Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/03/2011

flag
english
abstract

ΗΧΕΙΟ

Totem Acoustic Mite

Thumbnail_φωτο

Το Mite αντικατέστησε το βασικό ηχείο αναφοράς (ATC SCM50 PSL) αλλά η δοκιμή του στάθηκε μια καλή ευκαιρία να θυμηθώ έναν παλιό γνωστό, το Eros της Audio Spectrum το οποίο επίσης χρησιμοποιώ (σποραδικά πλέον), αφού η σύγκριση με ένα μεγάλο ηχείο είναι -στην καλύτερη περίπτωση- δύσκολη. Οδηγήθηκε τόσο από τον γνωστό Parasound HCA3500 όσο και από τον Audio Note Jintro ο οποίος βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό στον χώρο ακρόασης. Ο γάμος με τον λαμπάτο δεν ήταν -βεβαίως- πολύ επιτυχής με εξαίρεση ήπια μουσικά κομμάτια και λογικές (μάλλον πολύ λογικές...) στάθμες. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό, με ψηφιακές πηγές τα Esoteric P70/D70, Puccini U-Clock και προενισχυτή τον Μelos Plus Series Line. Μέρη των ακροάσεων περιέλαβαν (όπως παγίως συμβαίνει, άλλωστε) και τον ισοσταθμιστή χώρου DRC-205 της Copland.
H τοποθέτηση του ηχείου δεν είναι δύσκολη υπόθεση, ακριβώς λόγω του μικρού του μεγέθους. Επέλεξα μια θέση που απείχε κάτι λιγότερο από ένα μέτρο από τα πίσω όρια του χώρου με άνοιγμα ηχείων λίγο μεγαλύτερο των 2 μέτρων. Παρά το γεγονός ότι τόσο η εταιρία όσο και οι μετρήσεις κατευθυντικότητας βεβαιώνουν για το αντίθετο, έστρεψα τα ηχεία προς την θέση ακρόασης

Φωτογραφία

Καλής ποιότητας υποδοχές σύνδεσης που είναι επίχρυσες, υποστηρίζουν διπλοκαλωδίωση και δέχονται όλα τα είδη ακροδεκτών.

Η αρχική εντύπωση από το Mite ήταν ακριβώς αυτή που περίμενα: Το ηχείο εξαφανίστηκε... θορυβωδώς από τον χώρο, δίνοντας τη θέση του σε μια εικόνα με πολύ καλή ανάλυση σε όλους τους άξονες και πραγματικά εξαιρετικό βάθος, με βάση την κατηγορία τιμής του. Πραγματικά, είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι μπορείς να πάρεις τόσο καλή χωρική περιγραφή πληρώνοντας κάτω από ένα χιλιάρικο και όμως είναι γεγονός! Το Mite δίνει πραγματικά τον καλύτερο εαυτό του σε μικρά σύνολα με ακουστικά όργανα (τζαζ, μουσική δωματίου, κλπ) και δημιουργεί με εκνευριστική άνεση την εντύπωση ότι βρίσκεσαι εκεί, μπροστά στο πραγματικό γεγονός. Αν και έχει περάσει αρκετός χρόνος από την σχετική δοκιμή, νομίζω ότι μπορώ να ισχυριστώ ότι βρίσκει το ταίρι του στο εξαιρετικό Xero της Leema Αcoustics το οποίο, όμως είχε μια πιο κοντινή αίσθηση. Αν έχετε στη διάθεσή σας έναν ισχυρό ενισχυτή, το Mite θα λειτουργήσει με άνεση σε υψηλές στάθμες παραμένωντας διαυγές και καθόλου σκληρό μέχρι και τα 100dB (μέτρηση στο 1m).

Φωτογραφία

Το ηχείο είναι άψογα φινιρισμένο και δεν διαθέτει κάλυμμα προστασίας για τις μονάδες. Ο χρήστης μπορεί να πάρει ένα σχετικό κιτ προαιρετικά.

