρίς να καταντά επικίνδυνα στρογγυλευμένη και άνευρη και εν τέλει ικανοποιητική σε βαθμό που σε κάποια περίπτωση ακούσαμε επί ώρες (το iPod είχε πάνω από 100 τρακς) χωρίς να το πολυσκεφτούμε. Αυτό, κατά την γνώμη μου είναι το σημαντικό στην περίπτωση του iTube και εν τέλει η ίδια η ουσία της ύπαρξής του: Μετατρέπει ένα φορητό ηχοσύστημα του οποίου η βασική αποστολή είναι -στην καλύτερη περίπτωση- η μουσική επένδυση κάποιας άλλης δραστηριότητας, σε ένα σύστημα με αποκλειστική αποστολή την μουσική, αποστολή που την φέρει σε πέρας αποτελεσματικά και άκοπα.
Το δέσιμο του Dock με το iPod είναι άψογο από πλευράς αισθητικής. Η διχρωμία του iTube εξασφαλίζει καλό ταίριασμα και με τα μαύρα players της Apple.
Τελικώς...
Γίνεται το iPod ή, εν προκειμένω οποιοδήποτε media player, high end επειδή θα του προσθέσετε στην έξοδο ένα iTube; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι "βεβαίως όχι" αλλά ούτως ή άλλως δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Αν έχετε ένα media player και μια καλή συλλογή από μουσικά αρχεία, είναι λογικό -κάποια στιγμή- να αναζητήσετε το μονοπάτι που οδηγεί από τον ήχο των ακουστικών στον ήχο των ηχείων. Στην περίπτωση αυτή, το πακέτο της TL Audio είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση: Πλήρες, ικανό να υποστηρίξει κάθε ανάγκη (αφού συνεργάζεται με όλα τα players μέσω της εισόδου line και όχι μόνο με το iPod), με δυνατότητα επέκτασης ώστε να γίνει ένα μικρό σύστημα και για πηγές ασυμπίεστου ήχου αλλά ταυτόχρονα ακολουθώντας πιστά τους κανόνες του design και των καλών ηχοσυστημάτων, είναι σαφώς ένα προιόν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ακροατή ο οποίος ξεκίνησε από τον προσωπικό ήχο αλλά έχει το κέφι να κάνει ένα βήμα ακόμη προς κάτι σοβαρότερο... Νομίζω ότι θα το ευχαριστηθείτε!

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2007
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr