Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 29/09/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ασύρματο Ηχείο Τηλεόρασης

Crystal Audio Teevy 6

Crystal Audio Teevy 6

Γράφει ο Στάθης Ασπιώτης

Η Crystal Audio είναι από τις περισσότερο γνωστές και δραστήριες ελληνικές εταιρείες στο σχεδιασμό και στην κατασκευή προϊόντων ήχου. Τα προϊόντα της αφορούν σε μία ευρεία γκάμα εφαρμογών, από ακουστικά για προσωπικά ηχοσυστήματα έως ηχεία TV Base, σαν το Teevy 6 της δοκιμής αυτής. Η εταιρεία όχι μόνο παράγει προϊόντα, αλλά αναπτύσσει και τεχνολογίες όπως είναι το WiSound. Με την ονομασία αυτή η Crystal αναφέρεται σε παντοκατευθυντικά συστήματα και ηχεία όπου ο ήχος εκπέμπεται μέσα σε ένα δωμάτιο με τρόπο που η ενέργεια του γεμίζει τον χώρο χωρίς να υπάρχει η απαίτηση ο ακροατής να βρίσκεται στο γνωστό sweet spot, ανάμεσα στα ηχεία και απέναντί τους. Η τεχνολογία WiSound, με βάση τις πληροφορίες που δίνει η Crystal Audio, υλοποιείται με χρήση ψηφιακής επεξεργασίας του σήματος (DSP) και μια σειρά από μεγάφωνα που ακτινοβολούν προς διαφορετικές κατευθύνσεις στο χώρο, ενώ σε προϊόντα όπως το Teevy 6, χρησιμοποιούνται επιπροσθέτως και μεγάφωνα σε ρόλο υπογούφερ που συμπληρώνουν την απόκριση χαμηλά.

Crystal Audio Teevy 6

Άμεσος ήχος, ανακλώμενος ήχος και WiSound...

Εν προκειμένω, στα πλαίσια της τεχνολογίας WiSound, η Crystal φαίνεται ότι έχει ψάξει αρκετά το θέμα της παντοκατευθυντικής εκπομπής και το αποτέλεσμα της έρευνάς της είναι η σχεδίαση ηχείων των οποίων η απόκριση συχνότητας είναι επίπεδη όχι μόνο κατά την μέτρηση επί του άξονα αλλά και κατά τη μέτρηση εκτός άξονα. Η εταιρία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η απόκριση του ηχείου σε συνθήκες άμεσης ακτινοβολίας είναι παρόμοια σε μορφή με αυτήν σε συνθήκες ακτινοβολίας εξ' ανακλάσεως (κάτι που προϋποθέτει -φυσικά- έναν στοιχειωδώς σωστό χώρο). Οι άνθρωποι της Crystal έχουν προσεγγίσει από την πλευρά των προδιαγραφών την ιδέα αυτή επιτυγχάνοντας επίπεδη απόκριση με βάση το στάνταρντ ANSI/CEA-2034, μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στην εργαστηριακή αξιολόγηση η οποία αναμένεται να συζητηθεί πολύ στο εγγύς μέλλον για τα ηχεία γενικώς και όχι μόνο για το είδος στο οποίο ανήκει το Teevy 6.
Το Teevy 6 είναι ένα στερεοφωνικό σύστημα ηχείων, με 1 γούφερ 5,15 ιντσών και 2 μονάδες μεσαίων 2 ιντσών ανά κανάλι. Όταν το ηχείο χρησιμοποιείται ως βάση της τηλεόρασης τα δύο woofer ακτινοβολούν προς τα κάτω (downfiring), τα δύο μιντ εκπέμπουν προς τον ακροατή που θεωρούμε ότι κάθεται σε μια φυσιολογική θέση, δηλαδή απέναντι από το ηχείο και την τηλεόραση και τα άλλα δύο μιντ εκατέρωθεν της τηλεόρασης και του ακροατή προς τα πλευρικά όρια του χώρου.
Το Teevy 6 έχει δυνατότητα επίτοιχης τοποθέτησης ώστε να μπορεί να υποστηρίξει και συστήματα οικιακής διασκέδασης στα οποία η τηλεόραση είναι αναρτημένη στον τοίχο. Σε μια τέτοια τοποθέτηση, αλλάζει ο τρόπος εκπομπής του ηχείου έτσι ώστε αυτό να διατηρεί – κατά το δυνατό– τα ηχητικά του χαρακτηριστικά, κάτι που γίνεται αυτόματα καθώς το Teevy διαθέτει αισθητήρα θέσης που ενημερώνει το DSP ώστε να γίνουν οι βέλτιστες κάθε φορά ρυθμίσεις. Και στην περίπτωση της “κάθετης” τοποθέτησης, πάντως, τα δύο woofer της βάσης διατηρούν χαρακτηριστικά downfiring, αυτή τη φορά με σταθερό όριο τον τοίχο επάνω στον οποίο έχει στηριχθεί το ηχείο.

Crystal Audio Teevy 6

Τα άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά του Teevy 6 περιλαμβάνουν ενισχυτή τάξης D με ισχύ 2x25W για τα midrange και 50W για τα woofer. To υλικό κατασκευής του ηχείου είναι MDF με προστατευτικό κάλυμμα από ηχοδιαπερατό ύφασμα.
Οι συνδέσεις περιλαμβάνουν μία οπτική ψηφιακή είσοδο, μία στερεοφωνική RCA και μία σε mini-jack. Στην περίπτωση που διαθέτετε μια φορητή συσκευή ήχου με Bluetooth, όπως ένα smartphone ή ένα tablet, μπορείτε να στείλετε ασύρματα τη μουσική σας προς το Teevy 6. Το ηχείο της Crystal Audio είναι συμβατό με την κλασική κωδικοποίηση που χρησιμοποιείται από τις συσκευές Bluetooth, αλλά και με τον περισσότερο προηγμένο codec aptX. O aptX προσφέρει ηχητική ποιότητα που πλησιάζει σε αποδεκτό βαθμό την ποιότητα του CD. Αν η τηλεόραση σας διαθέτει πομπό Bluetooth μπορεί να συνδεθεί με το Teevy 6 ασύρματα, επιλογή που προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στην τοποθέτηση.

Crystal Audio Teevy 6