Στο φάσμα, τώρα, θα έλεγα ότι οι χαμηλές συχνότητες δεν λείπουν από το Mite παρά το μικρό του μέγεθος. Σαφώς μιλάμε για την περιοχή των τυπικών κρουστών και του rhythm section, αφού οι χαμηλές νότες οργάνων όπως το εκκλησιαστικό όργανο ή τα συνθ αναπαράγονται οριακά και χωρίς ιδιαίτερη δύναμη. Σαφώς, το ηχείο θα βοηθηθεί από ένα καλό sub (η εταιρία προσφέρει δύο) στον τομέα αυτό. Από την άλλη, η υπόλοιπη περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων ικανοποίησε πλήρως με την καθαρότητα και την ταχύτητά της. Αν και ο τονισμός στην περιοχή των 70-200Hz που φάνηκε στις μετρήσεις με είχε ανησυχήσει κάπως, αυτός δεν ακούστηκε καθόλου στην πράξη: Το ηχείο δεν φαίνεται να τονίζει επί τούτου κάποιο σημείο του φάσματος χαμηλά και δεν υπερβάλλει πουθενά (είναι πιθανόν η θέση του στον χώρο και η αλληλεπίδρασή του με αυτόν να καταλήγει σε ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα, ένα δείγμα ότι οι της Totem έχουν κάνει καλή δουλειά στο voicing). Η μεσαία περιοχή ακούστηκε διαυγής και πλήρης. Όργανα και φωνές περιγράφονται με σαφήνεια, ακούγονται ξεκούραστα και σε κάποια απόσταση ώστε δεν καταπιέζουν καθόλου τον ακροατή. Η μεγάλη χορωδία αποδίδεται πολύ καλά, με όγκο και μεγαλοπρέπεια, η ανάλυση είναι επαρκέστατη ώστε να έχεις μια πλήρη εικόνα της σύνθεσης και οι σόλο φωνές εστιάζονται εξαιρετικά στον χώρο, με πολλές λεπτομέρειες τόσο όσον αφορά στην άρθρωση όσο και όσον αφορά στις λεπτομέρειες της ακουστικής του χώρου. Μιλώντας για λεπτομέρειες και μικροδυναμική, το Mite μεταφέρει με επιτυχία την ζωντανή ακουστική του χώρου όπου έγινε μια ηχογράφηση. Ο ακροατής μπορεί να “δει” το μέγεθος του χώρου και να αισθανθεί την ορχήστρα να κινείται σε αυτόν. Στις υψηλές συχνότητες το ηχείο εμφανίστηκε μαλακό και ευχάριστο. Η αίσθηση που μου δημιούργησε είναι αυτή μιας ήπιας συμπεριφοράς που -από την μία- μειώνει κάπως την ταχύτητα στην ατάκα αλλά -από την άλλη- κάνει την ακρόαση μια πολύ ευχάριστη και ξεκούραστη εμπειρία. Τα μικρά μεταλλικά κρουστά και οι ανώτερες νότες του πιάνου ήταν επαρκώς φωτεινές (έχω όμως συνηθίσει σε λίγο πιο λαμπρά ακούσματα) και η απόσβεση σωστή και καθόλου βιαστική. Το αποτέλεσμα είναι ένα ηχείο που θα τιμήσει το μεγαλύτερο μέρος της δισκοθήκης σας (ακόμη και κάποιες ατυχείς παραγωγές που τείνουν να γίνουν σκληρές σε πιο αυστηρά ηχεία).

Τελικώς...

... μάλλον τους έχει γίνει συνήθεια! Μπορεί το Mite να μην είναι Mani-2 αλλά δεν παύει να είναι ένα καλοσχεδιασμένο μικρό ηχείο που είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για χώρους όπου τα πολλά λίτρα θα αισθανθούν άβολα και θα τοποθετηθούν δύσκολα. Έχει όσο χαμηλό χρειάζεται για τα περισσότερα είδη μουσικής, αποδίδει καλά σε υψηλές στάθμες και έχει εξαιρετική στερεοφωνική εικόνα. Πραγματικά, ο,τι χρειάζεται για ένα μικρό σύστημα για ακροατές με μεγάλες απαιτήσεις.